Ο βούρδουλας της τρόικας ακόμα και για τα αυτονόητα
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Ο βούρδουλας της τρόικας ακόμα και για τα αυτονόητα

Πολύς ντόρος για το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση και περιλαμβάνει μια σειρά από προαπαιτούμενα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Μέσα στις χαοτικές  διατάξεις του ν/σ των 1500 σελίδων, διαπιστώνει κανείς πως με το ένα ή με τον άλλο τρόπο μας αφορά σχεδόν όλους και σίγουρα πλήττειπερισσότερο μια μεγάλη μερίδα πολύτεκνων με την περικοπή των επιδομάτων και μάλιστα σε μια περίοδο έντονης υπογεννητικότητας και συρρίκνωσης του πληθυσμού της χώρας.
Από την άλλη όμως ,αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι γιατί χρειαζόταν να απαιτήσουν οι θεσμοί να αλλάξουν κάποια πράγματα στην κοινωνία μας και δεν τα είχαμε κάνει μόνοι μας εδώ και πολλά χρόνια στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του κράτους. Γιατί αναγκαζόμαστε δηλαδή να κάνουμε τα αυτονόητα , με το μαχαίρι στο λαιμό.
Για παράδειγμα η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων και η ενσωμάτωση τους στο Κτηματολόγιο. Είμαστε ίσως από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που ακόμα και σήμερα, δεν έχουμε αποκτήσει κτηματολόγιο όταν άλλες χώρες το έχουν κάνει  από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να  κτηματογραφηθεί ψηφιακά η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων πολιτών και να μη μπορεί ο πολίτης, με το πάτημα ενός κουμπιού να πάρει όλες τις πληροφορίες για το ακίνητο για το οποίο ενδιαφέρεται και να είναι υποχρεωμένος να βυθίζεται σε μια απίστευτη γραφειοκρατία και χαρτομάνι για να ανακαλύψει την ιστορία του κάθε ακινήτου, προκειμένου να προχωρήσει σε οιαδήποτε δικαιοπραξία.
 Ήρθαν λοιπόν οι δανειστές, μας το επέβαλλαν και τώρα τρέχουμε.
Μια άλλη διάταξη, αφορά τον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία και εφεξής, θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 50% συν ένα των εγγεγραμμένων μελών.
 Είναι άραγε άδικο αυτό;καταργεί μήπως το δικαίωμα  της απεργίας; Κι ήταν δίκαιο που μέχρι τώρα την απόφαση προκήρυξης απεργίας την έπαιρναν οι παριστάμενοι, οι οποίοι και σε πολλές των περιπτώσεων δεν αντιπροσώπευαν ούτε το 10% των εργαζομένων αλλά η απόφαση τους δέσμευε το σύνολο;
Εκσυγχρονισμός φρονώ επίσης ότι  είναι και η κατάργηση των φυσικών πλειστηριασμών και η αντικατάσταση τους με τους ηλεκτρονικούς. Αυτός ο εκσυγχρονισμός βέβαια είναι αποτέλεσμα του Λάφαζάνη και της Ζωής που είδαν σαν την ευκαιρία τους να ξαναμπούν  στη Βουλή με τον επαναστατικό ακτιβισμό τους. Μπροστά στο φόβο λοιπόν να  γίνουν κοινοβουλευτικά κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε  σε αυτό το νόμο χωρίς να παραβλέπουμε και την πίεση των δανειστών να τελειώνει αυτό το show και να προχωρήσουν κάποτε κανονικά οι πλειστηριασμοί που θα εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και δεν θα δούμε τα χειρότερα.
Αυτές οι τρεις διατάξεις όπως και 40ωρη υποχρεωτική απασχόληση των εκπαιδευτικών, φρονώ πως είναι προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού ενώ πολλές άλλες ,απλά είναι εφαρμοστικές  του μνημονίου που μάλλον με κουτοπονηριά προσπαθούσαν να τις αναβάλλουν όσο γίνεται για την αποφυγή του πολιτικού κόστους. Τώρα όμως που ο κόμπος έφθασε στο χτένι, δεν υπάρχουν περιθώρια για μαγκιές και για πλαταρίσματα στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ πως δεν θα πάθουν τίποτα. Στο υπερταμείο τώρα όλες και η τύχη τους φεύγει από την αρμοδιότητα της κυβέρνησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Βλέπετε η επιλογή παραμονής στην εξουσία με κάθε τρόπο, έχει και τις επώδυνες πλευρές από την εγκατάλειψη των ιδεολογημάτων με τα οποία αναρριχήθηκαν στην εξουσία ως την είσπραξη  της οργής και της αγανάκτησης του μεγαλύτερου κομματιού της κοινωνίας.
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ