Γρηγόρης Λέων

Διαφυλικά άτομα και ιατροδικαστικά προβλήματα

Γρηγόρης Λέων

Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι γεγονός.

Πλέον ένα άτομο το οποίο αισθάνεται σε αναντιστοιχία με το σώμα του σε ό,τι αφορά το φύλο έχει δικαίωμα να αλλάξει τα διοικητικά έγγραφά του (ληξιαρχική πράξη, ταυτότητα, διαβατήριο κ.ά), ώστε αυτά να έρχονται σε αντιστοιχία με το πώς το ίδιο το άτομο αισθάνεται και εκφράζει την ταυτότητα του φύλου του. 

Ένα βασικό αντικείμενο της ιατροδικαστικής επιστήμης είναι ο προσδιορισμός της ταυτότητας του ατόμου. Η ταυτοποίηση περιλαμβάνει και τον προσδιορισμό του φύλου. Σε ένα θανατηφόρο περιστατικό η διαδικασία μπορεί να είναι απλή. Για παράδειγμα, όταν υπάρχουν μάρτυρες που μπορούν να αναγνωρίσουν ή όταν βρεθούν διοικητικά έγγραφα, που μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση, συνήθως δεν υπάρχουν δυσκολίες. 
Τα προβλήματα αρχίζουν όταν μία σορός έχει σκελετοποιηθεί και δεν υπάρχουν άλλα βοηθητικά στοιχεία. Ο προσδιορισμός της ταυτότητας στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται με ένα συνδυασμό διαφόρων μεθόδων, όπως της ιατροδικαστικής ανθρωπολογίας, της ιατροδικαστικής του στόματος και της ιατροδικαστικής γενετικής. Η ιατροδικαστική ανθρωπολογία, κυρίως, με διάφορες μετρήσεις οστών ή συνόλων οστών μπορεί να προσδιορίσει, μεταξύ άλλων, εάν ένας σκελετός ανήκει σε άνδρα ή γυναίκα. Ομοίως και η ιατροδικαστική του στόματος προσδιορίζει την ταυτότητα, πραγματοποιώντας μελέτη της στοματικής κοιλότητας. Επιπλέον, και με τη γενετική μέθοδο η απάντηση που θα λάβει ο ιατροδικαστής είναι εάν γενετικά το άτομο είναι αρσενικό ή θηλυκό. 

Συνεπώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα με τις παραπάνω μεθόδους να προσδιορισθεί το «κοινωνικό φύλο» παρά μόνο το βιολογικό. Εύκολα αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία ταυτοποίησης για τα άτομα αυτά που έχουν προβεί σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Είναι πιθανό σε τέτοιες περιπτώσεις ο ιατροδικαστής να προσδιορίζει, για παράδειγμα, ένα αρσενικό άτομο το οποίο, όμως, σε όλες τις διοικητικές καταχωρήσεις εμφανίζεται ως θηλυκό. Μπορεί, δηλαδή, να συμβεί ένας σκελετός που ανήκει σε ένα τέτοιο άτομο να μην ταυτοποιηθεί τελικά ποτέ. 

Βέβαια, ακόμα πιο σημαντική είναι η περίπτωση που σε ένα έγκλημα ανευρίσκονται γενετικά αποτυπώματα, για παράδειγμα, ανδρός και τελικά το έγκλημα να έχει διαπραχθεί από άτομο που έχει προσδιορίσει τον εαυτό του ως γυναίκα και συνεπώς ως θήλυ είναι καταχωρημένο σε όλα τα έγγραφα. Σε αυτή την περίπτωση δυσχεραίνεται σημαντικά η ταυτοποίηση του δράστη. 
Μάλιστα πριν από λίγο καιρό στις ΗΠΑ υπήρχε η περίπτωση Πέρρυ. Ο κύριος Πέρρυ το 1990 είχε σκοτώσει τρεις εκδιδόμενες γυναίκες. Το 2000 είχε προβεί σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου στην Ταϊλάνδη και άλλαξε και τα διοικητικά του έγγραφα σε κυρία Πέρρυ. Το 2012 όταν ζητήθηκε γενετικό υλικό αποδείχτηκε ότι το DNA της συνδέονταν με τους 3 φόνους. Μάλιστα πριν από λίγο καιρό όταν ξεκίνησε η δικαστική διαδικασία ο δράστης ισχυρίστηκε ότι μετά την αλλαγή φύλου μειώθηκε η έμφυτη τάση για εγκληματικότητα και ότι τους φόνους τους είχε κάνει ο κύριος Πέρρυ και όχι η σημερινή 65χρονη κυρία Πέρρυ…

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος τις δυσκολίες που διαπιστώνονται στις ιατροδικαστικές διαδικασίες όταν τα άτομα επιλέγουν να αποποιηθούν το γενετικό τους φύλο. Είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα πρέπει να βρεθούν μέθοδοι ώστε να ξεπεραστούν τέτοια προβλήματα. Γιατί η αρχή της ελευθερίας είναι σεβαστή αρκεί να μην παρακωλύει την αρχή της δικαιοσύνης. 

ΣΧΟΛΙΑ (4)

πολύ απλό

Ο αρθρογράφος το διατύπωσε καθαρά: Υπάρχει το βιολογικό φύλο και υπάρχει και το κοινωνικό φύλο. Να προστεθεί στο δελτίο ταυτότητας το πεδίο: Βιολογικό φύλο - και το πεδίο: Κοινωνικό φύλο, και "καθαρίσαμε με το ζήτημα". Δεν υποκινεί-δεν προκαλεί ρατσισμό. Στην πορεία της η κοινωνία θα επιλέξει το ισχυρότερο πεδίο ταξινόμησης-ταυτοποίησης. Δημοκρατικά και καθόλου ρατσιστικά.

elGC

!!!!!!!!!!!!!!

ΔΙΟΝΥΣΗΣ.

Ιατρικως, δεν μπορουν να επιτυχουν καμια αλλαγη φυλου 100%, ας μη παραμυθιαζονται.... Νομικως και ιατρικως θα εχουν χιλια προβληματα , αυτες οι περιπτωσεις, ατομων που θα αλλαζουν φυλο σε ταυτοτητες και θα γινει μπαχαλον. Δεν μπορουν να καταργησουν την εκ γεννετης φυση τους , και δεν μπορουν ιατροδικαστικως να υπαρξουν ως κατι αλλο , απο αυτο που γεννηθηκαν. Ας ειμαστε ρεαλιστες. Άλλο τα βιτσια , άλλο η πραγματικοτητα. Ας σοβαρευτουν επιτελους.

Ασκληπιάδης

Αυτοί θα μας τρελάνουν. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας πείσουν ότι η αλλαγή φύλου δεν έχει καμιά σχέση με τις σεξουαλικές προτιμήσεις! Άκουσα δε προσφάτως τον κ Ξυδάκη στον 247 να λέει ότι ο διαφυλικός μπορεί να συμπεριφέρεται ως γυναίκα ή άνδρας όποτε θέλει, ασχέτως τι φύλο δηλώνει! Ωραία ποιος τον εμπόδιζε μέχρι τώρα να το κάνει, και γιατί θέλει να αλλάξει ταυτότητα φύλου τότε; Σε μια χώρα υπό κατοχή με πλήρη κατάργηση των ατομικών δικαιωμάτων (π.χ εργασία, ασφάλεια, απουσία κοινωνικής προστασίας, αδυναμία επιβίωσης για άνεργους, συνταξιούχους, παιδιά που πεινάνε, κατάσχεση περιουσιών) το μέλημα της κατοχικής κυβέρνησης είναι πιο φύλο θέλουν να έχουν οι διαφυλικοί διότι έτσι προστατεύουν... τα ατομικά δικαιώματα των ανθρώπων αυτών, που στην ουσία τους χρησιμοποιούν ως καπνό για να περάσουν ανέξοδα αυτά που τους έχουν επιβάλει οι κατακτητές. Τι είδους αριστεροί είναι αυτοί που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι άλλες είναι οι προτεραιότητες σε μια κατακτημένη χώρα για να ξαναβρούν οι πολίτες τα ατομικά τους δικαιώματα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία