papageorgiou

Τι σημαίνει και μέχρι πού φτάνει η στήριξη των ΗΠΑ

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Οι δηλώσεις που έγιναν ύστερα από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο ήταν σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, όπως άλλωστε αναμενόταν.

Ο ρόλος της Ελλάδας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο έχει αναβαθμιστεί από τη στιγμή που οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία βρέθηκαν σε κρίση και οι δηλώσεις Τραμπ και Τσίπρα έδειξαν ότι υπάρχει αμοιβαία αντίληψη για πολλά ζητήματα, ανάμεσα σε αυτά και η ενίσχυση της αμερικανικής βάσης στη Σούδα αλλά και το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών F-16 έναντι 2,4 δισ. δολ, τα οποία μένει να εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, ήρθαν οι θετικές δηλώσεις Τραμπ για την ελληνική οικονομία, τις επενδύσεις αλλά και υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους οι οποίες αντανακλούν το πνεύμα συναντίληψης που εμφανώς επικράτησε μεταξύ των δύο πλευρών.

Άλλωστε ο Ντόναλντ Τραμπ είπε από την πρώτη στιγμή: Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα και θα μας βοηθήσει και εκείνη -με άλλα λόγια: κάτι θα πάρουμε, κάτι θα δώσουμε.

Στην πραγματικότητα, ο Τραμπ συνεχίζει και ενισχύει τη σταθερή θέση των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, ότι η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός παράγων σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και αφοσιωμένος σύμμαχος των ΗΠΑ και κατά συνέπεια δεν πρέπει να αποσταθεροποιηθεί, διότι κάτι τέτοιο θα έπληττε τα στρατηγικά συμφέροντα των Αμερικανών.

Η συγκεκριμένη θέση των ΗΠΑ εξηγεί και τις παρεμβάσεις των τελευταίων ετών από την αμερικανική κυβέρνηση υπέρ της Ελλάδας, για να αποτραπεί το Grexit, για να χαλαρώσει η πολιτική της λιτότητας και η “θηλιά” των Γερμανών καθώς και οι επανειλημμένες δηλώσεις υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που είχαν γίνει από τον προηγούμενο πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα και τους υπουργούς του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κινήθηκε στην ίδια γραμμή, την οποία μάλιστα έδειξε να ενισχύει, αφού στην παρούσα φάση η κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας προσδίδει μεγαλύτερη γεωπολιτική αξία στο ρόλο της χώρας μας.

Η αμερικανική υποστήριξη είναι σημαντική, ιδιαίτερα καθώς απηχεί μια βαθύτερη στρατηγική η οποία ταυτίζει την στήριξη της Ελλάδας με τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και δεν οφείλεται σε μια συγκυριακή στάση.

Ωστόσο, η υποστήριξη των ΗΠΑ έχει και τα όριά της.

Οι ΗΠΑ έχουν αυξημένη επιρροή στο ΔΝΤ, το οποίο επίσης υποστηρίζει την ελάφρυνση του χρέους και από ότι φαίνεται παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Επομένως, υπάρχει ένα πρόσθετο “χαρτί” στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο τελικός λόγος ανήκει στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα στη Γερμανία, η οποία είναι αντίθετη  στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και δεν έδειξε να κάμπεται τα τελευταία χρόνια από τις παραινέσεις των Αμερικανών.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Ποτάμια το αίμα

Γνωστό τοις πασι, ότι η συνεχής προπαγανδα, φέρει την πλύση εγκεφάλου. Ο Τραμπ παρ 'ότι περναει τα πάθη του Χριστού, με το κατάλοιπο του ερυθρού φασισμου , τον Βόρειο Κορεατη , θέλησε να δώσει και σε υποψήφιο αντίγραφο στην Ευρώπη, μια βοηθεια.Για ποιο λόγο δεν κατάλαβα. Ίσως γιατί υπολοιποντε πολλά προαπαιτουμενα , πολλές μεταρυθμίσεις και τολμώ να αναφέρω, ένα σύνταγμα για το λαό. Φαίνεται ότι πήρα πολυ θάρρος, όλα αυτά που βασανιζουν τον λαό, τον κάνουν να υποφέρει, και μερικές φορες τον σκοτώνουν. 'Ευτυχώς' οχι όλους, οι μισοί έχουν πρόσβαση στον προυπολογισμο,αποτελουν τους κομματικους στρατούς, όπου αντλούν, οι περισσότεροι, τα προς το ζην, παρανομα.Και υπολοιποντε καμιά εκατοστη μεταρρύθμισεις και άλλες δομές στο κράτος. Αλλά εξαντλούνται οι πόροι από την άγρια φορολογία, και όπως στα σοσιαλιστικα καθεστώτα, στην αρχή χαιρονται γιατί υπαρχει πλούτος να μοιράσουν, αλλά μετά πέφτουν στα 50 ευρω τον μήνα. Γνωστα πράγματα, εφαρμοζμένα πολλές φορές στο παρελθόν από κυβερνήσεις του κοκκινου φασισμου.Διατάξεις και κανόνες που προσπαθούν να επαναφέρουν με την μεγαλύτερη ακρίβεια, κάτι σαν νοσταλγία του φασιστικου παρελθόντος, που ποτησε με ποταμούς αίματος την ανθρωπότητα και εμάς φυσικά.

Γρήγορα...,

...γρήγορα! Ήρθαν πάλι οι κομμουνιστές στο βουνό... Τα όπλα στα χέρια, κρύψτε τα παιδιά...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία