papageorgiou

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Ολιστική ανάπτυξη: Η μαγική θεραπεία για το χρέος

Το σκηνικό των επόμενων μηνών για το ελληνικό ζήτημα παρουσιάστηκε σε γενικές αλλά πολύ σαφείς γραμμές στο χθεσινό Eurogroup. 

Φάνηκε καθαρά ότι η ευρωζώνη επιχειρεί να παρουσιάσει την εικόνα επιτυχημένης ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος και ταυτόχρονα να διατηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο παιχνίδι χωρίς όμως να αποδεχθεί το βασικό αίτημα του τελευταίου που είναι η δραστική ελάφρυνση του χρέους. 

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις και το ανακοινωθέν, η Ευρωζώνη ζητεί από το ΔΝΤ να βάλει νερό στο κρασί του και να χαρακτηρίσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, όχι επειδή θα γίνει μεγάλη η μεγάλη ελάφρυνση που ζητεί, αλλά επειδή θα αλλάξουν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 

Το ΔΝΤ στην τελευταία του ανάλυση εκτιμούσε ότι η ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα θα «κολλήσει» σε ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 1% και κατά συνέπεια η χώρα δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί το τεράστιο χρέος της. Το συμπέρασμά του ήταν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να γίνει μεγάλη ελάφρυνση. 

Εάν, όμως, χάρη στο νέο πρόγραμμα «ολιστικής ανάπτυξης» που προαναγγέλθηκε, το ΔΝΤ αλλάξει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, τότε τα νούμερα θα «βγάζουν» βιώσιμο το χρέος και χωρίς δραστική ελάφρυνση. 

Υποτίθεται ότι ο όρος «ολιστική» παραπέμπει σε μια σφαιρική και ολοκληρωμένη προσέγγιση - και όχι λογιστικού τύπου προβλέψεις που έκανε το ΔΝΤ προεκτείνοντας στο μέλλον τις τάσεις του παρελθόντος. 

Στην ουσία προαναγγέλεται μια «αναπτυξιακή επανάσταση» την οποία θα στηρίξουν και οι Ευρωπαίοι. 

Ειναι γεγονός ότι η παράμετρος ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα σημαντική επί της ουσίας και το θετικό είναι ότι στο τραπέζι έχει ήδη μπει και ο μηχανισμός σύνδεσης των πληρωμών για το χρέος με το ρυθμό ανάπτυξης, σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση που έχει υιοθετηθεί. 

Αυτό σε γενικές γραμμές σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πληρώνει για το χρέος εφόσον η οικονομία αναπτύσσεται, ενώ εάν η μεγέθυνση του ΑΕΠ βρίσκεται κάτω από ένα ποσοστό, τότε κάποιες πληρωμές για το χρέος θα μετατίθενται στο μέλλον. 

Το καλό είναι ότι με τον τρόπο αυτό η Ευρωζώνη θα έχει κάθε συμφέρον να αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία για να εισπράττει τα δανεικά. 

Κατά βάση, πάντως, είναι ένας μηχανισμός που εξυπηρετεί τους δανειστές: Οι Ευρωπαίοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν μεγάλη ελάφρυνση χρέους ενώ το ΔΝΤ θα μπορέσει να βάλει νερό στο κρασί του αξιοπρεπώς. 

Τίποτα δεν αποκλείει, βέβαια, τελικά το ΔΝΤ να μην συμφωνήσει και να βρεθεί ένας άλλος εύσχημος τρόπος αποχώρησής του. 

Όλα πάντως θα κριθούν στις λεπτομέρειες και τα ακριβή νούμερα και από εκεί θα φανεί κατά πόσον μια τέτοια διευθέτηση θα αφήνει περιθώρια στην ελληνική οικονομία να αναπνεύσει και θα δημιουργεί προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης. 

Φαίνεται, πάντως, αφενός ότι η δραστική ελάφρυνση του χρέους φεύγει από την εικόνα (για την ακρίβεια έχει φύγει εδώ και αρκετό καιρό), αλλά από την άλλη υπάρχουν στο τραπέζι κάποια δεδομένα υπέρ της αναπτυξιακής διαδικασίας.  

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Πίσω στο μέλλον.

Έρχεται έρχεται στον δρόμο είναι. Ποιος; Μα η ανάπτυξη. Και μετά; τι κάνουμε. Μα ότι κάναμε πάντα. Αυξάνουμε το δημόσιο. Προσλήψεις ημετερων .Βέβαια έχουν μείνει και λίγες ιδιωτικές επιχηρεισεις.Βιομηχανίες και μικρομεσαίες. Και οι οποιες είναι και η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Αλλά είναι τόσο λίγες που ούτε για δείγμα δεν φθανουν.Αλλά έχουμε να τρέφουν τον τεράστιο δημόσιο,με τα δάνεικα από τους εταίρους και το ξεπούλημα κάθε παραγωγική δημόσια επιχείρηση. Και αφού τα πουλήσουμε όλα μετά τι θα κάνουμε πάλι ;Πάλι δεν βγαίνει η οικονομικη μελέτη. Κακά τα ψέματα, αν δεν έχεις ιδιωτικό τομέα να τον στραγγίζεις συνεχώς......δεν αισθάνεσαι σίγουρος. Δεν βαριέστε όλοι στις βραστές λαχανιδες. Να πίνουμε το ζουμί. Όπως οι σύντροφοί του πρώην σοσιαλιστικου παραδείσου. Που εξαφανισαν οι καπιταλιστες. Δεν είχαν κόκκινα μάγουλα ,αλλά κρατούσαν ένα υγιές σωματοτυπο. Καθε μέρα βραστές λαχανιδες και τουρσία. Βέβαια οι επικεφαλής της κομματικής νομεκλατουρας είχαν κάτι παραπάνω. Αλλά αυτοί ήσαν πολύ λίγοι. Δεν επιτρεπόταν να μπουν πολλοί. Πραγματικότητα που καλπαζει , ερχεται ταχεως .Εντάξει θα βοηθήσουν και οι εταίροι στην Ευρώπη. Αλλά προκείται να εισέλθουν στην ΕΕ και άλλες χώρες και από τα Βαλκάνια. Επίσης φτωχές, έχοντας αναγκες παρόμοιες. Μια μάλιστα και εδαφικες διεκδικήσεις. Εμείς τι θα έχει μεινει να πουλησουμε για να πληρώσουμε τα δάνεια; τίποτα. Το μόνο καλό που μένει είναι, ότι, ένα κομμάτι μεγάλο των Ελλήνων, θα έχει γεννηθεί, θα έχει ζήσει και πεθάνει, χωρίς να έχει ποτέ του κουραστεί ή δουλέψει, και έπαιρνε τριπλάσια τουλάχιστον λεφτά, από τούς φίλους των καπιταλιστων. Τον ιδιωτικό τομέα. Και καλά να πάθη. Ας είναι. Θα τους καταριουνται οι απόγονοί τους. Αλώστε η πλύση εγκεφαλου ολοκληρωνεται και σε λίγο θα έχουμε πολίτευμα νέο.Τον πάλαι ποτέ ερυθρο φασισμο και ας έχει εναπομεινει παγκοσμίως το δείγματος του.

ΣΚΑΙς

Πώς το είχε πει πέρυσι ο μέγας διαπραγματευτής, ότι είναι τόσο καλά τα νέα για την ελάφρυνση του χρέους που θα βάλει γραβάτα. Μετά και την γαλλική πρόταση που είναι στον αντίποδα των όσων εδώ και 3 χρόνια διαπραγματευόταν, θα φορέσει τη γραβάτα μόνο και μόνο για να ξεγελάσει τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ και τους ψεκασμένους. Κανέναν άλλο!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία