Ποιοι θα μείνουν αν φύγουν οι καλύτεροι νέοι;
Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Ποιοι θα μείνουν αν φύγουν οι καλύτεροι νέοι;

Καλοκαιρινή “ανάσα” το ποσό των 180 εκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων για χιλιάδες νέους ερευνητές που πληρώνουν πολύ ακριβά το συνεχιζόμενο «brain drain», δηλαδή τη μαζική μετανάστευση επιστημόνων στο εξωτερικό από την αρχή της κρίσης έως και σήμερα

Σύμφωνα με νέα έρευνα, από την έναρξη της κρίσης του 2008, η Ελλάδα έχει χάσει δυνητικά 50 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΑΕΠ της. Μια «απώλεια» που καρπώθηκαν οι νέες «πατρίδες» των εκατοντάδων χιλιάδων νέων Ελλήνων μεταναστών με βάση έρευνα που συνέταξε η Endeavor Greece.

Το ερώτημα που αυτόματα τίθεται για την Ελλάδα που δαπανά μεγάλα ποσά για την εκπαίδευση ενός νέου από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό έως και το Πανεπιστήμιο είναι να θα καταφέρει , να ανακόψει αυτή τη φυγή προς τα έξω των καλύτερων νέων.

Είναι ενδιαφέρον στοιχείο ότι το ποσό που έχει δαπανήσει το ελληνικό κράτος για την εκπαίδευση των ανθρώπων αυτών υπολογίζεται στα €8 δισ, ενώ ρητορικό μοιάζει το ερώτημα “ποιοι μένουν”.

Κλείσιμο
Το Δημόσιο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψαν συμφωνία χρηματοδότησης της έρευνας που διεξάγεται στη χώρα μας. Μέσα στην επόμενη τριετία θα δοθούν 240 εκατομμύρια ευρώ, 180 από την ΕΤΕπ και 60 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Σε όλη την Ευρώπη, χάνονται ευκαιρίες όταν υπάρχουσες και δυνητικές ερευνητικές δεξιότητες δεν αξιοποιούνται. Οι επενδύσεις σε έρευνα είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη ερευνητικών ταλέντων και την προαγωγή μιας οικονομίας βασιζόμενης στη γνώση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει την ερευνητική δραστηριότητα σε εθνικό επίπεδο στην Ελλάδα» τόνισε ο Jonathan Taylor, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση άνω των 3 δις ευρώ για την παιδεία, την έρευνα και τη διά βίου μάθηση έως το 2020.

Τα κονδύλια της συμφωνίας, όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κώστας Φωτάκης, θα διαχειρίζεται ίδρυμα για την Ερευνα και την Καινοτομία, ανεξάρτητου από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Σκοπός του ΕΛΙΔΕΚ, νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο μπορεί να πλαισιωθεί και από νομπελίστες είναι κυρίως η υποστήριξη της ποιοτικής Ερευνας και η χορήγηση υποτροφιών στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την Ερευνα και τη Καινοτομία. Δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων είναι τα Α.Ε.Ι. Και οι δημόσιοι ερευνητικοί φορείς της χώρας. Με τη δραστηριότητά του το ΕΛΙΔΕΚ θα διασφαλίσει τη δημιουργία ερευνητικών θέσεων για νέους επιστήμονες και μεταδιδακτορικούς φοιτητές που διαφορετικά μπορεί να εγκατέλειπαν τη χώρα.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία από τις χώρες υποδοχής και εγχώριες έρευνες, η εκτιμώμενη φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου από τον Ιανουάριο 2008 μέχρι σήμερα είναι μεταξύ 350.000 (εκτίμηση Endeavor) και 427.000 (εκτίμηση ΤτΕ).

Βάσει υπολογισμών την Endeavor, οι άνθρωποι αυτοί, κυρίως ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης, συνεισφέρουν ετησίως €12,9 δισ. στο ΑΕΠ των χωρών υποδοχής (κυρίως Γερμανία και Αγγλία) και €9,1 δισ. σε φορολογικά έσοδα, εκ των οποίων €7,9 δισ. σε φόρους εισοδήματος και εισφορές και €1,2 δισ. σε ΦΠΑ. Αθροιστικά, από το 2008 μέχρι και σήμερα, οι Έλληνες του brain drain έχουν παραγάγει περισσότερα από €50 δισ. ΑΕΠ στις νέες «πατρίδες» τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα