helakis01

Δεν είναι «μια στραβή που έτυχε στην βάρδια»…

Γιώργος Χελάκης


Πάνω από όλα, πρόκειται για μια ακόμα πολύνεκρη τραγωδία. Ευτυχώς δεν ήταν του ύψους και του μεγέθους στην Μάντρα και στο Μάτι. Θεωρώ μεγάλο κέρδος για τον πολιτικό πολιτισμό αυτής της χώρας ότι με αφορμή αυτή την τραγωδία δεν σηκώθηκαν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι. 

Πάνω από όλα, πρόκειται για μια ακόμα πολύνεκρη τραγωδία. Ευτυχώς δεν ήταν του ύψους και του μεγέθους στην Μάντρα και στο Μάτι. Θεωρώ μεγάλο κέρδος για τον πολιτικό πολιτισμό αυτής της χώρας ότι με αφορμή αυτή την τραγωδία δεν σηκώθηκαν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι. 

Δεν είναι στοιχείο ορθολογισμού να λέμε πως έτσι θέλησε ο Θεός κλπ. Δυο θέματα είναι που επιβάλλεται να τεθούν στην δημόσια συζήτηση. Το ένα είναι το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που προωθείται στην χώρα μας και το άλλο είναι η κλιματική αλλαγή. Τα video και οι φωτογραφίες που είδατε σε αυτό τον ιστότοπο μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Δείχνουν από πού ξεκινούν τα προβλήματα και δεν αφήνουν περιθώρια για εξορκισμούς του τύπου «αυτά συμβαίνουν μια φορά στα εκατό χρόνια». Ένα από τα βασικά γνωρίσματα της κλιματικής αλλαγής είναι ακριβώς αυτό: Αυξάνονται η πυκνότητα και η ένταση των ακραίων φαινομένων. Στο Μάτι ήταν ο σφοδρός αέρας που έκανε την φωτιά φονική. Στην Χαλκιδική πήρε και σήκωσε τις πρόχειρες τουριστικές κατασκευές για να τις προσγειώσει με σφοδρότητα πάνω στους άτυχους συνανθρώπους μας. Στις πυκνοκατοικημένες τουριστικές παραλίες οι κατασκευές είναι εποχιακές, υπάρχουν πολλές τέντες, λυόμενα καταλύματα.

Όποιος θέλει μπορεί να πιστεύει ότι οι κατασκευές αυτές τηρούν τις προδιαγραφές της Πολεοδομίας και κάθε κανόνα ασφάλειας, της πυρόσβεσης συμπεριλαμβανομένης. Με άλλα λόγια, οι εικόνες από τη Χαλκιδική δείχνουν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν συνδέονται με ένα συγκεκριμένο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης στην εποχή της κλιματικής αλλαγής. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι πυκνοκατοικημένες παραλιακές περιοχές, γεμάτες πρόχειρες κατασκευές, τέντες, πέργκολες, ημιστεγασμένους χώρους, μέσα στα δέντρα, χωρίς τήρηση προδιαγραφών ή χωρίς συμπερίληψη προδιαγραφών που αφορούν τον άνεμο, είναι πιο ευάλωτες.

Την ίδια ώρα παρότι έχουμε τη δυνατότητα πιο έγκαιρων μετεωρολογικών προβλέψεων είναι προφανές ότι εξακολουθούν να απουσιάζουν σχέδια αποτελεσματικής ενημέρωσης πληθυσμών που μπορεί να είναι μεγάλοι, πολυεθνικοί όπως π.χ. είναι το πλήθος τουριστών στη Χαλκιδική ώστε έγκαιρα να μη βρίσκονται σε επικίνδυνες ζώνες. Πρέπει να το παραδεχτούμε και να το μεταφέρουμε στις δράσεις μας. Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός, και μια από τις πλέον επικίνδυνες συνέπειες της είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ας συμφωνήσουμε πολίτες, κρατικοί θεσμοί, αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση στο τι χρειαζόμαστε: Έγκαιρη πρόγνωση και προειδοποίηση, άρα μια πιο σύγχρονη, πιο εξοπλισμένη από υλικοτεχνική υποδομή και επιστημονικό προσωπικό μετεωρολογική και όχι μόνο υπηρεσία. Νέους πολεοδομικούς κανόνες και εφαρμογές, δηλ όπως έχουμε ελαχιστοποίησε τις συνέπειες από τους σεισμούς με τις αντισεισμικές κατασκευές, έτσι πρέπει να ξαναδούμε τα όρια αντοχής των κατασκευών μας και όχι μόνο! πχ πόσες από αυτές τις κατασκευές που παγίδευσαν και σκότωσαν ανθρώπους στη Χαλκιδική είχαν άδεια?

Οταν αντιμετωπίζεις την κλιματική αλλαγή με την επιπολαιότητα και την εγκληματική αφέλεια του Ντόναλντ Τραμπ όλα αυτά σου φαίνονται πεταμένα λεφτά και χαμένος χρόνος. Οταν ως κυβερνητική και κρατική αρχή σχεδιάζεις όχι με βάση τα ακραία φαινόμενα που τα θεωρείς τυχαία και προσωρινά αλλά με βάση τη λογική «όλα για την ανάπτυξη και την ιδιωτική κερδοφορία που θα φέρει επενδύσεις», τότε θα συνεχίσεις να ισοπεδώνεις δάση για να "αναπτυχθείς" και θα σου φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η… στραβή που σου έτυχε στην βάρδια…

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Άσε μας ρε μπαλαδοφατσα

Που μου μαθες και την κλιματική αλλαγή . Κάθε χρόνο βρέχει και πεφτει χαλάζι

Τζιμ

Χελακη πάρε να χεις. Εδώ συχνάζουν τέτοια άτομα. Δυστυχώς ή ευτυχώς οποία πλευρά διαλέγουμε μας χαρακτηριζει κι εμας σε ένα βαθμό. Άσε το χρήμα και διάλεξε ενα πιο αξιοπρεπές μέλλον.

Γιάννης ο εκ Τρικάλων ορμώμενος

Το τερμάτισες αρθρογράφε,αίσχος με τις ιδεοληψίες σας κάποιον "δημοσιογράφων".

Κάθε πικραμένος

Αυτό που ο κάθε πικραμένος γράφει ένα άρθρο για να μιλήσει για τα αυθαίρετα και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι απίστευτο. Εννοείται ότι όλες οι προσωρινές κατασκευές μιας θερινής περιόδου δεν είναι κατασκευασμένες με τις αντοχές μιας μόνιμης κατασκευής. Αυτό είναι αυτονόητο και προβλέπεται και από όλους τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές, καθώς η πιθανότητα ενός εξαιρετικού φαινομένου στη διάρκεια ζωής τους είναι περιορισμένη. Σιγά μη βγάζουμε και στατική μελέτη για την πάκτωση της ομπρέλας στην άμμο και μετά βρεις θέμα να γράφεις για τη γραφειακρατία που εμποδίζει τις επενδύσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από ιπτάμενα αντικείμενα που μόνο η ενημέρωση και η προετοιμασία των πολιτών θα μπορούσε να σταματήσει κι αυτό όχι πάντα. Τα δέντρα που σκότωσαν το Ρώσο τουρίστα και το παιδάκι του τι θα έπρεπε να τα κάνουμε; Να τα δέσουμε όλα ή να τα κόψουμε όλα; Το αυτοκινούμενο μόνο αν είχαν σκεφτεί να το πακτώσουν κάτω θα σώζονταν αλλά πώς να το πακτώσουν και πού να το φανταστούν; Ίσως να σώζονταν η Ρουμάνα τουρίστρια που άκουσα ότι καταπλακώθηκε από στέγαστρο, αλλά κι αυτό δεν είναι σίγουρο γιατί μπορεί το στέγαστρο να ήταν μια χαρά αλλά να επηρεάστηκε από ανέμους μεγαλύτερους των προδιαγραφών. Υπάρχουν πολλές τοπικές συνθήκες που μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν την ένταση του ανέμου (όπως το ύψος γειτονικών κατασκευών, η τοπογραφία κτλ). Μόνο με εντατική ενημέρωση ότι προβλέπεται τυφώνας και ότι πρέπει να δεθούν και να ασφαλιστούν όλα τα πιθανά ιπτάμενα αντικείμενα είχαμε πιθανότητα να μειώσουμε τις επιπτώσεις αν και εξαιρετικά δύσκολα θα τις μηδενίζαμε. Συνεπώς, πρέπει πλέον ως πολίτες να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στις καιρικές προβλέψεις και να προσπαθούμε να αυτοπροστατευτούμε λαμβάνοντας μέτρα που προτείνονται από τις αρχές.

δηλαδή

εσύ μας λες πως το μαγαζί του οποίου έπεσε η εξωτερική στέγη και σκότωσε τη γυναίκα, το χειμώνα ξήλωνε τη στέγη με τα κεραμίδια;

Δεν περιγράφω άλλο

Χαχαχα, αρθρογράφε κτύπησες την καρδιά του προβλήματος. Ο,τι νά 'ναι.

Επιτέλους

Φτάνει! Στο Βουτζά που επίσης θρηνήσαμε θύματα υπάρχουν αυθαίρετα;;; Πάψτε να υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας! Μήπως να... «μην περιγράφατε άλλο»...;

vg

Στο συγκεκριμένο φαινόμενο, μονάχα η έγκαιρη ενημέρωση και οι μετέπειτα ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν. Ο αέρας ήτανε τόσο δυνατός, που κατέστρεψε τσιμεντένιες καπνοδόχους και τσάκισε τσιμεντένιους στύλους της ΔΕΗ. Καμία σχέση με την τραγωδία στο Μάτι. Ούτε απέκρυψαν νεκρούς, ούτε το χρέωσαν σε "συνωμοσία". Μόνο η ενημέρωση μπορούσε να σώσει κόσμο. Κακώς που δε μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος. Και είναι ώρα πια να το κάνουμε, γιατί αυτά τα φαινόμενα ήρθανε και θα μείνουν.

tassos

Αφήστε τον ,δέν γνωρίζει .Μάς τονίζει ,ολα γιά τήν ανάπτυξη καί γιά τήν κερδοφορία.Μάλλον τά άρθρα ,τού τά γράφει ό Κουτσούμπας

Pkatsou

Και πως να ανέβουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι? Ο Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός μέχρι πριν 4 ημέρες!!! Τί να πει, ότι φταίει ο Κυριάκος? Ζήτησε να μην γίνει πολιτική εκμετάλευση γιατί όποια πολιτική κριτική θα γινόταν , θα αφορούσε τον ίδιο.

τχ

Να θυμίσω στον αρθρογράφο ότι από τους 7 θανάτους οι 2 προήλθαν από πτώση δένδρου , οι 2 από ανατροπή τροχοσπιτου , ο 1 από πνιγμό και οι 2 από κατάρευση στέγης (κανείς μέχρι τώρα δεν αναφέρθηκε σε αυθαίρετη και χωρίς άδεια κατασκευή), Άρα η θεωρία της παραγκούπολης καί η ανάδειξή της σε κύρια αιτία της τραγωδίας πάσχει και μόνο στην ιδεοληψία του αρθρογράφου μπορεί να αποδοθεί.

αφιλότιμος

+1

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία