Φόλες, δολώματα και μάνικες
pagadakis_dimitris_color

Δημήτρης Παγαδάκης

Φόλες, δολώματα και μάνικες

Υποκριτής είναι εκείνος ο πολιτικός που θα έκοβε ένα δέντρο και θα ανέβαινε στο κούτσουρο για να κάνει μια ομιλία για την προστασία του περιβάλλοντος, έλεγε ο Αντλάι Στίβενσον. Σωστός, όσο και γλαφυρός, ο Αμερικανός πολιτικός και διπλωμάτης.

Παρότι στην Ελλάδα η αλήθεια έχει κακοπάθει από πάσης φύσεως τσαρλατανισμούς, αρκεί κάθε τόσο μια αστραπιαία μπαγαποντιά προς τους εναπομείναντες αφελείς να φαντάζει ότι ακτινοβολεί το φως μιας στοργικής ανακούφισης.

Κι αν δεν φτάνει ο αγχολυτικός οίστρος του φιλοσοφημένου ωχαδερφισμού “μέχρι το 2019 ποιος ζει, ποιος πεθαίνει”,υπάρχει πάντα σε διαθεσιμότητα ο παρηγορητικός καθησυχασμός. 'Ένας τεράστιος επικοινωνιακός αναχρονισμός που βασίζεται στην υπόθεση ότι στο σύγχρονο δημόσιο χώρο πλεονάζουν οι εύπιστοι και τα κορόιδα.

Πιο αντιπροσωπευτική απόπειρα ενεργοποίησης του τελευταίου επιχείρησε, με όσα ετοιματζίδικα εκστόμισε μέσω της μικρής οθόνης, ο μουσάτος κυβερνητικός εκπρόσωπος. “Αν οι επιβαρύνσεις θα είναι 2%”, διαβεβαίωσε σε στυλ δεν τρέχει και τίποτα, “2% θα είναι και οι ελαφρύνσεις¨!.

Κλείσιμο
Υπό αυτή τη ρητορική εγγύηση υπονόησε ότι δεν χρειάζονται γκρίνιες, σκοτούρες και παράπονα για τη νέα μαμούθ λιτότητα. Με τη ρουτινιάρικη αφήγηση της επίσημης κυβερνητικής προπαγάνδας, διασκέδασε τα επερχόμενα μέτρα δίνοντας την εντύπωση πως απλώς πρόκειται για μια ανώδυνη δημοσιονομική ισοπαλία. 

¨Όσο, όμως κι αν η μυθοπλασία βελτιώνει την ενσυναίσθηση, δυστυχώς για τον ίδιο, ελάχιστοι πλέον “μασάνε” στα παραπλανητικά καμουφλάζ. Ούτε τουμπάρονται πια οι πολίτες από απατηλές δεσμεύσεις και κάλπικες υποσχέσεις.  Πόσο μάλλον τσιμπάνε σε ψηφοθηρικές παγίδες με τάχα αντισταθμιστικά δολώματα; 

Ακόμη και ο πιο καλοπροαίρετος τηλεθεατής αντιλήφθηκε πως το υποτιθέμενο αξιοπρεπές “σημειώσατε Χ” μεταξύ μέτρων και αντιμέτρων, στη πραγματικότητα αντικατοπτρίζει το εξευτελιστικό “γκολ αυτοί, σέντρα εμείς”. 

Κατ΄ αρχήν, γιατί καμιά πολιτική σκοπιμότητα δεν μπορεί να αποκρύψει πως τα, όποια και αν τα δεχθούν οι δανειστές, αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν εάν και εφόσον ξεπεραστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. 

Δευτερευόντως, επειδή ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας, ενδεχομένως από  περίσσευμα μεγαλοπρεπούς άγνοιας, αποσιώπησε ότι ο κατάλογος των δήθεν αντιμέτρων είναι πενιχρός, αν όχι μηδαμινός. 

Γεγονός που οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας γνωστοποίησαν στους βουλευτές της πλειοψηφίας. Προσγειώνοντας  οδυνηρά τη μερίδα εξ΄αυτών που σερφάριζε αμέριμνη στα σύννεφα του “είμαστε πάτσι- ίσα βάρκα ίσα νερά- μια ή άλλη”με τους δανειστές.
  
Απομένει το ερώτημα ποιους στοχεύουν να “ψήσουν” τα παραπειστικά εξαγγελθέντα και επί της ουσίας ανύπαρκτα αντίμετρα; Προφανώς, απευθύνονται στους ιδεοληπτικούς χιμαιροκυνηγούς και στους συμφεροντολογικά βολεμένους στις αναπαυτικές καρέκλες της εξουσίας οι οποιοι χρειάζονται ένα αλλήθωρο άλλοθι για να ψηφίσουν χωρίς τύψεις τα νέα αφαιμακτικά μέτρα. 

Μετά, αφού οι ίδιοι θα έχουν πυρπολήσει το κοινωνικό δάσος μπορούν να σκαρφαλώσουν στα αποκαΐδια του και ατενίζοντας τις στάχτες  να παριστάνουν πεισματάρικα τους, σε κατάσταση ετοιμότητας, πυροσβέστες. Εξάλλου, εκτός από την υποκρίσια, ένα αιφνίδιο κρυο ντους με νερό εκτοξευμένο από μάνικες μοιάζει, εξίσου, καταπραϋντικό. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ