stefanakidis_vassilis

Η κάθαρση δεν γίνεται με κουκούλες

Βασίλης Στεφανακίδης

Οι εξελίξεις και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών που θέτουν τη χώρα σε ένα νέο κύκλο σκανδαλολογίας, μου θυμίζουν την ιστορία με τον χωρικό που επειδή δεν μπορούσε να απαλλαγεί  από τα ποντίκια που είχαν φωλιάσει στην αποθήκη του, της έβαλε φωτιά  χωρίς φυσικά να κάψει και τα ποντίκια τα οποία πρόλαβαν κι έφυγαν.

Τα ερωτήματα, οι απορίες και τα κενά από τη δικογραφία της Novartis  που έφθασε στη Βουλή όλως τυχαίως  τη συγκεκριμένη ημερομηνία, με ονόματα πρώην πρωθυπουργών και υπουργών, πολλά.

Δεν ξέρω στο τέλος τι μπορεί να αποδειχθεί και ποια απόδοση ευθυνών θα καταλογισθεί στους εμπλακέντες .

 Αυτό που ξέρω σίγουρα, είναι πως το κακό που γίνεται στην ίδια τη χώρα, στο κύρος της, στους θεσμούς της, στο επενδυτικό κλίμα και στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος δηλαδή στο ίδιο το δημοκρατικό μας πολίτευμα, είναι τεράστιο.

Προσοχή. Επ' ουδενί  ισχυρίζομαι πως δεν υπάρχει στη χώρα μας διαφθορά και πως όλοι όσοι κατείχαν ή κατέχουν δημόσια αξιώματα, είναι άσπιλοι και άμωμοι. 

Αυτό όμως απέχει από τις γενικεύσεις και τις γενικές ενοχοποιήσεις, από κάποιους που αποδεδειγμένα είναι ένοχοι και ντηλάρουν το δικό τους ξέπλυμα, με καταθέσεις που στοχοποιούν άλλους χωρίς αποδείξεις που όμως  αποτελούν ενδείξεις για διώξεις και περαιτέρω έρευνα που ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος, θα στιγματίσουν ανθρώπους και υπολήψεις για πολλά χρόνια.

Ναι, ο χώρος του φαρμάκου είναι δυσώδης κι αυτό το ξέρουν και οι πέτρες. Μια βόλτα σε ένα νοσοκομείο και θα αντιληφθεί και ο πλέον αδαής, βλέποντας όλους εκείνους του γραβατωμένους τύπους  που κυκλοφορούν ως ιατρικοί επισκέπτες και ξέρουν ακόμα και τον τελευταίο γιατρουδάκο με το μικρό του όνομα. Μια απλή επίσκεψη αρκεί να δει κανείς με πόση δουλικότητα τους φέρονται οι γιατροί, για να καταλάβει  πως η δοσοληψία και το νταραβέρι είναι καθημερινό φαινόμενο. Νταραβέρι με το αζημίωτο για συνταγογραφήσεις συγκεκριμένων φαρμάκων είτε με ταξίδια εξωτικά για συνέδρια ή με απευθείας φακελάκια μαύρου χρήματος ανάλογα με την παραγωγικότητα σε συνταγές!

Κι ούτε βάζω το χέρι μου πως  όλο το πολιτικό προσωπικό  και οι υπηρεσιακοί παράγοντες σε θέσεις κλειδιά ,είναι καθαροί και δεν έχουν κάνει διευκολύνσεις σε φαρμακευτικές εταιρείες με αποφάσεις τους.

Όμως πριν σταυρώσουμε κάποιον, χρειάζονται αποδείξεις και μάλιστα ισχυρές. Να βρεθεί το χρήμα της δωροδοκίας, κοινώς να πιαστούν με τη γίδα στην πλάτη και μετά στην πυρά. 
Με εικασίες, εκτιμήσεις, άκουσα, μου είπαν και διάφορα τέτοια και προστατευόμενους μάρτυρες την αξιοπιστία των οποίων δεν μπορούμε να κρίνουμε, πολύ φοβούμαι πως το αβίαστο συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως “κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας”.

Και τι σύμπτωση στ' αλήθεια που ανάμεσα στους εμπλακέντες πολιτικούς οι περισσότεροι είναι αυτοί που αντιπολιτεύονται και ξεμπροστιάζουν με τον πιο σκληρό τρόπο την κυβέρνηση.
Πάντως, κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτοί που αποφάσισαν να κινήσουν αυτό το θέμα με αυτό τον ρεβανσιστικό τρόπο ρίχνοντας στην κρεατομηχανή τους πολιτικούς τους αντιπάλους για να προσποριστούν προφανώς πολιτικά οφέλη και να αλλάξουν την ατζέντα, να πάνε σε εκλογές και ό,τι άλλο έχουν στο μυαλό τους, έκαναν δυο λάθος εκτιμήσεις. Η πρώτη που τα έβαλαν με κάποιους  αντιπάλους τους που δεν παίζουν κι είναι σκληρά καρύδια ( κι αυτό θα φανεί σύντομα) και η δεύτερη  που με αυτή τη μεγάλη λίστα υπόπτων, στο τέλος  μπορεί να τη γλιτώσουν ενδεχομένως και κάποιοι που όντως είχαν λερωμένη τη φωλιά τους.

Υ.Γ Και επιτέλους αυτό το  θεσμικό τερτίπι που  μόλις ο εισαγγελέας ακούσει όνομα πολιτικού σε οιαδήποτε υπόθεση που διερευνά, να το αποστέλλει και καλά αμελλητί  στη Βουλή, πρέπει να τελειώνει κάποτε. Αλλάξτε το νόμο και η εισαγγελική έρευνα να φθάνει μέχρι τέλους και μετά  να αποστέλλεται στη Βουλή με το αίτημα της άρσης της ασυλίας.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

ΠΡΟΣ Ν.Δ.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΟΥΜΟΥΝΕΣ ΕΙΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ. ΔΙΩΞΑΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗΑ. ΝΟΜΙΜΟ ΤΟ ΚΑΠΠΑ ΚΑΠΠΑ. ΕΝΘΥΜΕΙΣΘΕ;

Περί προστασίας μαρτύρων

Ο θάνατος του Παναγιώτη Μαυρίκου, λίγο πριν καταθέσει για την υπόθεση των εκβιασμών στον ανακριτή, είχε προκαλέσει πολύ θόρυβο και είχε προβληματίσει τις αρχές, οι οποίες είχαν κάνει "φύλλο και φτερό" το αυτοκίνητό του, με τα ερωτήματα να επανέρχονται τώρα, καθώς το όνομά του εμπλέκεται και στο σκάνδαλο Novartis. Συγκεκριμένα, ο Μαυρίκος ο οποίος έγινε γνωστός όχι από τις εφημερίδες του που πωλούσαν λιγότερα από 100 φύλα αλλά από την εμπλοκή στη μεγάλη υπόθεση των εκβιασμών, φέρεται σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες, να έπαιρνε μεγάλα ποσά από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis, τα οποία ξέπλενε για λογαριασμό πολιτικών προσώπων.

τι λέτε μωρέ?

και αν δηλαδή είναι μαφία ποιος θα προστατέψει αυτούς και τις οικογένειες τους από τις απειλές? Μιλάμε για ένα διεφθαρμένο κράτος, και εσείς θέλετε "διαφάνεια" που λειτουργεί υπέρ των ύποπτων για διαφθορά? Όλα προς "υπηρεσία" μιας ουτοπικής ιδέας και υπόθεσης ότι όλα θα πάνε καλά για τους μάρτυρες? Να μη σώσουν και μάθουν ποιοι είναι, θα το μάθουν όταν αυτά που κρίθηκαν αξιόπιστα από την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ δικαιοσύνη, απορριφθούν ως σκευωρία. Και τότε ας κάνουν όσες αγωγές θέλουν, αλλά μέχρι τότε δεν πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκβιάσουν και να απειλήσουν κανέναν.

τι λες ρε ΚΟΥΜΟΥΝΑ;

ΠΟΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΡΕ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ;

A, τώρα δεν είναι ανεξάρτητη?

γιατί άλλα λέγατε μετά την απόφαση για τα κανάλια. Όποτε σας συμφέρει είναι και όποτε όχι δεν είναι? Μήπως θέλετε και να βγαίνουν δικαστικές αποφάσεις με γκάλοπ? Για συνέλθετε.

@20:44

ΠΟΤΕ δεν ηταν ανεξαρτητη και ΠΟΤΕ δεν θα ειναι, αφελεις.

επαρχιωτης

να μεινω πλατεια τελικα η να φυγω; απο την κυριακη ειμαι εδω οδο Ρεμου 12. δεν θα πεσει το κυβερνησι αφου μιλησε ο μικυ;

τζιζζζ

ο Γκεμπελς ζει αυτος τους οδηγει.

Χρήστος

Δεν μπορεί να γίνει αποκάλυψη σκανδάλων σε τόσο υψηλά κλιμάκια χωρίς προστατευόμενους μάρτυρες. Ήδη πολλοί από τους ενδιαφερόμενους έχουν βγει και απειλούν. Αυτό που εμποδίζει την κάθαρση δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό το έκτρωμα, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, που εμποδίζει τις έρευνες να συνεχίσουν όταν φτάνουν σε κυβερνητικά στελέχη και παραγραφεί τα αδικήματα, όσο σοβαρά κι αν είναι, την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Απειλούν

με μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση.

Theodore.

Ακου για να μαθαίνεις.Αν βρεθούν λεφτά σε λογαριασμούς πολιτικών,τότε πάνε για ξέπλυμα και αυτό το αδίκημα ΔΕΝ παραγράφεται.Κατάλαβες;Αλλά τέτοιο πράγμα δεν έχει βρεθεί.Μέχρι στιγμής τουλάχιστον.Και έτσι,το να τους ξεφτιλίζουμε επειδή έτσι συμφέρει τον τσίπρα, δεν νομίζω ότι μας περιποιεί τιμή.

κάθαρση ;;

Στην ισχύουσα κοινωνική , οικονομική και πολιτική πραγματικότητα η κάθαρση (στον όποιο τομέα) αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας . Πολύ περισσότερο στον τομέα του φαρμάκου όπου διακινούνται τεράστια κεφάλαια . Για ξεκαθάρισμα ανταγωνισμών μεταξύ μεγαθηρίων εταιριών πρόκειται . Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι 1. Οποιος απο τους φερόμενους ως υπαίτιους έβλαψε (αν έβλαψε) τον ανταγωνισμό εταιριών (και ιδιαιτέρως αυτών των ΗΠΑ) θα βρεθεί στη μπουζού με κάθε τεκμηρίωση . 2. Οσοι απλώς μιζώθηκαν εντός πλαισίων είτε θα αθωωθούν είτε θα πέσουν στα μαλακά . 3. Τα οικονομικά ελλείματα (μη αμφισβητούμενα πλέον) θα τα πληρώσουν και μάλιστα με τόκο οι απλοί φορολογούμενοι Ελληνες πολίτες . Ολα τα άλλα είναι λόγια που λέγονται για να λέγονται .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία