tziovaras_grigoris

«Ζήτω το Κράτος», αλλά «ποιο Κράτος»;

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Από αρχαιοτάτων χρόνων, στους πολέμους και σε ανάλογες μείζονες κρίσεις, όπως η πρωτοφανής πανδημία την οποία βιώνουμε αυτή την περίοδο, είθισται οι πολίτες να στρέφονται προς το Κράτος ως τον θεσμό και φορέα της συλλογικής βούλησης για ένωση των διάσπαρτων δυνάμεων της κοινωνίας προκειμένου να δώσουν πιο αποτελεσματικά τον αγώνα για περιορισμό των καταστροφικών συνεπειών της εκάστοτε κρίσης.

Η τάση αυτή είναι ευεξήγητη καθώς θεωρείται λογικό και αναμενόμενο οι πολίτες όχι απλώς να θέλουν αλλά και να απαιτούν την εμπλοκή του Κράτους όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με πολεμικές συρράξεις, φυσικές καταστροφές ή άλλα ακραία φαινόμενα όπως η παγκόσμια υγειονομική κρίση των ημερών μας, που συνιστούν σημαντική απειλή για τις ζωές πολλών ανθρώπων και την μετέπειτα ευημερία πολύ περισσότερων.

Το Σύνταγμα της χώρας μας περιέχει ρητή διάταξη (στην παράγραφο 3 του άρθρου 21) σύμφωνα με την οποία «το Kράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων». Είναι μια διάταξη που ισχύσει από το 1975 όταν ψηφίστηκε για πρώτη ο ισχύων χάρτης της ελληνικής Πολιτείας και παρέμεινε έκτοτε αναλλοίωτη.

Ίσως δεν είναι κατάλληλος ο χρόνος για ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, αλλά, αφού τέθηκε στη δημόσια σφαίρα, δεν μπορεί να μην επισημανθεί ότι το πως εφαρμόστηκε η εν λόγω συνταγματική πρόνοια είναι θέμα το οποίο σχετίζεται με τις ευαισθησίες και τις προτεραιότητες των εκάστοτε κυβερνήσεων. Συνάμα, όμως, αποτελεί και ζήτημα το οποίο συναρτάται ευθέως τόσο από τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους όσο και από αυτόν καθεαυτόν τον τρόπο διάθεσης των πόρων.

Οι ασύλληπτες, για παράδειγμα, σπατάλες οι οποίες έγιναν στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του τρέχοντος αιώνα, όταν πολλαπλασιάστηκε μέσα σε λίγα χρόνια η φαρμακευτική δαπάνη, δεν είναι άσχετες από την ανάγκη για σημαντική περικοπή των δαπανών που επιβλήθηκε κατά τη μνημονιακή δεκαετία που ακολούθησε.

Κακά τα ψέματα, αν δεν υπήρχαν οι σπατάλες της δεκαετίας που οδήγησαν στις περικοπές της επομένης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα μπορούσε με τα ίδια χρήματα να ήταν σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση τόσο σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό όσο και σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Θα χρειαζόταν, οπωσδήποτε, ενίσχυση για να αντιμετωπίσει τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία. Θα διέθετε, όμως, περισσότερους υγειονομικούς, έχοντας κρατήσει και στη χώρα αρκετούς από τους νεότερους γιατρούς οι οποίοι, ενώ σπούδασαν με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλες χώρες. Ενώ θα είχε και λιγότερο επιτακτικές ανάγκες για νέες ΜΕΘ και ΜΑΦ, για αναπνευστήρες και αναλώσιμα.

Όσο δικαιολογημένο, λοιπόν, είναι να αναφωνούμε αυτές τις μέρες «ζήτω το κράτος», άλλο τόσο επιβεβλημένο είναι να αναρωτιόμαστε «ποιο κράτος είναι αυτό που θέλουμε;». Θέλουμε ένα σύγχρονο και ευέλικτο Κράτος; Ή προτιμούμε ένα Κράτος «Λεβιάθαν» που παραπέμπει στα χρεωκοπημένα κομμουνιστικά καθεστώτα του παρελθόντος και χρησιμοποιείται ως λάφυρο από κάθε λογής επιτηδείους;

Θέλουμε ένα Κράτος το οποίο υπάρχει και λειτουργεί στην υπηρεσία των πολιτών; Ή ένα Κράτος που προσλαμβάνει ανεξέλεγκτα υπαλλήλους (κηπουρούς και όχι νοσηλευτές, διοικητικούς και όχι γιατρούς) χωρίς κριτήρια και αξιολόγηση;

Θέλουμε ένα Κράτος – στρατηγείο που έχει ως κύριο ρόλο να εγγυάται τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών, θέτοντας τους κανόνες; Ή βολευόμαστε με ένα Κράτος, το οποίο είναι έρμαιο των κομματικών εγκάθετων που σιτίζονται από αυτό είτε ως διοικούντες είτε ως συνδιοικούντες συνδικαλιστές;

Τα ερωτήματα δεν είναι ούτε θεωρητικά ούτε ρητορικά. Είναι απολύτως πρακτικά. Και ανακύπτουν αβίαστα εξαιτίας του γεγονότος ότι η πλειονότητα όλων όσοι σήμερα αποθεώνουν την ανάγκη της κρατικής παρέμβασης είναι οι ίδιοι που ήταν δογματικά αντίθετοι σε όλες τις προσπάθειες εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού του Δημοσίου μέσω της θέσπισης διαδικασιών και κανόνων για την αξιολόγηση των κρατικών δομών και των υπηρετούντων σε αυτές στελεχών.

Υπό αυτή την έννοια, η παρούσα κρίση που επιτάσσει την οργάνωση της συλλογικής άμυνας στα «ξύλινα τείχη» -για να θυμηθούμε τον χρησμό της Πυθίας πριν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ.- του Δημοσίου δεν δικαιώνει σίγουρα όλους εκείνους οι οποίοι με φανατισμό υποστήριζαν το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων, την… κατεδάφιση της ΕΡΤ και άλλες λαϊκίστικες υπερβολές που θα λειτουργούσαν ως «πανάκεια» για την ανάπτυξη.

Εξίσου αδικαίωτη, όμως, παραμένει και η επιμονή όλων όσοι θέλουν την κρατικοποίηση των πάντων και βρήκαν τώρα ευκαιρία να «την πουν» σε όσους δεν ενστερνίζονται τις απόψεις τους κατά της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών ή της εκμάθησης και χρήσης των νέων τεχνολογιών από τους δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να εξελιχθούν.

Για να το πούμε, αν θέλετε, και με ένα ακόμη ευχερές παράδειγμα: Κράτος ήταν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το οποίο, υπό την ηγεσία του Νίκου Παπά, ασχολούνταν με… υψιπετή εγχειρήματα όπως η διανομή των τηλεοπτικών αδειών και η… κατάκτηση του Διαστήματος.

Κράτος είναι και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που το διαδέχθηκε και, υπό την οποία ηγεσία του Κυριάκου Πιερρακάκη, πήρε το νήμα από το 2014, αν όχι και από το… 2012, για να προχωρήσει επιτέλους η ψηφιοποίηση του ελληνικού Δημοσίου προς όφελος των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι με τον απλούστερο τρόπο εκδίδουν αυτές τις μέρες τις άδειες για να κυκλοφορούν.

Σε τελική ανάλυση, άλλωστε, στο ερώτημα για «περισσότερο ή λιγότερο Κράτος;», η λογική απάντηση την οποία πάντοτε ενστερνίζονται οι όπου γης νουνεχείς και μετριοπαθείς ήταν και παραμένει μία: αποτελεσματικό Κράτος. Αυτό ακριβώς χρειαζόμασταν πριν από τη κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό χρειαζόμαστε τώρα. Αυτό θα χρειαστούμε και μόλις περάσει η κρίση και αρχίσει η ανάκαμψη.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Θες ένα καπιταλιστικό Κράτος (μη χρεοκοπημένο! Εδώ γελάμε με τα χρέη του κάθε τέτοιου κράτους)...

Θες δηλαδή τον μηχανισμό επιβολής της θέλησης των Καπιταλιστών, στην υπηρεσία των αρχιεκμεταλλευομένων εργατών-μισθωτών που αποτελούν το 85% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και μαζί με τις οικογένειές τους το 85% του πληθυσμού... Ψυχίατρο θες, τίποτα άλλο, αφού ούτε κι η πανδημία δεν σου έμαθε τίποτα. Κοιτάξτε τώρα να ξεπουλήσετε μετά το πέρας κι ό,τι έμεινε, εσύ σε ιδιωτικά νοσοκομεία προφανώς πας ούτως ή άλλως! Όλο παιδιαρίσματα είστε οι φιλοκαπιταλιστές, όσο αντιδραστικοί κι αν είστε όμως, η πανδημία αποκάλυψε τη σαπίλα σας, η κυβέρνησή σας με τη νομοθέτηση καρατόμησης μισθών, ψαλίδισμα δικαιωμάτων και τη μη επίταξη ιδιωτικών κλινών την αναλγησία της και η γη θέλετε - δεν θέλετε - Κομμουνιστική θα γίνει! Ας σου φορτώσουν τέλος προς ώρας άλλα λίγα χρέη τα ευημερούντα - μη χρεοκοπημένα - καπιταλιστικά κράτη, προσεχώς, εκτός κι αν νομίζεις ότι τα ομόλογα θα τα πληρώσουν οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές, και κοιμήσου ήσυχος... θα σε ξυπνήσει η τσέπη σου και θα γλύψεις ευχαρίστως και πρώτος - πρώτος εκεί που τώρα φτύνεις!

Τ Ε Λ Ε Ι Ω Σ Α Τ Ε

Δεν καταλαβαινω γιατι απευθυνεσαι στους Συριζαιους....? Προσπαθεις να τους...πεισεις να ψηφισουν ΝΔ?? Στους σανοφαγους που σας ψηφισαν το καλοκαιρι και τωρα λενε το γνωστο '' και δεν μου κοβοταν το χερι καλυτερα?" πρεπει να μεταπεισεις ! Και μη που πεις για 'δημοσκοπησεις'. Τις δημοσκοπησεις τις βλεπω στα λεγομενα των 'κοψοχερηδων'' φιλων & συγγενων μου....

GEORGIA.

Ό ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ. Αν με την λήξη της πανδημίας ο ηγέτης Κυριάκος πάει τον Τσίπρα σε εκλογές, με την διαχείριση που έκανε στον Έβρο με την αποτροπή της εισβολής των λαθρομεταναστών και με την ομαλή μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας, του Αλέξη κυριολεκτικά θα του πάρει και τα σώβρακα με 60% το λιγότερο.

MARINA.

Το Ελληνικό κράτος είναι διαχρονικά και στο πέρασμα των χρόνων ένα κράτος ανάλγητο, πρόχειρο και μέτριο. Όλα στο πόδι φτιάχνονται στην Ελλάδα και πάντα με γνώμονα το κομματικό συμφέρον και το βαθύ πελατειακό κράτος. Χειρότερος όλων ο Ααρών Αβουρής, ο Τζέφρυ Μινέικο Παπανδρεόυ και κατόπιν ο Αλέξης Τσίπρας. Έβαλαν αυτοί οι τρείς κακοί, λίγοι, μέτριοι και χειραγωγούμενοι πολιτικοί, τις βάσεις για την διάλυση της Ελλάδας.

θα σε μαλωσω !

Ξεχασες τους Μητσοτακηδες, κι εβαλες μεσα τον Τσιπρα. Που στο κατω κατω μας εβγαλε απο τα μνημονια κι αφησε και 37δις στα ταμεια.

Μα ....

Το Γερμανικο

503 υπηρεσίες του Δημοσίου, προσφέρονται πλέον ηλεκτρονικά.

'Ηδη λειτουργεί η ηλεκτρονική πύλη του Δημοσίου gov.gr. Αυτή τη στιγμή παρέχει ηλεκτρονικά 503 υπηρεσίες και συνεχώς θα εμπλουτίζεται ώστε να γίνει ο μοναδικός τρόπος ηλεκτρονικής επαφής του πολίτη με το Δημόσιο.

Μόλις καταργήθηκαν 600.000 επισκέψεις σε ΔΟΥ, ετησίως...

Ένα απλό παράδειγμα του σημερινού αποτελεσματικού κράτους. Με προχθεσινή απόφαση του υπουργού ψηφιακής πολιτικής Κυριάκου Πιερρακάκη, εκδίδονται πλέον ηλεκτρονικά οι βεβαιώσεις καταβολής των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων. Αυτό σημαίνει ότι όσοι θέλουν να πωλήσουν το όχημά τους, να το εξαγάγουν ή να το ακινητοποιήσουν, δεν χρειάζεται να επισκεφθούν αυτοπροσώπως τις αρμόδιες ΔΟΥ για να πάρουν τις βεβαιώσεις αυτές. Σε ετήσια βάση οι επισκέψεις αυτές είναι 600.000 περίπου.

Συριζαίοι...

Επανάληψις μήτηρ μαθήσεως.

Μόλις καταργήθηκαν 600.000 επισκέψεις σε ΔΟΥ, ετησίως...

Ένα απλό παράδειγμα του σημερινού αποτελεσματικού κράτους. Με προχθεσινή απόφαση του υπουργού ψηφιακής πολιτικής Κυριάκου Πιερρακάκη, εκδίδονται πλέον ηλεκτρονικά οι βεβαιώσεις καταβολής των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων. Αυτό σημαίνει ότι όσοι θέλουν να πωλήσουν το όχημά τους, να το εξαγάγουν ή να το ακινητοποιήσουν, δεν χρειάζεται να επισκεφθούν αυτοπροσώπως τις αρμόδιες ΔΟΥ για να πάρουν τις βεβαιώσεις αυτές. Σε ετήσια βάση οι επισκέψεις αυτές είναι 600.000 περίπου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία