stefanakidis_vassilis

Σκληρότερες οι αγορές από την τρόικα

Βασίλης Στεφανακίδης

Ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ το είπε με μεγάλη σαφήνεια. Οι αγορές είναι πολύ αυστηρότερος κριτής από τους δανειστές. 

Για να αποκτήσεις την εμπιστοσύνη τους χρειάζεται μεγάλη συνέπεια στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση εκδικούνται με τον τρόπο τους. Δηλαδή με τα επιτόκια στον δανεισμό της χώρας.

Μια πικρή αλήθεια που μια πρόγευση της παίρνουμε τις τελευταίες μέρες, παρακολουθώντας την εξέλιξη των επιτοκίων στη δευτερογενή αγορά των δεκαετών αλλά και των πενταετών ομολόγων.

Δυο εβδομάδες μετά τη λήξη του προγράμματος που σημαδεύονται από ένα πλουραλισμό υποσχέσεων από την κυβέρνηση για επιδόματα, μη περικοπή συντάξεων,κοινωνικό μέρισμα, αυξήσεις κατώτατου μισθού κλπ φαίνεται πως ήταν αρκετές για να δημιουργήσουν προβληματισμό στους νέους πλέον δυνάστες μας, τις αγορές.

Η “κόκκινη κάρτα” που μας δείχνουν μάλλον όμως δεν φαίνεται να πολυαπασχολεί την κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως η χώρα δεν πρόκειται να βγει άμεσα να ζητήσει χρήμα από τις αγορές καθώς διαθέτει ένα μαξιλάρι ασφαλείας για τα επόμενα δυο χρόνια και κρίνουν πως μπορούν μέχρι τις εκλογές, να φθάσουν ακόμα και σε μονομερείς ενέργειες και να αθετήσουν τα υπεσχημένα. Δεν τους ενδιαφέρει η επόμενη μέρα και γι αυτό είναι αποφασισμένοι να πετάξουν την καυτή πατάτα της τραυματισμένης ξανά εμπιστοσύνης προς τη χώρα, στον επόμενο. Για την ιστορία και μόνο να πούμε πως τα σημερινά επιτόκια είναι ψηλότερα από το επίπεδο που είμασταν όταν αναγκαστήκαμε να πούμε στο πρώτο μνημόνιο.

Μπορεί λοιπόν όντως αυτή τη στιγμή να μη χρειάζεται να βγούμε ούτε καν δοκιμαστικά στις αγορές. Όμως δεν είναι μόνο οι ανάγκες του δημοσίου. Οι επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων δηλαδή του ακριβού χρήματος, έχουν άμεση επίδραση στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις αλλά και γενικότερα στην αγορά. Οι τράπεζες αδυνατούν να βρουν φθηνό χρήμα για τη χρηματοδότηση τους ούτε μέσω εκδόσεων ομολόγων ούτε μέσω του Trier2 και κατά συνέπεια δεν μπορούν να δανείσουν με τη σειρά τους τις επιχειρήσεις . Το ίδιο και οι μεγάλες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να εκδώσουν ομόλογα με αποδόσεις χαμηλότερες απ' ότι η χώρα.

Αυτά όμως φαίνεται πως είναι ψιλά γράμματα για τους ανθρώπους που κρατούν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους. Η κομματική πελατεία βρίσκεται στα μάτια τους, πολύ ψηλότερα από τις αγορές, τα επιτόκια , τους δανειστές και τα golden boys. Αδιαφορούν και κάνουν πως δεν βλέπουν τι παθαίνει η γείτων Τουρκία από τις συνεχείς επιθέσεις στο νόμισμα της που μέσα σε λίγους μήνες έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας του, προκαλώντας ένα ντόμινο διάλυσης της οικονομίας και των επιχειρήσεων της που μέχρι πριν λίγο εμφανίζονταν κραταιότατες.

Τα ποσοστά στις επερχόμενες εκλογές είναι το ιερό δισκοπότηρο της κυβέρνησης και γαία πυρί μειχθήτω. Με μόνο σύμμαχο την Κομισιόν, η οποία ας μην το ξεχνάμε διοικείται από απερχόμενους πολιτικούς, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να τα δώσει όλα και το ερχόμενο Σάββατο στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα μας τα εξειδικεύσει. Και για να ακριβολογούμε θα εξειδικεύσει τις παροχές και τα ταξίματα γιατί για μέτρα προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση από το υπερπλεόνασμα της υπερφορολόγησης, δεν πρόκειται να ακούσουμε.

Για τον πολύ κόσμο όμως όλα αυτά τα περί επιτοκίων και αγορών μοιάζουν με Κινέζικα. Αυτό που καταλαβαίνουν οι πολλοί ψηφοφόροι, είναι αν θα πέσει κανένα ψιλό στη τσέπη. Κι εκεί ακριβώς είναι που ποντάρει ο Τσίπρας για να αντιστρέψει την αρνητική πορεία του κόμματος του. Και δυστυχώς αυτοί που καταλαβαίνουν τους κινδύνους να μη βγούμε ποτέ από αυτή τη δεινή κατάσταση και να σερνόμαστε στη μιζέρια και την αναξιοπιστία με σοβαρό κίνδυνο σύντομα να παρακαλάμε για ένα ακόμα μνημόνιο αλλά να μη βρίσκουμε πλέον πρόθυμους διασώστες, είναι λίγοι και δύσκολο μπορούν να πείσουν τους πολλούς.

ΣΧΟΛΙΑ (9)

ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΕΝΑΣ ΣΤΙΒΑΡΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΟΠΩΣ Ο ΑΛΕΞΗΣ,ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΙ,ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΑΦΩΝΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΚΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ,ΝΑΣΤΕ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΟΠΟΤΕ... ΤΖΑΜΠΑ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΕΙ.ΑΠΛΑ ΙΣΩΣ ΘΑΜΠΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΛΑΜΠΕΡΟ ΗΓΕΤΗ ΟΠΟΤΕ ΓΙΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗ ΑΓΧΩΝΕΤΑΙ ΑΔΙΚΑ,ΑΦΟΥ..Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ..ΠΡΙΝ.

ενας

Σκλήρυναν από το πεντοζάλι που τους έδινε ο μεγάλος Αλ6!

Καταστροφή των τιμίων και των αποδοτικών της οικονομίας

Η ΔΗΜΕΥΣΗ των εισοδημάτων των ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ με 75%, συν ΕΝΦΙΑ, συν ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, συν ... συν ... δεν είναι ΦΟΡΟΙ που οφείλουμε να πληρώσουμε!! Είναι δημευτικό ΓΔΑΡΣΙΜΟ, αντισυνταγματική απαλλοτρίωση περιουσίας, οικονομική δολοφονία του πιο παραγωγικού και τίμιου μέρους του ενεργού πληθυσμού, για να πληρωθούν τα ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ των Χριστοφοράκων !! Και οι μισθοί του Καρανίκα !!!!

Ορθολογιστής

Διαβάστε και λίγο Πλούταρχο Περί του μη δειν δανείζεσθαι. Ποτέ ξανά δανεικά! Ζούμε με το Α.Ε.Π μας!

Theodore.

σωστό στη θεωρία,αλλά το σκέφτηκες καλά πριν το πεις;Καταλαβαίνεις τι θα γίνει από τη στιγμή που εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε κάποια λεφτά ακόμα;

Victor

Θα αφήσουν καμμένη γη.

Δυστυχώς για τους ελληνες

αφού οργιάσετε σε ένα κλίμα παροχών, διορισμών και γενικώς ευφορίας, θα είναι η επόμενη κυβέρνηση (όποια και να είναι αυτή) και μαζί της και εσείς που θα πληρώσετε τις ηλίθιες και χωρίς βάση υποσχέσεις. Η κατηφόρα δεν σταμάτησε.

@Δυστυχώς για τους ελληνες

Το σωστό είναι ότι η κρίση ΤΩΡΑ αρχίζει! Τα τελευταία 10 χρόνια οι Έλληνες απλώς κοροιδεύανε τον εαυτό τους ρίχοντας το φταίξιμο σε οποιονδήποτε άλλο παρά στον υπαίτιο, δηλαδή στον ίδιο τους τον εαυτό και το τεράστιο πάρτυ των τελευταίων 30 χρόνων! Είχαμε το μαξιλάρι των δανεικών από την Τρόικα και νομίζαμε ότι λύσαμε το πρόβλημα!

Αποκλείεται

Σκληρότερες και από τους πελάτες της ΝΔ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία