LIVE

Κορωνοϊός

stefanakidis

Οι εργαζόμενοι, παιδιά ενός κατώτερου θεού!

Βασίλης Στεφανακίδης

Ορισμένες φορές αδυνατώ να καταλάβω πώς γίνεται μια δικαστική απόφαση να ερμηνεύεται από τον καθέναν κατά το δοκούν. Γιατί; Μήπως οι δικαστές δεν μπορούν να εκφραστούν στις αποφάσεις τους με σαφήνεια που δεν επιδέχεται παρερμηνείες ή μήπως γιατί οι ενδιαφερόμενοι κι αυτοί που «νοιάζονται» για τους ενδιαφερόμενους έχουν δικό τους κώδικα αντίληψης των αποφάσεων;

Αναφέρομαι στο θέμα των ημερών που απασχολεί τη χώρα όλη και όχι μόνο τους συνταξιούχους με τα αναδρομικά που θα πάρουν εντός του 2020. Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε αυτούς που προσέφυγαν για τις περικοπές που υπέστησαν στις συντάξεις τους στο 11μηνο μεταξύ 2015 και 2016.

Ετσι, το κράτος οφείλει να συμμορφωθεί στην απόφαση και να τους επιστρέψει τις παράνομες περικοπές. Ο συνολικός λογαριασμός αυτής της απόφασης υπολογίστηκε στο δυσθεώρητο ποσό των 3,9 δισ. ευρώ με τη συμπερίληψη των αναδρομικών για τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τα δώρα.

Δεν ξέρω από ποιους έγινε αυτός ο υπολογισμός και αν είναι αυθαίρετος ή στηρίζεται στην απόφαση του ΣτΕ.

Αυτό που ξέρω είναι πως τα κρατικά ταμεία επ’ ουδενί αντέχουν να εκταμιεύσουν ένα τέτοιο ποσό - και μάλιστα εν μέσω της νέας οικονομικής κρίσης που ουδείς γνωρίζει πού θα μας βγάλει.

Οπως γνωρίζω και αυτό που διέρρευσε πριν από 10 μέρες, ότι η Ελλάδα στο παρά ένα κυριολεκτικά ακύρωσε την παραγγελία γαλλικών φρεγατών, ύψους 3 δισ. ευρώ, με την αιτιολογία της οικονομικής αδυναμίας λόγω των αναδρομικών των συνταξιούχων που καλείται να πληρώσει.

Βέβαια, δεν θα μάθουμε αν αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος ακύρωσης της συμφωνίας ή κάποιοι άλλοι εξωγενείς παράγοντες. Αυτό όμως που είναι αληθές είναι ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις χρήζουν εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης, αλλά και συντήρησης των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων άμεσα. Το γεγονός ότι η Τουρκία αναδιπλώθηκε την περασμένη εβδομάδα και αποφεύχθηκε επί του παρόντος ένα θερμό επεισόδιο δεν σημαίνει πως διέγραψε τις επιδιώξεις της και δεν θα επανέλθει σύντομα στο γνωστό της τροπάρι.

Την ώρα λοιπόν που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθούσε να βρει τη χρυσή τομή με τα αναδρομικά και με πόσες δόσεις και σε τι βάθος χρόνου θα τα πληρώσει, είδαμε τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής να δηλώνει πως θα πληρωθούν τα αναδρομικά μια και έξω σε όλους τους συνταξιούχους, είτε προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη είτε όχι, μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος που θα επωμιστεί ο Προϋπολογισμός είναι της τάξεως του 1,2 δισ.

Πώς έγινε αυτό το μαγικό; Απλά η κυβέρνηση κατάλαβε ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις και όχι τις επικουρικές και τα δώρα.

Η αντιπολίτευση, όμως, έχει άλλη άποψη και καταγγέλλει την κυβέρνηση για κούρεμα 60% στα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, ενώ ο πρωθυπουργός ξεκόβει νέες πιθανές διεκδικήσεις των συνταξιούχων, λέγοντας πως κι αυτά που δίνονται είναι στα όρια αντοχών της οικονομίας.

Για το ποιος έχει δίκιο και ποιος διαβάζει σωστά την απόφαση του ΣτΕ αρμόδιο να απαντήσει είναι μόνο το ίδιο το ΣτΕ.

Αυτό όμως που καταλαβαίνουμε όλοι οι υπόλοιποι είναι πως στις αναπτυγμένες δημοκρατίες τα Συντάγματα μπορεί να μιλούν για ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις όλων των πολιτών έναντι του κράτους, αλλά στην πράξη κάποιοι είναι πιο... ίσοι από τους άλλους!

Κι αυτό γιατί στα χρόνια των μνημονίων δεν επλήγησαν μόνο οι συνταξιούχοι. Επλήγη -και μάλιστα πολύ βαριά- ο κόσμος της εργασίας. Δηλαδή όλοι εμείς που συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τα μισά των αποδοχών, αλλά και με όλα τα παρελκόμενα της δεκάχρονης χρεοκοπίας (καθυστερήσεις πληρωμών, εκ περιτροπής εργασία, τετράωρα απασχόλησης, ανεργία, περικομμένα εργασιακά δικαιώματα κ.λπ.).

Και είμαστε αυτοί που με τους φόρους μας πρέπει να πληρώσουμε και τα αναδρομικά των συνταξιούχων!

Ενώ οι δικές μας απώλειες δεν πρόκειται να δικαιωθούν σε κανένα ΣτΕ και ούτε κάποιο κόμμα θα αναλάβει πρωτοβουλίες. Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση τους κορόιδεψε και αντί για 3,9 δισ. τους δίνει μόνο 1,2 δισ. ευρώ.

Αυτό που ξέρω είναι πως οι συνταξιούχοι κάτι θα πάρουν ενώ οι ενεργοί εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν να πάρουν τίποτα, απεναντίας θα κληθούν να σφίξουν τα δόντια για άλλη μια φορά για να αντιμετωπιστεί η νέα οικονομική κρίση που ήρθε με τον κορωνοϊό, να επιβιώσουν οι ίδιοι, αλλά και να καλύψουν με τους φόρους τους τούς δικαιωθέντες συνταξιούχους!

Αυτό και αν είναι ισότητα και δικαιοσύνη!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (6)

φακελάκιας γιατρός και τυφλός ταξιτζής

παιδά ενός κατώτερου Θεού είμαστε, είμαστε, είμαστε

Εχει σημασία?

Οι συνταξιούχοι και ειδικά η πασοκική γενιά προσφέρουν μια μεγάλη μαζα ψήφων. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τους προστάτεψαν στις αρχές του μνημονίου με την προχειρότητα των περικοπών, κάτι που διόρθωσε μετά ο ΣΥΡΙΖΑ που όμως φρόντισε οι καινούργιοι συνταξιοδοτημένοι να μην έχουν επι της ουσίας στον ήλιο μοίρα. Οσο για τους τρέχοντες εργαζόμενους είναι και με την βούλα του κράτους σκλάβοι για μια ζωη. Και θα πληρώνουν απίστευτες εισφορές για άλλες δυο δεκαετίες τουλάχιστον, και οταν έρθει η ώρα οι ίδιοι θα έχουν λάμβανειν ψίχουλα. Το κράτος θα τους στραγγίξει τώρα για να πληρωθεί η χρυσή γενιά της μεταπολίτευσης τα ....δέοντα. Και μετά στα σκουπίδια.Τουλάχιστον οι περισσότεροι δεν έχουμε και δεν θα έχουμε παιδιά να σπουδάσουμε, αυτά είναι πολυτέλειες την σήμερον ημέρα.

...

Επιτέλους! Κάποιος μετά από τόσα χρόνια σκέφτηκε τους εργαζόμενους - σχεδόν άνεργους - που έχουν ματώσει εδώ και δέκα χρόνια. Δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει να διαβάσω την απόφαση του ΣΤΕ. Αυτό που γνωρίζω όμως, είναι ότι αφορά τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Για τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα θα αποφανθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτή η βιασύνη της κυβέρνησης να προκαταλάβει την απόφαση του Συνεδρίου και να περιλάβει και τον Δημόσιο τομέα, εις βάρος του ιδιωτικού τομέα που δικαιώθηκε σε ότι αφορά τα δώρα, είναι πραγματικά εξωφρενική! Μας λέει κατάμουτρα η κυβέρνηση της χώρας, όπως και όλες οι προηγούμενες, ότι είμαστε η τελευταία τρύπα του ζουρνά. Σκάσε και πλήρωνε, εν ολίγοις, για να τα δώσω σε άλλους τώρα, μετά και πάντοτε...

DBAUDS

Α ρε Βασίλη πως συμφωνώ σήμερα απολύτως μαζί σου. Κάποια στιγμή πρέπει να πάψουμε να ασχολούμαστε μόνο με τους συνταξιούχους από το πρωί μέχρι το άλλο πρωί. Έλεος πια. Πουθενά αλλού στον πολιτισμένο κόσμο δεν ασχολούνται με τους συνταξιούχους τους. Με την νέα γενιά πότε θα ασχοληθούμε . Να δώσουμε προοπτικές στους νέους μας να κάνουν οικογένειες. Να αποκτήσουν κάνα 2 παιδάκια και να ζήσουν αξιοπρεπώς. Σου γράφει ένας 59 χρόνος με 43 χρόνια πλήρης συντάξιμα και θα περιμένω τουλάχιστον άλλα 3 για να δω εάν θα μπορέσω να πάρω σύνταξη.

Νίκος

καλά τώρα λες και δεν καταλαβαίνουμε. Δεν υπάρχουν λεφτά προφανώς. Άμα ήταν να αναιρούνται οι οικονομικές κρίσεις με δικαστήρια θα είχαμε ατελείωτα πάρτι. Είναι απίστευτο πώς ο μέσος άνθρωπος επιλέγει να στρουθοκαμηλίζει και να παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει.

Και;

Το ότι αδικούν τους εργαζομένους σημαίνει πως πρέπει να αδικούν και τους συνταξιούχους; Να τα κόψουν από τις δόσεις στους "δανειστές". Να μην πληρώνουμε τόκους όσο υπάρχει η κρίση.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία