Πόσο μας «αγαπάει» η Κριστίν Λαγκάρντ
stergiou00

Ελένη Στεργίου

Πόσο μας «αγαπάει» η Κριστίν Λαγκάρντ

Μία αποδελτίωση της συμπεριφοράς της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως επικεφαλής του ΔΝΤ

Νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η πρώην γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ και προφανώς μας ενδιαφέρει, ως μέλος πάλι της τρόικας, να θυμηθούμε τη «συμπεριφορά» της προς τη χώρα μας κατά την περίοδο των τριών Μνημονίων, δηλαδή από το 2010 έως σήμερα.

Από τελείως διαφορετικό πόστο πλέον, η Κριστίν Λαγκάρντ καλείται να υπηρετήσει τις χώρες του ευρώ και όχι ενός Ταμείου των ΗΠΑ. Στο σήμερα πάντως η ίδια, την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, ανεβάζει μία ανάρτηση στο Twitter. Το μήνυμα σαφες: Θα δούεψω υπέρ των χωρών της Ευρωζώνης. “Την πρώτη μου ημερα στην ΕΚΤ, ανυπομονώ να συναντήσω τη νέα μου ομάδα και να δουλέψω μαζί τους, τα επόμενα οκτώ χρόνια, για τους 340 εκατομμύρια Ευρωπαίους που χρησιμοποιούν το ευρώ”, δήλωσε η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ.

Λίγες ώρες αργότερα, βράβευσε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. «Ήταν τιμή μου να παραδώσω στον φίλο μου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το βραβείο «Ερεν-Βικτώρια». Λίγοι έχουν κάνει τόσο πολλά για την Ευρώπη και το Ευρώ. Η δέσμευσή του, η ζωντάνια του και η προσήλωσή του στην υψηλή πολιτική είναι πηγή έμπνευσης», ανάρτησε επίσης στο Twitter.

Ποιο το πολιτικό μήνυμα της κ. Λαγκαρντ, η οποία βράβευσε τον εμπνευστή της λιτότητας στην Ευρωζώνη; ΄Αγνωστο προς το παρόν. Το πιο πιθανό είναι να επιθυμεί μία αρχή ισορροπίας και συμμαχιών, ειδικά με το βερολίνο.

Κλείσιμο
Σε αυτό κρύβονται και οι πιέσεις που υφίσταται καθώς η γερμανική οικονομία τείνει να διολισθήσει σε ύφεση και υπό την ηγεσία της, το ΔΝΤ έχει επανειλημμένως καλέσει το Βερολίνο να αυξήσει τις δαπάνες και να επενδύσει.. Το Βερολίνο εμφανίζει σε μόνιμη βάση δημοσιονομικό πλεόνασμα, αλλά δεν το έχει αξιοποιήσει για να τονώσει την ανάπτυξη.

Η ίδια, προσπαθεί να δώσει το δικό της στίγμα στην πολιτική της ΕΚΤ και έσπευσε να δηλώσει πως, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) που εγκαινιάζεται μαζί με τη θητεία της, όπως ανακοίνωσε ο προκάτοχός της τον Σεπτέμβριο, εκείνη θα δώσει προτεραιότητα στην αγορά πράσινων ομολόγων.


Ταξίδι στο χρόνο

Κατ΄ αρχάς, υπενθυμίζεται ότι η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν στην αρχή πεισματικά αντίθετη σε μιαν αναδιάρθρωση του χρέους, τονίζοντας στις 20 Οκτωβρίου του 2010, ότι «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι σύμφωνο με την ελληνική κυβέρνηση ότι το κόστος αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους θα ήταν υπέρτερο τυχόν οφέλους».

Όμως, δύο περίπου χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2012, η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίζεται δημοσίως να αλλάζει στάση σχετικά με τον χειρισμό του ελληνικού προγράμματος. Ασκεί ισχυρότατη πίεση προς τους εταίρους της Ευρωζώνης και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο χρόνια και για ηπιότερη εφαρμογή των μέτρων λιτότητας . Μάλιστα, στις 24 Σεπτεμβρίου 2012 τόνισε δημόσια ότι «το Ταμείο καθιστά σαφές ότι αν δεν καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού προγράμματος είτε μέσω νέας χρηματοδότησης, είτε μέσω νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, τότε δεν πρόκειται να συναινέσει στην καταβολή της επόμενης δόσης».

Επτά μήνες νωρίτερα, στην έκθεση του ΔΝΤ τον Μάρτιο του 2012 παρουσιάζεται ολοκάθαρα η στάση της προς την Ελλάδα:

- προειδοποιεί για την ανάγκη «αυστηρής τήρησης» της δανειακής σύμβασης, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει «άτακτη έξοδο» από την Ευρωζώνη

-προβάλλει και το ενδεχόμενο να υπάρξει και συμμετοχή του Δημόσιου τομέα στο PSI

-σημειώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας

- παραθέτει στοιχεία για τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις περικοπές

-καταγράφει και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με την εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ (περίπου 7% του ΑΕΠ), ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 και 2014.

-Υποστηρίζει ότι για τις περικοπές στο δημόσιο και τη μείωση των μισθών παραμένει κενό 15-20% που πρέπει να κλείσει με ι προσαρμογή της τάξης του 7% του ΑΕΠ.

H πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο του 2019 ήταν κόλαφος του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

Συγκεκριμένα, με ένα «Δεκάλογο» ο διεθνής οργανισμός υπενθυμίζει και «βελτιωμένος» περιλαμβάνει τις ακόλουθες συστάσεις:

1. «Εξισορροπήστε εκ νέου το μείγμα φορολογικής πολιτικής, τηρώντας τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους

2. Καταρτίστε προληπτικό σχέδιο αντιμετώπισης των δημοσιονομικών κινδύνων.

3. Αυξήστε τις δημόσιες επενδύσεις

4. «Ενισχύστε τους ισολογισμούς των τραπεζών

5. Αξιοποιήστε περισσότερο τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

6. Θωρακίστε την οικονομία, διότι «οι αυξανόμενοι καθοδικοί κίνδυνοι απαιτούν περαιτέρω ενέργειες ενίσχυσης της οικονομίας».

7. Αυξήστε την ευελιξία στην αγορά εργασίας

8. Απελευθερώστε αγορές, βελτιώστε το επιχειρηματικό κλίμα

9. Προχωρήστε στην πλήρη άρση των capital controls.

10. Μην κάνετε νέα ρύθμιση 120 δόσεων.


Πέρα από αυτά, υπενθυμίζουμε και μερικές άλλες λεπτομέρειες που αποτελούν «έμμονες ιδέες»

-Πρότεινε συνεχώς τη διεύρυνση της φορολογική βάσης στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και τον εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών δαπανών

-Πρότεινε να ενισχυθεί σε επιδόσεις η φορολογική διοίκηση

-Τόνιζε την ανάγκη για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

-Πρότεινε την ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους

-Υποστήριζε την ταχύτερη δυνατή άρση των κεφαλαιακών περιορισμών

-Ενθάρρυνε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

-Υπογράμμιζε την ανάγκη να διατηρηθούν και να μην αντιστραφούν οι υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας , στο άνοιγμα των υπολοίπων κλειστών επαγγελμάτων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διευκόλυνση των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ