papageorgiou

Οι τραπεζικές προμήθειες είναι η κορυφή του παγόβουνου

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού στο θέμα των προμηθειών των τραπεζών αναδεικνύει ένα ευρύτερο ζήτημα που συνδέεται με συμπεριφορές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος οι οποίες κατά καιρούς γίνονται αντικείμενο προβληματισμού και κριτικής.

Τον καιρό της «αφθονίας», πριν από την κρίση, οι ελληνικές τράπεζες είχαν από τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους στην Ευρωζώνη, ήτοι αναλογικά υψηλότερα επιτόκια. Χορηγούσαν δάνεια αφειδώς, με πλημμελή έλεγχο, αφού το κίνητρο ήταν η αύξηση των εσόδων και των χρηματικών μπόνους των στελεχών και των διοικήσεων σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπήρχε ούτε έλεγχος, ούτε αυτοσυγκράτηση, χωρίς ένα θεσμικό πλαίσιο που να παρέχει διαφάνεια και λογοδοσία στο σύστημα.

Τα προβλήματα που γεννήθηκαν τότε σέρνονται μέχρι σήμερα, με τα κόκκινα δάνεια που βαραίνουν τους δανειολήπτες και τη λειτουργία των ίδιων των τραπεζών σε βάρος της οικονομίας.

Υποτίθεται ότι η βασική λειτουργία των τραπεζών είναι η βέλτιστη κατανομή των πόρων. Η δουλειά τους είναι να σταθμίζουν τις πιθανές αποδόσεις και το ρίσκο και να διοχετεύουν ανάλογα τις πιστώσεις. Γι’ αυτό και απολαμβάνουν προνόμια τα οποία ουδείς άλλος κλάδος διαθέτει. Οπως φάνηκε όμως στη διάρκεια της κρίσης, οι τράπεζες δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Δεν είχαν υπολογίσει σωστά ούτε τα ρίσκα, ούτε τις συνέπειες.
Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν συνέβη μόνο στην Ελλάδα. Οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν προ του κινδύνου της κατάρρευσης και επειδή αν αφήνονταν θα κατέρρεαν μαζί τους ολόκληροι κλάδοι και ενδεχομένως ολόκληρες οικονομίες, είχαμε αλλεπάλληλα προγράμματα διάσωσης με κρατικά χρήματα.

Οι κρατικές ενισχύσεις απαγορεύονται διά ροπάλου, όχι όμως για τις τράπεζες. Απαγορευμένη είναι και η συνεννόηση μεταξύ ανταγωνιστών, αλλά για τις τράπεζες επιτρέπεται.

Οι τράπεζες μιλούν για τον ηθικό κίνδυνο των δανειοληπτών και αρνούνται ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων, διότι έτσι υποτίθεται ότι οι δανειολήπτες ενθαρρύνονται να μην πληρώνουν.

Για τον ηθικό κίνδυνο, όμως, των τραπεζών, οι οποίες παίρνουν συστηματικά υπερβολικά ρίσκα επειδή γνωρίζουν ότι στο τέλος θα διασωθούν και δεν θα πληρώσουν τα ίδια τους τα λάθη, δεν ακούμε κουβέντα.
Οι ίδιοι άνθρωποι που έδιναν τα κόκκινα δάνεια, τώρα αναλαμβάνουν να τα εισπράξουν με πώληση σε funds και πλειστηριασμούς. Ασφαλώς με τα ανάλογα μπόνους. Και βέβαια με τις κρατικές εγγυήσεις του σχεδίου «Ηρακλής», που θα μετατρέψει τα κόκκινα δάνεια από «σκουπίδια» που είναι στα αζήτητα, σε χρυσοφόρα ομόλογα τα οποία ήδη προσελκύουν τους ξένους επενδυτές.

Οι τράπεζες και τα στελέχη τους έχουν κακομάθει, γεγονός που φάνηκε και με την κριτική που ασκήθηκε το τελευταίο διάστημα στο σχέδιο «Ηρακλής», για το οποίο ζητούσαν από την κυβέρνηση ακόμα πιο προνομιακούς όρους.
Το επόμενο διάστημα ο ρόλος των τραπεζών θα είναι καθοριστικός. Αφού διασώθηκαν και τώρα ξεφορτώνονται τα κόκκινα δάνεια, εκείνες είναι που θα καθορίσουν ποιες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις θα διασωθούν, σε ποιον θα μεταβιβαστούν και ποιοι θα τοποθετηθούν στις διοικήσεις. Με λίγα λόγια, οι τράπεζες θα διαμορφώσουν τον νέο επιχειρηματικό χάρτη. Επιπλέον, οι πωλήσεις των κόκκινων δανείων και οι αναμενόμενοι εκτεταμένοι πλειστηριασμοί θα φέρουν πρωτόγνωρες καταστάσεις στην ελληνική κοινωνία.

Οι εναρμονισμένες τραπεζικές προμήθειες στη λιανική είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει το ευρύ κοινό, γίνεται εύκολα κατανοητό και δικαίως προκαλεί πολιτική παρέμβαση.
Ωστόσο, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Αναδεικνύονται νέα ζητήματα που απαιτούν θεσμικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν τη διαφάνεια, τον κοινωνικό έλεγχο και την αποτελεσματικότητα του τραπεζικού συστήματος προς όφελος της οικονομίας συνολικά.
Ο τραπεζικός κλάδος είναι πολύ κρίσιμος για να αφεθεί στην αυτορρύθμιση και τις κοινωνικές και ηθικές ευαισθησίες των στελεχών του. Δεν είναι αυτή η δουλειά τους. Αυτό είναι δουλειά του κράτους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (12)

graecopithecus

Τα λαμόγια που κατέστρεψαν τη χώρα μιλούν τώρα για "ηθικό κίνδυνο", αρνούνται τις ρυθμίσεις σε έντιμους ανθρώπους και ξεπουλούν στα αρπακτικά τα δάνεια (άρα και τις περιουσίες) τους στο 3-10% της αξίας τους. Ταυτόχρονα ακούμε για γενναιόδωρες ρυθμίσεις-κουρέματα 80-92% σε εισηγμένους επιχειρηματίες που κατασπατάλησαν ή έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Αν σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα οι τραπεζίτες και οι παρατρεχάμενοι τους είχαν παραβιάσει τους νόμους (στο βαθμό που αυτό έγινε στην Ελλάδα) θα είχαν εκδοθεί διεθνή εντάλματα σύλληψης και οι τραπεζίτες θα είχαν καταδικαστεί ισόβια. Μιλάμε για απιστία, παραβίαση πιστωτικών κανόνων και χρηματιστηριακής νομοθεσίας, διαπλοκή, διαφθορά, νεποτισμό, θαλασσοδάνεια, απλήρωτα μετοχοδάνεια μεγαλοστελεχών και για βρώμα και δυσωδία γενικότερα.

Το πιο σημαντικό

Η ΑΣΥΛΙΑ των τραπεζικών στελεχών για τις αποφάσεις που έπαιρναν για χορηγήσεις κλπ. Πρόκειται για ΕΓΚΛΗΜΑ που πρέπει ΑΜΕΣΑ να αποκατασταθεί, με ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ποινές στα στελέχη/τράπεζες που διέλυσαν τους πελάτες τους και τη χώρα!

Φαμπιάνος

Τι ασυναρτησίες είναι αυτές; Ασυλία για τι πράγμα; Εάν οι χορηγήσεις δεν ακολουθούσαν τους νόμους του κράτους, τότε ναι, είναι παράνομες και να τους κυνηγήσουμε. Αν όμως τους ακολουθούσαν, τους νόμους, όχι τις ιδεοληψίες που έχετε οι περισσότεροι στην κούτρα σας... τότε τι αγωγή να ασκήσεις και ποιον να κυνηγήσεις; Μήπως ψάχνουμε για θύματα; ΞΕΧΝΑΜΕ πως η κρίση δεν ήρθε από τις τράπεζες: από το φαύλο κράτος και τους γλείφτες πολιτικούς και τα λαμόγια σε όλο τον πληθυσμό και σε κάθε οικονομική τάξη που ήθελαν ρουσφέτια για την κορούλα και το γιόκα τους (που ήταν ρεμάλι και δεν το έπαιρναν ούτε για σερβιτόρο) και συντάξεις χρυσές από τον ΟΓΑ χωρίς να έχουν πληρώσει ούτε μια δραχμή (όχι ευρώ) ΠΟΤΕ σε εισφορές !! ‘Αντε ρε άσχετοι τραμπούκοι, που πετάτε ό,τι σας έρθει για να ξεπλύνετε τις δικές σας τις πομπές !!!

Το εξαιρετικό αυτό άρθρο στο ΠΘ, δεν πρέπει να κατέβει ΠΟΤΕ!! Πρέπει να εμπεδωθεί από όλους μας

Η ΛΑΜΟΓΙΑ της Μεταπολίτευσης που μας ΠΤΩΧΕΥΣΕ είχε τις «Τράπεζες» για corpus delicti! Οργίασαν οι «Σαράφηδες» σε βάρος των παιδιών μας! 4% κόκκινα δάνεια σημαίνει συναγερμό σε όλες τις οικονομίες του κόσμου!! 51% έφτασαν τα κόκκινα δάνεια στην Ψωροκώσταινα των Στουρναραιων !! Από εκεί να αρχίσει η ΚΑΘΑΡΣΗ

Εξυπνάκια,

τα κόκκινα δάνεια ξετίναξαν την μπάγκα γιατί ο ελληνάρας είναι του "δεν πληρώνω" και πιστεύει ότι τα δανεικά είναι δώρο και όχι χρήμα που πρέπει να επιστραφεί με τόκο. Και οι τράπεζες βέβαια απο ελληνάρες διοικούντα, οπότε πιάσε το αυγό και κούρευτο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΘΩΝΤΑΝ...ΛΑΙΑΣΜΕΝΟΙ.....ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΞΕΣΑΛΩΣΑΝ....ΤΥΧΑΙΟ....ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ !!!! ΑΛΛΑ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΔΕΞΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ ....ΘΑ ΤΗ ΛΟΥΣΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ !!!!

agg

Οκ, πάντως αν θυμάμαι καλά στην αρχή της κρίσης το ΝΤ είχε πει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν κάνει τρέλες και είχαν κυρίως υγιή χαρτοφυλάκια. Ίσως η μεγαλύτερη τρέλλα τους ήταν ότι είχαν εμπιστευτεί τα ελληνικά ομόλογα που κουρευτηκαν, μετά έγινε και ο νόμος Κατσέλη.

ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΤΡΕΛΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΛΛΑ ΤΡΕΛΙΤΣΕΣ ΟΙ "ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ" ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βασιλειας (ΕΛΒΕΤΙΑ), το 4% "κοκκινων" δανείων από τις Τράπεζες πρέπει να κινητοποιεί τις Εθνικές Αρχές για να προληφθεί κατάρρευση της Εθνικής Οικονομίας !! ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ (50%) ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΤΡΕΛΙΤΣΕΣ ΤΩΝ ΣΑΡΑΦΗΔΩΝ ΠΟΥ ΣΕ ΠΤΩΧΕΥΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΓΔΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ... 50% ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ, ΛΕΜΕ ... ΓΚΕ ΚΕ Ο ΝΟΥΚΟΥ ΓΚΕΚΕ ???

Ναι καλά

Μέχρι και το ...2012 μας έλεγαν ότι το "υπάρχουν ακόμη περιθώρια "ανάπτυξης" του δανεισμού" που ήταν ήδη στο 40-50%!!! Και μετά, ΜΑΣ ΕΣΤΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ!

Φαμπιάνος

Δόξα τω Θεώ ! Κι ένας λογικός στην αρένα αυτή των «ξερόλων»...

Άγγελος

Μηδενικά επιτόκια, ληστρικές προμήθειες στούς καταθέτες και ληστρικά επιτόκια στους δανειζόμενους. Πλουτίζουν με ξένο χρήμα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία