Οι προσδοκίες από την νέα κυβέρνηση
kuriakos

Γιώργος Κυριακός

Οι προσδοκίες από την νέα κυβέρνηση

Το 2009 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Εκτοτε ήδη έχουν ήδη περάσει 10 χρόνια δύσκολα για την Ελλάδα. Χρόνια δύσκολα, με μια μεγάλη εθνική κατάθλιψη. Χρόνια που πλησιάσαμε την καταστροφή, την έξοδό μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Χρόνια που οι νέοι μας έφυγαν από τη χώρα. Χρόνια που οι επενδυτές μας γύρισαν την πλάτη. Η πολιτική και οι πολιτικοί μας αμφισβητήθηκαν πολύ συχνά.

Οι αξίες μας συχνά λοιδορήθηκαν. Και όμως, ευτυχώς, η Ελλάδα μας άντεξε. Εχουν ήδη περάσει 7 ημέρες από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με σωστή στρατηγική, με επίμονη και συστηματική δουλειά και με το όραμά του έπεισαν και συνεκίνησαν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων ψηφοφόρων. Ιδιαίτερος θρίαμβος για έναν πολιτικό που, ας μην ξεχνάμε, ξεκίνησε τέταρτος στον αγώνα για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Ζήσαμε μια σημαντική ανατροπή. Το 2012 όλοι πιστεύαμε ότι ποτέ πια δεν θα μπορούσε ένα κόμμα από μόνο του να αποκτήσει αυτοδυναμία.

Είχαμε πλέον συνηθίσει στις κυβερνήσεις συνεργασιών. Το αποτέλεσμα των εκλογών και ο ελληνικός λαός έδωσαν ένα μεγάλο και ηχηρό μάθημα. Τέρμα ο λαϊκισμός. Προέχει η δουλειά. Πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Να περάσουμε από την κατανάλωση στην παραγωγή. Το κράτος πρέπει να γίνει αποτελεσματικό, με έμφαση στην ανάπτυξη.
Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες.

Ο πήχης έχει μπει πολύ ψηλά. Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. Πρέπει όλοι να σηκώσουμε τα μανίκια και με ταχύτητα, εργατικότητα και προσήλωση στον στόχο να προχωρήσουμε. Είναι ώρα για υλοποίηση του προγράμματος.

Και βέβαια, μετά τον θρίαμβο στις εκλογές το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό είναι το στοίχημα της διακυβέρνησης. Είναι το στοίχημα της επιλογής των κατάλληλων προσώπων πού θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα. Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ θετικά. Υπάρχει ο συνδυασμός της εμπειρίας και του νέου. Είναι καιρός να αλλάξει η Ελλάδα μας. Με αλήθεια, αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Πώς κρίνονται, λοιπόν, τα εκλογικά αποτελέσματα για την Ελλάδα;
Μιλώντας με έναν εξωστρεφή Ελληνα επιχειρηματία με βαθύτατη γνώση των διεθνών αγορών, μου τόνισε ότι με τα πρόσφατα αποτελέσματα της κάλπης εξασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα για τα επόμενα 10 χρόνια. Υπάρχει πλέον ένας συστημικός διπολισμός που ξεπερνάει το 70%.

Θέλω να πιστεύω ότι η αντιπολίτευση θα ακολουθήσει μια ήπια, εποικοδομητική πολιτική, βασισμένη σε επιχειρήματα και θέσεις. Χωρίς ακρότητες και λαϊκισμούς.

Στον ιδιωτικό τομέα οι πρώτες 100 ημέρες ενός καινούριου γενικού διευθυντή είναι οι πιο σημαντικές. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ίσως οι 100 πρώτες ημέρες είναι πάρα πολλές. Ηδη, χάρις στην πολλή καλή προετοιμασία και στο αναλυτικότατο πρόγραμμά του, έχει κερδίσει πολύτιμο χρόνο. Ο ελληνικός λαός ψήφισε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η Νέα Δημοκρατία πρέπει πλέον να το εφαρμόσει χωρίς χρονοτριβές.

Κλείσιμο
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στους Ελληνες του εξωτερικού. Εκατοντάδες χιλιάδες άξιοι συμπατριώτες μας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Εχουν ήδη αποκτήσει νέες δεξιότητες και με την τεχνολογία θα μπορούσαν ακόμα και από το εξωτερικό να βοηθήσουν τη χώρα μας.

Ηδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους έχει καλέσει να συνεισφέρουν στην ανάπτυξή της. Η δήλωσή του «νιώθω την ανάγκη να απευθυνθώ στους Ελληνες του εξωτερικού. Δεν θα σας ζητήσω να πάρετε τον δρόμο της επιστροφής. Σας ζητώ να έχετε το βλέμμα και την καρδιά σας στραμμένα στην Ελλάδα» έχει ήδη ηχήσει πολύ θετικά, όπως διαφαίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτό πού ζητούσε. Νίκη και αυτοδυναμία. Η νίκη του είναι ιστορική. Ο πήχης είναι πολύ ψηλά.

Είμαι αισιόδοξος ότι η επόμενη μέρα θα είναι πολύ καλύτερη.
Ας βοηθήσουμε όλοι μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ