Από το μηδέν!
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Από το μηδέν!

Δεν το κρύβω. Με τράβηξε ο τίτλος. «N26, Revolut and Monzo founders to talk about starting a bank from scratch at Disrupt Berlin» - σε απλά ελληνικά, οι ιδρυτές των N26, Revolut και Monzo συζητούν στη διοργάνωση Disrupt Berlin το πώς φτιάχνεις μια τράπεζα από μηδενική βάση. From scratch, λοιπόν.

Και το «from scratch» στοιχειώνει το τραπεζικό πεδίο, φοβίζει τους μεγαλομετόχους των καθιερωμένων τραπεζών, προκαλεί άγχη και αρρυθμίες στα στελέχη του management.

Αλλά ποιες είναι οι N26, Revolut και Monzo; Τι έχουν να πουν οι ιδρυτές τους; Ας ξεκινήσουμε από τις συστάσεις. Πρόκειται για τρείς εταιρείες ή για να είμαστε πολύ πιο ακριβείς για τρείς startups που κατάφεραν να αποδείξουν ότι το νέο κύμα του fintech αφορά το σύνολο της τραπεζικής αγοράς και κυρίως τους χρήστες των χρηματοικονομικών υπηρεσιών. Χωρίς τα βαρίδια του άμεσου και του απώτερου παρελθόντος σήκωσαν ανάστημα και μετρήθηκαν – σε πολλές περιπτώσεις στα ίσα- με τις παραδοσιακές καθιερωμένες τράπεζες.

Τα αφεντικά τους, οι άλλοτε startupers - Valentin Stalf, Nikolay Storonsky και Tom Blomfield- έχουν πλέον λόγο και ο λόγος τους γίνεται σεβαστός. Είναι κάτι σαν τον Gates ή τον Zuckerberg στα πρώτα τους βήματα.

Η Ν26 είναι κυριολεκτικά μια mobile bank- μια τράπεζα του κινητού ή μια τράπεζα στο κινητό ( διαλέγετε και παίρνετε!). Από μόνη της είναι μια ιστορία επιτυχίας καθώς κατάφερε ως μια δυναμική startup να ανέβει στο κύμα, να ισορροπήσει στη σανίδα και να συγκεντρώσει δεκάδεςεκατομμυρίων ευρώ, να αποκτήσει μια πελατεία που μετριέται πάνω από 500 χιλιάδες άτομα και να απλωθεί σε όλη την Ευρωζώνη.

Η Revolt – που κοντεύει το εκατομμύριο στους πελάτες- ξεκίνησε ως μια έξυπνη εφαρμογή ηλεκτρονικού πορτοφολιού με εξαιρετικά ανταγωνιστικές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Τώρα, το πορτοφόλι έχει αρχίσει να αποκτά εμβληματικά τραπεζικά χαρακτηριστικά.
Κλείσιμο

Τέλος, η εταιρεία Monzo αν και ξεκίνησε αργά φαίνεται να καλύπτει το χαμένο έδαφος γρήγορα έχοντας και ως πλεονέκτημα μια τραπεζική άδεια στη κατοχή της.

Οι τρείς είναι μόνο τα ιδρυτικά μέλη μιας αγοράς που το όριο της είναι ο ουρανός. Είναι οι ανταγωνιστές του τραπεζικού κατεστημένου και πάντα βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά από τους άλλους καθώς έχουν σε μεγάλο βαθμό ενσωματώσει λειτουργικά και οργανωτικά τις πιο σπουδαίες τεχνολογικές εφαρμογές.

Και στο σημείο αυτό «σκάει» το πιο κρίσιμο ερώτημα: Ανταγωνισμός μέχρις τελικής πτώσεως ή συνύπαρξη, συνεργασία και συνέργεια; Οι ελληνικές τράπεζες ( Εθνική , Eurobank, Alpha προς το παρόν με τις κινήσεις και τις επιλογές τους) έχουν απαντήσει πως αναζητούν τρόπους συνεργασίας με τις startups που ανεβαίνουν στο κυρίαρχο κύμα του fintech. Ας κρατήσουμε αυτό το στοιχείο. Αξίζει!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ