Προσοχή στις προκαταβολές, έναντι μελλοντικών κερδών!
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Προσοχή στις προκαταβολές, έναντι μελλοντικών κερδών!

Η οικονομία λένε, είναι πρώτα απ' όλα κλίμα και έπονται όλα τα άλλα. Κι αυτό που παρατηρούμε στο τελευταίο διάστημα, είναι πως υπάρχει διάχυτη η εντύπωση πως κάτι αλλάζει στην οικονομία και στην αγορά με τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Τα όποια μέτρα και αποφάσεις έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα , σαφώς και έχουν παίξει ρόλο όμως είναι νωρίς για να εκτιμηθεί η αποδοτικότητα τους.

Είναι νωρίς να δούμε αν οι μειώσεις στον ΦΠΑ ή στον ΕΝΦΙΑ θα επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τα έσοδα του Δημοσίου.

Αν δηλαδή η μερική ανακούφιση των νοικοκυριών θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στους δημοσιονομικούς στόχους που είναι προκαθορισμένοι από άλλους επί του παρόντος, όπως και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Άλλωστε αυτή η συζήτηση-διαπραγμάτευση δεν άνοιξε καν.

Το μέγα πάντως ζητούμενο είναι οι επενδύσεις. Και δεν μιλάμε για κάποιες μεγάλες και εμβληματικές όπως το Ελληνικό αλλά και για μεσαίες επενδύσεις και προπάντων πολλές μικρές. Η πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ για την ΓΣΒΕΕ καταγράφει αυτή την αυξημένη αισιοδοξία για το μέλλον αλλά και την πρόθεση αρκετών επιχειρήσεων (περίπου το 15%) να προχωρήσουν σε επενδύσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Αυτό βέβαια σε επίπεδο προθέσεων. Και οι καλές προθέσεις σ' αυτό τον τόπο δεν έλειψαν ποτέ. Στις πράξεις και στα έργα είχαμε πάντα ένα μικρό πρόβλημα και μένει να δούμε αν κι αυτή τη φορά που το επενδυτικό πλαίσιο μοιάζει να βελτιώνεται, αν όντως μπορεί να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό σοκ ή θα χρειαστεί για άλλη μια φορά να ψάχνουμε για δικαιολογίες.

Κι αυτό γιατί η νέα κυβέρνηση έχει κτίσει όλο της το σχεδιασμό, είτε πρόκειται για μειώσεις φόρων, είτε για διαπραγμάτευση με τους δανειστές του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και μια σειρά από παροχές που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά, στην αλματώδη ανάπτυξη που θα πετύχει.

Κλείσιμο
Και μακάρι να τάχει υπολογίσει σωστά και να πετύχει γιατί αυτό θα είναι για το καλό όλων μας. Όμως επειδή η ανάπτυξη δεν έρχεται ούτε με διαταγές ούτε με παρακάλια και επικλήσεις στη σοβαρότητα που εκπέμπουν τα πρόσωπα που στελεχώνουν την κυβέρνηση και τους δημοσίους φορείς, καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι και να απλώνουμε τα πόδια μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα.

Η δε ανάγνωση που κάνουν τα κυβερνητικά στελέχη σε καθημερινή βάση στη συνεχή αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων , πως οι αγορές βλέπουν την επιστροφή στην κανονικότητα και θετικές προοπτικές, μπορεί να μην είναι ακριβώς έτσι.

Ναι , δεν είμαστε πια στην κατηγορία σκουπιδιών, ναι, δεν κινδυνεύουμε άμεσα από νέες περιπέτειες χρεοκοπίας, ναι, η άρση των capital controls είναι σημαντική, ναι , υπάρχει μαξιλάρι ασφαλείας αρκετών δισ.
Πλην όμως καλό είναι να βλέπουμε και λίγο, τι γίνεται έξω από τον μικρόκοσμο μας γιατί δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου. Οι αποδόσεις κάτω από 2% είναι θετικότατο γεγονός όμως καλό είναι να δούμε τι γίνεται με τις άλλες χώρες στις οποίες ο δανεισμός έχει περάσει σε αρνητικά επιτόκια κάτι που αναμένεται να αποφασίσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στον Σεπτέμβριο.

Καλό είναι επίσης να μάθουμε τι σημαίνει ιστορικά όταν βλέπουμε τα αμερικανικά διετή ομόλογα να εμφανίζουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τα 10ετή όπως συμβαίνει τώρα. Πολλοί αναλυτές πλέον προδικάζουν πως έρχεται και πάλι μια νέα παγκόσμια ύφεση με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στις οικονομίες ακόμα και των λεγόμενων ισχυρών χωρών. Πολλώ δε μάλλον για χώρες σαν τη δική μας που τώρα δειλά-δειλά επιχειρεί να βγει από την κρίση και δοκιμάζει την τύχη της στις αγορές και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Μήπως πρέπει να προβληματίσει το γεγονός πως παγκοσμίως μεγαλοκεφαλαιούχοι προτιμούν να πληρώνουν στην ουσία, φύλακτρα στις τράπεζες για τα κεφάλαια τους με τα αρνητικά επιτόκια, από το να τα τοποθετήσουν σε φαινομενικά αποδοτικές επενδύσεις;

Γι αυτό λέμε, πως καλές οι προθέσεις, οι προγραμματισμοί και οι ασκήσεις επί χάρτου αλλά δεν ήρθε ακόμα η ώρα για θριαμβολογίες και προκαταβολές έναντι μελλοντικών...κερδών!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK