Αλληλεγγύη στην Αϊτή αντί για τον Μαδούρο
pipinis01_2

Ιάσων Πιπίνης

Αλληλεγγύη στην Αϊτή αντί για τον Μαδούρο

Η έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης της Ελλάδας προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτή, μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, με την δωρεά 100.000 ευρώ ως ανθρωπιστική βοήθεια, αναδεικνύει το εύρος της εξωστρέφειας της χώρας μας, αλλά και τον ανθρωπιστικό της χαρακτήρα

Για πρώτη φορά η Ελλάδα στρέφει με σοβαρότητα το ενδιαφέρον της και προς την περιοχή της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, αξιοποιώντας ευκαιρίες που αναδύονται, αλλά και τα φιλελληνικά αισθήματα αυτών των λαών.

Η Αϊτή είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Ανεξαρτησία της Ελλάδος το 1822. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τον περασμένο Ιούλιο, στο μήνυμα του για την «Ημέρα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής», που θεσμοθέτησε για πρώτη φορά το Υπουργείο Εξωτερικών, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Αϊτή και στο λαό της. Η Ελλάδα έχει ιστορική μνήμη, ενώ διαχρονικά έχει δείξει την αλληλεγγύη της σε δύσκολες στιγμές που βίωσαν οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, συμμετέχοντας ενεργά σε πρωτοβουλίες ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και μεμονωμένα.

Ο απολογισμός από τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή είναι τραγικός. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, περίπου 650.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια, 2.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 12.00 τραυματίστηκαν, ενώ 52.923 κατοικίες ισοπεδώθηκαν και 77.006 υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η μακρά πολιτική κρίση, που κορυφώθηκε με την πρόσφατη δολοφονία του Προέδρου της χώρας, η τεράστια κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, η έλλειψη υποδομών, αλλά και οι πληγές που άφησε ο καταστροφικός σεισμός του 2010.

Η ενέργεια του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, να συμβάλλει με 100.000 ευρώ ως ανθρωπιστική βοήθεια προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτή, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και από το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει ιδιαίτερα εμπορικά ή οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή, όπως έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά οι ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας έχει εκφράσει τη βούληση να επισκεφθεί την Αϊτή μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Η Ελλάδα, που επιθυμεί την αναθέρμανση των σχέσεων με την περιοχή, θεωρεί πως οι χώρες της Καραϊβικής έχουν ένα ιδιαίτερο διπλωματικό βάρος στη διεθνή πολιτική σκακιέρα και πως στο πλαίσιο του περιφερειακού οργανισμού της CARICOM υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας με την Ε.Ε., σε διάφορους τομείς.

Κλείσιμο
Στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής υπάρχουν σημαντικές και δραστήριες ελληνικές κοινότητες, με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια τακτική επικοινωνία και συνεργασία, ενώ η Ελλάδα με τις περισσότερες λατινοαμερικάνικες χώρες διατηρεί ιστορικούς φιλικούς δεσμούς και συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών. Η κυβέρνηση επενδύει στην αναβάθμιση των σχέσεων με τις λατινοαμερικάνικες χώρες.

Για πρώτη φορά η χώρα μας κοιτάζει και προς τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, επιδιώκοντας αναθέρμανση του πολιτικού διαλόγου, στη βάση πάντα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών. Επιπλέον, εκφράζει την αλληλεγγύη της, έμπρακτα, στον λαό της Καραϊβικής που δοκιμάζεται από φυσικές καταστροφές. Ας μη ξεχνάμε πως στο παρελθόν, η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε περιορίσει το ενδιαφέρον της στη Λατινική Αμερική στην... αλληλεγγύη και στις προνομιακές σχέσεις που είχε αναπτύξει με το καθεστώς του Μαδούρο στη Βενεζουέλα, στο οποίο παρείχε πολιτική στήριξη, εκθέτοντας μάλιστα τη χώρα μας διεθνώς. Όμως, η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να βασίζεται σε ιδεολογικές εμμονές και άγνωστα συμφέροντα. Η Λατινική Αμερική είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την Ελλάδα. Η περιοχή προσφέρει ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας σε τομείς όπως είναι το εμπόριο και ο τουρισμός, που είναι επωφελής και για τις δυο πλευρές. Και αυτό σήμερα η Ελλάδα το αναγνωρίζει με σοβαρότητα.


Ο Ιάσων Πιπίνης είναι Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Θέματα Λατινικής Αμερικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ