Το σύνδρομο του success story
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Το σύνδρομο του success story

Ο Ματ Λάνγκφορντ Πέρι. Που «εγκατέλειψε» πάνω στην κορυφή της πρωτοφανούς επιτυχίας του. Μόλις πενηντατεσσάρων Μαίων. Καναδικής προελεύσεως. Μερικές λεπτομέρειες αποκαλυπτικές

Όπως το διαζύγιο των γονιών του. Όταν ήταν μωρό. Όπως η μετακίνησή του από τις ΗΠΑ στον Καναδά. Όπως οι επιτυχίες του στο τένις που τον ανέδειξαν σε έναν από τους καλύτερους παίκτες μικρής ηλικίας. Και όπως η απρόβλεπτη εκτόξευσή του στο ρετιρέ του τηλεοπτικού αλλά και κινηματογραφικού Success story.

Με αποτέλεσμα σε ελάχιστο διάστημα να λαμβάνει ένα εκατομμύριο δολάρια για κάθε επεισόδιο της σειράς «F.R.I. E.N.D.S» (φιλαράκια). Παραγωγής NBC για μια ολόκληρη δεκαετία από το 1994 μέχρι το 2004.

Η ανασφάλειά του εξωφρενική. Για παράδειγμα όπως ο ίδιος είχε εξομολογηθεί δεν πίστεψε ποτέ του πως η Τζούλια Ρόμπερτς θα έμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο «κρεβάτι» του. Ηταν βέβαιος γι αυτό. Όπως επίσης η επιτυχία του. Ποτέ του δεν πίστεψε ότι άξιζε τέτοια αποδοχή και τόση δημοτικότητα.

Ο Ματ Πέρι ένα από τα θύματα του success story. Ετσι άρχισε να καταναλώνει τόνους αλκοόλ. Τόνους ναρκωτικών ουσιών. Κάθε είδους και κάθε ποιότητας. Ετσι άρχισε να μπαινοβγαίνει σε κλινικές απεξάρτησης. Ετσι κατανάλωσε άφθονα δολάρια, σε εκατοντάδες επισκέψεις ψυχιάτρων και ψυχοθεραπευτών. Και έτσι άρχισε μόνος του να «γράφει» να σκηνοθετεί και να παίζει στο προσωπικό του δράμα.

Κλείσιμο
Το σύνδρομο του Success story ανθίζει, διαπρέπει και μεγαλουργεί κάπου μεταξύ κινηματογραφικών και τηλεοπτικών στούντιο και Beverly Hills. Τι είναι αυτό; Η ανικανότητα να διαχειριστεί κάθε πετυχημένος star την απρόσμενη επιτυχία του. Γι αυτό πλήθος πασίγνωστων ονομάτων κουβαλάνε μαζί τους μια κατεστραμμένη προσωπική ζωή. Γι αυτό κάποιοι εξ αυτών, οι αδύναμοι κρίκοι της αλυσίδας καταλήγουν ten feet Under. Γι αυτό όσο περνάει ο καιρός, απομακρύνονται από την πραγματική ζωή. Και γι αυτό τα αποτυπώματά τους βρίθουν από διαζύγια, ταραγμένες σχέσεις, εγκαταλειμμένα η κακομαθημένα τέκνα. Και από χρεοκοπημένες οικονομικές συναλλαγές.

Τα ξέφρενα πάρτι. Οι ακατάπαυστες απολαύσεις. Οι αμέτρητες επισκέψεις σε ψυχιατρικές κλινικές και πολλά άλλα μοιάζουν σαν σημάδια μιας αυτοκαταστροφικής, αυτοκτονικής συμπεριφοράς, σαν κυρίαρχη στάση μιας επιτυχημένης καριέρας.

Οι περισσότεροι δεν καταλήγουν στον θάνατο. Όμως οι εσωτερικές πληγές τους δεν επουλώνονται όσο και να προσπαθήσουν. Η κατάληξη του Μάθιου Πέρι ήταν προδιαγεγραμμένη.

Με απλά λόγια δεν μπορούσε να διαχειριστεί την επιτυχία του. Οσο ανέβαινε, τόσο κατέβαινε. Οσο περισσότερα κέρδιζε τόσα ακόμα περισσότερα ξόδευε. Και κυρίως ξόδευε τα εσωτερικά του αποθέματα. Όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες What a Waste. Σα να λένε «σπαταλήθηκε».

Σπατάλησε τον εαυτό του. Σπατάλησε το ταλέντο του. Σπατάλησε την εφήμερη δόξα του. Σπατάλησε τα αισθήματά του. Σπατάλησε τη ζωή του. Η απογείωση του η απότομη προσγείωση του.

Εκεί μόνος του, μπροστά από τον καθρέφτη. Εκεί άδειος, κουρασμένος και ψυχικά εξαντλημένος. Εκεί κάθε φορά στον απολογισμό του, έβλεπε χαραγμένες μέσα του τις πληγές του. Εκεί έβλεπε τον θάνατό του.

Κρίμα. Αλλά Ματ να ξέρεις, δεν είσαι μόνος. Ο δρόμος σου γνωστός σε όλους τους προνομιούχους του success story. Απλώς εσύ έτυχε να είσαι ο αδύναμος κρίκος μιας χρυσής, λαμπερής αλυσίδας που είναι τυλιγμένη σε όλους τους «ιδιοκτήτες» του Star System.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network