Ανέτοιμοι
Γιάννης Μακρυγιάννης

Γιάννης Μακρυγιάννης

Ανέτοιμοι

Η μάχη που έδωσαν και δίνουν το φετινό καλοκαίρι οι πυροσβέστες μας κατά των πυρκαγιών είναι συγκινητική, όσο και εξαιρετικά δύσκολη, συχνά δε και άνιση

Είμαστε ακόμα στην καρδιά του καλοκαιριού, αλλά κάποια συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν – δεν χρειάζεται να σβήσει και η τελευταία φωτιά και να κατακάτσει ο καπνός για να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Ναι, οι πυροσβέστες – μιλώ για όσους είναι στα μέτωπο, διότι για την ηγεσία θα τα πούμε παρακάτω - και οι εθελοντές καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να νικήσουν το πύρινο τέρας και αξίζουν το σεβασμό και την αναγνώριση όλων. Εάν δε, επιβεβαιωθεί και η καλή χρήση του «112», οφείλουμε επίσης να αναγνωρίσουμε ότι και αυτό το όπλο είναι σημαντικό και συμβάλει ως τώρα στο να αποφύγουμε την απώλεια ζωών, που είναι και ο πρωταρχικός στόχος πάντοτε.

Από κει και πέρα φοβάμαι ότι επικρατεί το χάος – ναι, το ίδιο χάος που επικρατεί σχεδόν κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες. Ένας χάος, που ξεκινά από τη μη σωστή και έγκαιρη προετοιμασία, την απουσία ενός πραγματικά σοβαρού επιχειρησιακού σχεδίου και φτάνει στις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, αλλά και στις αστείες δικαιολογίες και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, για να καλυφθούν οι ευθύνες όταν το πράγμα πάει κατά διαόλου.

Δεν είναι νωρίς για να έχει διαμορφώσει κανείς μία εικόνα για τα φετινά – η φωτιά στη Βαρυμπόμπη είναι η τελευταία μεγάλη πράξη ενός δράματος, που ξεκίνησε από νωρίς, εδώ και ένα τρίμηνο σχεδόν.

Τον Μάιο ο Χαρδαλιάς απέδωσε την καταστροφή στα Γεράνεια στην… ατυχία: δεν τους ρώτησε η φωτιά και για πρώτη φορά εδώ και 21 χρόνια ήρθε νωρίτερα από την ώρα που την περίμεναν - ακριβώς έτσι ήταν η δικαιολογία, που η χώρα δεν διέθετε έγκαιρα τα μέσα για την αντιμετώπιση εκείνης της πυρκαγιάς.

Μετά ήρθαν κι άλλες, που δεν τις πολυκατάφερε ο μηχανισμός και ειδικά στην Αιγιαλεία προ ημερών το κράτος εκτέθηκε άγρια. Μία πυρκαγιά που ουσιαστικά «αφέθηκε» ανενόχλητη να προκαλέσει τεράστια ζημιά.

Δυστυχώς η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη εξέθεσε όλες τις αδυναμίες του συστήματος. Και σπέρνει το φόβο, την ανησυχία και την ανασφάλεια, όταν διαπιστώνει κανείς πόσο εύκολο είναι να απειληθεί η ανθρώπινη ζωή, το φυσικό περιβάλλον και οι περιουσίες, ακριβώς δίπλα και μέσα στον αστικό ιστό.

Τα ερωτήματα είναι αδυσώπητα και περιμένουν απάντηση. Κανονική απάντηση όχι του τύπου «είχαμε 6 μποφόρ» όταν το τίναγμα μίας βεντάλιας προκαλούσε περισσότερες αναταράξεις απ’ όσο οι χθεσινοί «αέρηδες». Και τα ερωτήματα είναι τούτα: Πώς είναι δυνατόν να μην ελέγχεται μία φωτιά, που ξεσπάει σε μέρα πλήρους άπνοιας (2-3 μποφόρ), σε συνθήκες αναμενόμενης ακραίας ζέστης, - ο Ζερεφός τα είπε, αυτοί τα άκουσαν όμως; - άρα με γνωστά και δεδομένα όλα τα στοιχεία, που θέλουν να έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιοι (όπως η ηγεσία της Πυροσβεστικής, η Πολιτική Προστασία, η Περιφέρεια, οι Δήμοι); Πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει απόλυτη επιτήρηση σε μία περιοχή υψίστης επικινδυνότητας και σημασίας, όπως η συγκεκριμένη, με αεροδρόμιο, ρέματα, ενεργειακό κέντρο Κυρονερίου, νοσοκομείο, βιομηχανίες κλπ;

Ας μην μιλήσουμε ακόμα για τις καταγγελίες περί κακού συντονισμού, προβληματικής επικοινωνίας σε αυτή καθαυτή τη μάχη, ούτε για καθυστερημένες κινήσεις προκειμένου να προστατευτούν ζώα και σπίτια.

Κλείσιμο
Η κλιματική αλλαγή, που επικαλούνται δεν είναι νέο, ούτε δικαιολογία – τους εκθέτει αυτή η επίκληση. Όπως και η επιχειρηματολογία περί χρόνιων προβλημάτων (στη δόμηση, στα ρέματα, στα… κουκουνάρια, κλπ), δεν μπορεί να απαλλάξει από ευθύνες. Πασίγνωστα είναι όλα αυτά κι έτσι (πρέπε να) σχεδιάζεται η αντιπυρική πολιτική. 81 πυρκαγιές είχαν ξεσπάσει σε 24 ώρες, δήλωσαν χθες το βράδυ ο Χρυσοχοΐδης και ο Χαρδαλιάς – μόνο που αυτό δεν είναι για ελαφρυντικό, αλλά απόδειξη ότι κακώς εκπλήσσονται.

Με αφορμή και την πυρκαγιά στην Πάρνηθα, είναι η ώρα ανάληψης και απόδοσης όμως ευθυνών. Αν κριθεί, ακόμα και επανασχεδιασμού της πολιτικής και έκτακτης ενίσχυσης του μηχανισμού. Οτιδήποτε τέλος πάντων απαιτείται για να μην σπάσουμε όλα τα κοντέρ - ήδη ξεπεράσαμε κατά πολύ τις περσινές καμένες εκτάσεις. Και λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει, όσο… άριστος κι αν νομίζει ο καθένας ότι είναι.

Ούτε η υπεροχή στα γκάλοπ είναι συγχωροχάρτι, ούτε η καταφυγή σε συμψηφισμούς και η υπενθύμιση προηγούμενων τραγωδιών είναι το ζητούμενο για τους πολίτες, που βλέπουν τη χώρα τους ανοχύρωτη και πάλι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή