tziovaras_grigoris

Το «παρακράτος» του πλεονάσματος

Γρηγόρης Τζιοβάρας

«Κάνε λίγη ακόμη υπομονή. Αφού περίμενες από τον Σεπτέμβριο, δεν είναι μεγάλο πρόβλημα να περιμένεις λίγο ακόμη μέχρι να αλλάξει ο χρόνος και να μας φέρουν τα υλικά για την επέμβαση». 

Η στιχομυθία ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή όπως την κατέγραψε αυτήκοος μάρτυς που βρέθηκε σε ένα από τα περιφερειακά νοσοκομεία, υπήρξε άκρως αποκαλυπτική για το τι πραγματικά συμβαίνει στον πολύπαθο χώρο της Υγείας.

Ο ασθενής που φαίνεται ότι είχε κουραστεί από την αναμονή και ήθελε να χειρουργηθεί, ρώτησε αν μπορούσε να αποταθεί προσωπικά στον διοικητή για να του ζητήσει επιτάχυνση της επέμβασής του, αλλά ο γιατρός ήταν αποτρεπτικός: «Τι να σου πω; Κάν’ το. Αλλά δεν νομίζω ότι θα καταφέρεις κάτι», του απάντησε με απόλυτη ηρεμία. «Προτού να αλλάξει ο χρόνος αποκλείεται να γίνουν νέες προμήθειες. Οπότε μάλλον τον χρόνο σου θα χάσεις», συμπλήρωσε. 

«Μα ο διοικητής ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το νοσοκομείο θα έχει στο κλείσιμο της φετινής χρονιάς πλεόνασμα ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ», παρατήρησε παρατυχών πολίτης. Και με ειλικρινή απορία απηύθυνε στο γιατρό το ερώτημα: «Είναι δυνατόν μετά από αυτό να σας λείπουν υλικά και να περιμένουν οι συμπολίτες μας τέσσερις μήνες για μια επέμβαση ρουτίνας;».

«Μα αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Το πλεόνασμα, όπως το λέτε», αντέτεινε ο γιατρός. Και εξήγησε στον συνομιλητή του ότι «επειδή η διοίκηση του νοσοκομείου πρέπει να εμφανίζει πλεόνασμα, λες και είναι ιδιωτική κερδοσκοπική επιχείρηση η οποία πρέπει να γράφει κάθε χρόνο κέρδη, από το καλοκαίρι έχουν σταματήσει οι παραγγελίες ακόμη και για στοιχειώδη υλικά που είναι απαραίτητα για ιατρικές πράξεις».

Υπό άλλες συνθήκες, ο δημοσιογράφος που λάμβανε γνώση ενός τόσο σοβαρού περιστατικού, θα έγραφε ότι έχει όλα τα στοιχεία στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας την οποία θα καλούσε να λάβει θέση και να ανακαλέσει στην τάξη τον ανάλγητο διοικητή ο οποίος υποβάλει σε ταλαιπωρία τους πολίτες μόνο και μόνο επειδή θέλει να παρουσιάζει πλεόνασμα.
Στην παρούσα περίοδο, όμως, δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να κάνει κανείς κάτι τέτοιο.

Διότι δεν είναι μόνον ότι δεν ιδρώνει κανενός το αυτί από εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τόσες και τόσες αχρείαστες ταλαιπωρίες που υφιστάμεθα τα τελευταία χρόνια. Είναι, πολύ περισσότερο, που ο καταγγέλλων θα λοιδορηθεί και θα χλευαστεί από όλους εκείνους που έχουν στήσει την απάτη με το δήθεν υπερπλεόνασμα που εμφανίζεται εξαιτίας τάχατες της υπεραπόδοσης που έχουν τα άγρια φορολογικά μέτρα που εξοντώνουν συντονισμένα την πάλαι ποτέ μεσαία τάξη της χώρας.

Τί νόημα, άλλωστε, έχει η καταγγελία για τις ελλείψεις των κατά τα άλλα πλεονασματικών δημόσιων μονάδων υγείας, όταν οι πάντες στην κυβέρνηση έχουν γνώση των συγκεκριμένων φαινομένων; Το ομολόγησε αυτές τις μέρες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο «πολύς» κ. Πολλάκης όταν με ανάρτηση στο facebook, την οποία έκανε για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, έβγαλε προς τα έξω την περιπέτεια που είχε συγγενικό πρόσωπο συνεργάτιδας του στο Σισμανόγλειο νοσηλευτικό ίδρυμα της Αθήνας που, όπως διαπιστώθηκε, δεν διέθετε στους νοσηλευόμενους τον απαραίτητο ιματισμό: κουβέρτες, σεντόνια και μαξιλαροθήκες.

Στο παραληρηματικό κείμενο που ανέβασε στο Διαδίκτυο το περί ού ο λόγος κυβερνητικό στέλεχος για να αποδώσει την  περιπέτεια που έζησε η συνεργάτις του στο «παρακράτος που έχει πολλά πλοκάμια», γράφει –με κεφαλαία γράμματα- ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο «έχει αυτή τη στιγμή ταμειακό διαθέσιμο πάνω από 5 εκατ. ευρώ». Πως και γιατί, αλήθεια, ένα νοσηλευτικό ίδρυμα μπορεί να έχει ένα τόσο υψηλό ποσό ανενεργό; Ακόμη και αν έχει κάνει όλες τις απαραίτητες παραγγελίες και έχει πληρώσει όλες τις προηγούμενες, τί χρειάζεται όλα αυτά τα χρήματα;

Ο λόγος είναι προφανής. Πρόκειται για ποσό που συγκεντρώθηκε επειδή δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες πληρωμές. Είναι, στην πραγματικότητα, το γνωστό κόλπο με τα χρηματικά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου που έχει δεσμεύσει η κυβέρνηση.

Και τα οποία, σε συνδυασμό με τις απλήρωτες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε προμηθευτές που πληρώνονται μόνον κατόπιν απειλών -αν είναι δυνατόν!- της τρόικας, χρησιμοποιούνται για να εμφανίσουν το εικονικό υπερπλεόνασμα που αξιοποιείται για να δοθεί το ψηφοθηρικό -δήθεν κοινωνικό- μέρισμα.

Με άλλα λόγια, το… «παρακράτος με τα πολλά πλοκάμια» που βλέπει γύρω του ο κ. Πολλάκης δεν είναι παρά οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που, υπό την καθοδήγηση του Μεγάρου Μαξίμου, στραγγαλίζουν την πραγματική οικονομία, ταλαιπωρούν τους πολίτες και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές για να δείχνουν ότι είναι τάχατες ελεήμονες προς τους φτωχοποιημένους Έλληνες.

Οι συνέπειες αυτής της τακτικής είναι ήδη βαριές. Και θα γίνουν βαρύτερες, καθώς η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην προσπάθεια της να μοιράσει λίγα ψίχουλα στους πιο αδύναμους πολίτες, δεν δίστασε από τη μια να περικόψει πολλές κοινωνικές δαπάνες και, από την άλλη, να βάλει ψηλά τον πήχη των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το 3,5% που μας επεβλήθη για την επόμενη πενταετία είναι κυρίως αποτέλεσμα της εξοντωτικής πολιτικής που εφαρμόστηκε την τελευταία τριετία με την πολλαπλή αφαίμαξη της πραγματικής οικονομίας, η οποία, παρά τα ασύστολα κυβερνητικά ψεύδη, παρουσιάζει αναιμική ανάκαμψη. Και έτσι θα μείνει όσο η κυβέρνηση και οι υπουργοί της δεν λειτουργούν ως οργανωμένο κράτος αλλά ως… παρακράτος που το μόνο το οποίο  τους ενδιαφέρει είναι πως θα εξαπατήσουν και πάλι τους πολίτες υφαρπάζοντας εκ νέου την ψήφο τους. 


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Όταν οι βάσεις του πολιτισμού είναι σαθρης.

Τα ερωτήματα του άρθρου είναι πολλά ,γιαυτό θα δώσω απάντηση σε αυτά που γνωρίζω. Κατ 'αρχήν οι κοιβερνωντες βρησκονται σε ένα ψυχολογικό τραλαλα.Αλλά λεει το κόμμα, αλλά η κόσμοθεωρία, αλλά η τρόικα, αλλά οι ψηφοφοροι και ου το κάθέξης. Ακολουθούν τις επιταγές της κρίσης. Εμένα με είχαν τέσσερις μήνες με καθετήρα, λογω προστάτη. Οι ουρολογοι με καθηστερουσαν όσο μπορούσαν να μου κάνουν την επέμβαση, λογω της ύπαρξης των λέιζερ, τεχνολογία συνχρονη, αλλά απαιτουντε χίλια ευρώ. Με την παραδοσιακή επέμβαση, δωρεάν, μόνο στον γιατρό ένα φακελάκι περίπου 300 ευρώ. Αλλά αν έχεις ζάχαρο, με χάπι ,εκτυνασεται, ξεφεύγει και χρειάζεται να κάνεις ινσουλινη, από όλη την ταλαιπωρία του οργανισμού, τόσους μήνες με καθετήρα. Οι αντιμετώπιση από τους γιατρούς, ότι είναι φυσιολογικό, αν δεν έχεις κάποιο να σε πληροφορησει για την κατάληξη. Δηλαδη θέλεις χρήμα να διαθέτεις για γιατρούς έξτρα. Αλλιώς , θα ταλαιπώρησε στην υπολοιπη ζωή σου, χωρίς συνέπεια για τους γιατρούς ή να μπορείς να διαμαρτυρηθεις κάπου. Και ως διαβητικος δεν έχεις πληροφορηση που πρέπει, εκτός αν πληρώσεις, κάθε φορά τα πενηντα ευρώ, η επίσκεψη. Κλέφτες θα γίνουν οι γιατροί; Παρατεινουν την αρρώστια να έχουν εσωδο.Έτσι είναι;

....

Τι λόγο έχει ένας δημοσιογραφος να αποκρύπτει τα στοιχεία του Νοσοκομείου και του Διοικητή του που δεν κάνουν προμήθειες προκειμένου να έχει πλεονάσματα;; Ο Πολλάκης το έφερε στη δημοσιότητα το περιστατικό της συνεργάτιδες του, ο δημοσιογραφος γιατι δεν μας λέει το Νοσοκομείο και το Διοικητή που θελει να έχει πλεόνασμα και ταλαιπωρεί τους ασθενείς;;; Ειναι γνωστός του ο διοικητής;; Ή κάτι άλλο συμβαινεί;; Ακαταλαβίστικα πράγματα;;

Φαινόμενο

Η περίπτωση να τον ενδιαφέρει το φαινόμενο και όχι το πρόσωπο έχει περάσει από το μυαλό σου; Εξάλλου, το ίδιο λίγο ως πολύ συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία. Αυτό είναι το θέμα. Και όχι αν ο διοικητής είναι γνωστός ή όχι του αρθρογράφου. Η κεντρική κυβερνητική κατεύθυνση να βγουν πλεονάσματα πάση θυσία. Ο διοικητής, όποιος κι αν είναι, είναι υποχρεωμένος να υπηρετεί αυτή την πολιτική. Αυτό δεν τον απαλλάσσει των ευθυνών του. Αλλά έτσι είναι...

Theodore

Εκείνο που προκαλεί θλίψη και οργή,είναι ότι υπάρχει σκόμα κάποιο μεγάλο ποσοστό,δημοσκοπικά πάνω απο 20%,το οποίο ακολουθεί ακόμα το τσίρκο αυτό.Τι να πει κανείς,τόοση ηλιθιότητα πια; Και βέβαια,μαζί με εκείνους που τρέχουν πίσω από κάτι ζωές και λαφαζάνηδες και χρυσαυγές,το ποσοστό του κόσμου που έχει μυαλό κότας ανεβαίνει πολυ ψηλά. Απελπισία...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία