makrigiannis_giannis

Η κυβέρνηση αγοράζει (πανάκριβα) χρόνο

Γιάννης Μακρυγιάννης

Η διαφαινόμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι μία αναπόφευκτη εξέλιξη. Οι ευρωπαίοι εταίροι (κυρίως το Βερολίνο, αλλά και οι Βρυξέλλες) δεν θέλουν εκλογές στην Ελλάδα αυτή την περίοδο. Γι’ αυτό και δίνουν τη δυνατότητα μίας συμφωνίας, που θα μπορεί να την υπογράψει η Αθήνα. Η δε κυβέρνηση επίσης δεν θέλει εκλογές – γιατί να τις θέλει άλλωστε; - και γι’ αυτό προσπαθεί αφενός να πάρει μία συμφωνία, που θα της προκαλέσει όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος και την οποία θα μπορεί αν «ντύσει» πολιτικά και επικοινωνιακά.

Είναι μία κυνική προσέγγιση των δύο μερών, που γίνεται βέβαια με όρους επιβολής από τους δανειστές – δεν πρόκειται για έναν έντιμο συμβιβασμό ασφαλώς. Παρά τα λεκτικά εφευρήματα της κυβέρνησης και τις διαβεβαιώσεις του τύπου «δεν είναι αυτό που νομίζεις αγάπη μου», ο νέος λογαριασμός θα είναι βαρύς και θα αφορά πρωτίστως αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Ωστόσο, πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει χρόνο παραμονής στην εξουσία. Αναμενόμενη επιδίωξη για οποιοδήποτε κόμμα εξουσίας, έστω και με την ταμπέλα της αριστεράς. Ιδίως όταν η προσφυγή σε εκλογές μόνο νίκη δεν υπόσχεται. Η κυβέρνηση αξιοποιεί την απουσία ισχυρής και πραγματικής αντιπολίτευσης, καθώς και την αξιοπρόσεκτη εσωτερική της συνοχή για να πετύχει αυτό τον στόχο.

Αγοράζει λοιπόν χρόνο, έστω κι αν τον αγοράζει πανάκριβα (κυρίως για όσους πληρώσουν το μάρμαρο των νέων μέτρων).

Στην πολιτική ο χρόνος έχει αυτοτελή σημασία. Ακόμη κι αν δεν ξέρεις τι να τον κάνεις – όπως συχνά πυκνά αποδεικνύεται και με την παρούσα κυβέρνηση – μπορεί να λειτουργήσει ως ξεχωριστή παράμετρος εξελίξεων. Πολλές είναι οι κυβερνήσεις, που επαφίενται στη μοίρα και ελπίζουν ότι κάτι θα συμβεί που θα αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερα (γι’ αυτές). Υπό αυτή την έννοια και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κινείται με γνώμονα αυτή την προοπτική. Να κερδίσει χρόνο, κι ας είναι με νέα μέτρα. Ελπίζει έτσι ότι η εξάλειψη τους επόμενους μήνες από τη δημόσια συζήτηση των εκλογικών σεναρίων και του προκαλούμενου από αυτά κλίματος πολιτικής αστάθειας, θα βοηθήσει την οικονομία. Δεν είναι απίθανο, αλλά δεν είναι και δεδομένο. Δεδομένο είναι ότι θα φουντώσει η κοινωνική δυσαρέσκεια και θα αυξηθεί το πολιτικό κόστος. Διότι υπάρχει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κίνδυνος να μετράει ο χρόνος ανάποδα. Ενώ νομίζεις ότι κερδίζεις χρόνο, να χάνεις όλα τα υπόλοιπα.

Πρακτικά και στην καλύτερη περίπτωση, οι κυβερνώντες με το κλείσιμο της συζητούμενης συμφωνίας μπορεί να κερδίσουν ένα με ενάμιση χρόνο, χωρίς να σκιάζει τον πολιτικό ορίζοντα το ενδεχόμενο της κάλπης – έως ότου αρχίσουν να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα. Στη χειρότερη βέβαια όλα θα επανέλθουν στο προσκήνιο σε έξι μήνες, εάν τα οφέλη για την οικονομία δεν είναι τα αναμενόμενα. Εκτός κι αν υπάρξουν τέτοια αντίδραση στην παρούσα φάση για τα νέα μέτρα, που προκύψει κάτι απρόοπτο. Αλλά όταν κανείς έχει καταπιεί μία φορά την κάμηλο, δεν τον απασχολεί αν πρέπει να διυλίσει τον κώνωπα. Καταπίνει άλλη μία κάμηλο και κάνει τη δουλειά του…

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Παπαβασιλοπουλος κωστας

Ναι αλλα τον πληρωνουμε εμεις συντροφοι.

Απουσία αντιπολίτευσης...

Με τι είδους αντιπολίτευση είναι ευχαριστημένος ο συντάκτης;;; Με τις 10 καθαρίστριες και την κάμερα να πετάνε κάθε μέρα μπουκάλια ;;; Με τους κουκουλοφόρους πού όταν καίνε την Μαρφιν είναι "αντιστασιακοί" και όταν πετάνε μολότωφ στον ΣΥΡΙΖΑ , είναι όργανα της διαπλοκής;;; Ή πιστεύει κανείς ότι θα έπεφτε ο Σαμαράς αν δεν τον έριχνε Καμμένος και Κουβέλης παρέα με την Χρυσή Αυγή;;; Για να εξηγηθούμε, ο χρόνος ζωής της κυβέρνησης είναι όσο την στηρίζουν οι βουλευτές - ( ναι σε όλα) ... Επειδή έτσι λέει το Σύνταγμα... Ο Τσίπρας θα κάνει αυτό που υποσχέθηκε στους ξένους ( κοροιδεύοντας όλους τους ηλίθιους που τον ψήφισαν - σαν πολιτικός "απατεώνας" που είναι ), δηλαδή να περάσει όλα τα μέτρα χωρίς να ανοίξει μύτη. Μετά θα βρει άσυλο... Οσο οι βουλευτές του, μπορούν να ανέχονται ένα παιδαρέλι να τους ξευτιλίζει, ο Τσίπρας θα κυβερνάει... Πότε άλλωστε η αριστερά είχε αρχές , αξίες ή ηθική;;; Αυτά είναι για τους άλλους....

Το μυστικό μας θα μας φάει.

Είναι κάπως πιο εύκολο να προβλεψης το μελλον το κοντινο. Επειδη έχει επαναληφθεί και λίγο πριν.Ξέρουμε περίπου τι μελει γενέσθαι. Ο στρατός κατοχής διατηρείται στο ακέραιο, δηλαδή τα ρουσφέτια των κομμάτων της Βουλής. Θα συνεχίζουμε να τους πληρώνουμε, ο ιδιωτικός τομέας, τις εκατοντάδες χιλιάδες,παρεινοσφουντων στο δημόσιο. Κάτι που δεν έχουν αντιληφθεί ο δανειστες, διθεν , ή μάλλον της ξέφυγε της Λαγκαρντ να κάνουμε δύο κατηγορίες συνταξιούχων. Οι λόγο ρουσφετολογικών ενεργειών να χωριστούν και να περνούν μια σύνταξη περίπου 400 ,και οι δίκαια λαμβανοντες να συνεχίσουν στα σημερινά. Το άκουσα στην τv σε κανάλι σοβαρό. Γιατί οι αναλογιες οι σημερινές εργαζομένων και συνταξιούχων θυμίζουν Σταλινικες εποχές.Το μοίρασμα της πίτας, αντιλαμβανομαστε, δεν φθάνει. Και συνεχιζουν να μας δανείζουν. Και το χρέος, τα δις απογειωνοντε.Άρα για τον ιδιωτικό τομέα οι νεκροί θα πολλαπλασιαζονται. Η ληστεία μέσω της φορολογίας και τις κατασχέσεις θα φθάσουν στον ουρανό. Το ερώτημα παραμένει, της ΕΕ και του ΔΝΤ πια είναι η προοπτική; το σχέδιο ή στρατηγική; Το ότι θα μας κάνουν αλοιφή, δεν θέλει ερώτημά. Αλλά πάλι θα την πληρώσουν οι του ιδιωτικού τομέα. Οι κολιγοι.Αλλά και όλα τα πιο πάνω ,η φρασεολογια η αντίληψη, ανοικει στην σφαίρα της φαντασιας και όχι της πραγματικοτητας, επισημα τουλάχιστον.Και το κρατούν μυστικό όλοι.

Ο πανύβλακας ελληνικός λαός...

'Εδωσε την εξουσία στον σύριζα και τον τσίπρα στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και επανέλαβε το τραγικό λάθος του στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Σήμερα, έχουν συμπληρωθεί εικοσιπέντε, (25), μήνες άσκησης της εξουσίας από τους αχρείους αυτούς απατεώνες και εάν οι αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές διεξαχθούν στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, τους απομένουν άλλοι τριάντα ένας, (31), μήνες!!!

Η βλακεία κοστίζει πανάκριβα.

Συμφωνώ πλήρως με τον σχολιαστή. Ο ελληνικός λαός αποδείχθηκε πανύβλακας, ας πληρώσει το τίμημα της βλακείας του... 'Οπως είναι γνωστό η βλακεία κοστίζει πανάκριβα.

Dr.

Ναι, ρε παιδιά, αλλά εμείς που δεν ήμασταν βλάκες για να ψηφίσουμε αυτόν τον εσμό, γιατί να την πληρώνουμε; Και, το πιο σημαντικό, γιατί να υποφέρει και να καταστρέφεται η χώρα μας, κάθε μέρα και περισσότερο;

Angel of...

Γιατί δεν τον νοιάζει. Γιατί έχει αποδείξει ότι δεν σέβεται ούτε παιδιά ούτε οικογένειες Κάνει το κομμάτι του. Αυτό που πάντα έλεγε από μικρό χαϊβάνι = ότι θα γίνει πρωθυπουργός. Ε να έγινε και μας το τρίβει στα μούτρα. Έχει ανάγκη ? Όχι να ναι καλά ο Παπαδόπουλος -ναι ο γνωστός- και μια χαρά περιούσια έχει κάνει η οικογένεια. Την έχει στην Ελλάδα? όχι Άρα θα ωφεληθεί από την δραχμή ? Φυσικά όποιος έχει ευρώ ή δολάρια κλπ θα ωφεληθεί. γιατί να νοιαστεί για την χώρα? ποια χώρα? "δεν υπάρχουν Έθνη είμαστε όλοι μιγάδες" για όσους θυμούνται τα συνθήματα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία