anastasopoulos_www

Βασ. Αναστασόπουλος

Την είπαν «προδοτική». Την αποκάλεσαν «κατάπτυστη». Την χαρακτήρισαν «εγκληματική». Έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους και «χάιδεψαν τα αυτιά» ενός ακροατηρίου, που ηδονιζόταν με... εθνικοπατριωτικούς «φιλιππικούς». «Χειροκρότησαν» και ενθάρρυναν το... λιντσάρισμα υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών -περί ης ο λόγος. Όλα αυτά, βέβαια, όταν και για όσο βρίσκονταν σε ρόλο -αξιωματικής- αντιπολίτευσης.

161

Αυτό ήταν, λοιπόν. Τα ψέματα τέλειωσαν. Κυριακή, κοντή γιορτή -για ποιους, άραγε;- πάμε στην κάλπη. Πώς φτάσαμε, όμως, ως εδώ; Με ένταση. Με τεχνητή πόλωση. Με κλίμα, που κάθε άλλο παρά θυμίζει ότι αύριο ψηφίζουμε για τους εκπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με ανούσια, στείρα, «αναμασημένη» αντιπαράθεση. 

11

Στην αρχή το προβάδισμα της ΝΔ ήταν γύρω στις 12-15 ποσοστιαίες μονάδες. Μεγάλο, τεράστιο θα μπορούσε να πει κανείς. Στη συνέχεια, «έπεσε» στις 10-12 μονάδες, αλλά ουδείς... ανησύχησε. Το προβάδισμα παρέμενε μεγάλο και σταθερό, με την αυτοδυναμία να αποτελεί το μόνο διακύβευμα για το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν όψει των εκλογών.

21

Εννέα χρόνια «χωμένοι» βαθιά μέσα στην κρίση, δεν βάλαμε μυαλό. Μιλάμε για σκάνδαλα, για υποθέσεις που αφορούν στον «βίο και την πολιτεία» των πολιτικών μας, και βλέπουμε την ίδια την πολιτική να απαξιώνεται, για έναν και μόνο λόγο: επειδή εξακολουθεί να υφίσταται ο κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης υπουργών. 

10

«Χαλαρή» ψήφος ή ψήφος διαμαρτυρίας. Μέχρι σήμερα, έτσι έχουν μάθει οι λαοί της Ευρώπης -και, πολύ περισσότερο, οι Έλληνες- να αντιμετωπίζουν την ψήφο για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

33

Κάπου ανάμεσα στις αποκαλύψεις για την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που εισέπραττε κανονικά και «ανερυθρίαστα» την σύνταξη της νεκρής μητέρας της, τον άλλοτε υπουργό των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και νυν υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας που διαχώριζε το Καστελόριζο από το Αιγαίο και τον ταξιτζή που δεν έβγαλε από το αμάξι του μια αιμόφυρτη γυναίκα, που εκλιπαρούσε για βοήθεια, για να μην του το λερώσει, κάπου ανάμεσα σε οικογενειακές τραγωδίες και γυναίκες που βουτάνε από μπαλκόνια, έχοντας αγκαλιά τα παιδιά τους, έκανε την επανεμφάνισή του και ένας... φίλος από τα παλιά -φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις, που λέει και το τραγούδι: ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πόσοι όμως ασχολήθηκαν και άκουσαν με προσοχή όσα είχε να πει ο πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου;

33

«Εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζει ο στρατός»: η αγαπημένη φράση των φαντάρων συνοψίζει με εξαιρετικά εύστοχο τρόπο μία από τις πιο θεμελιώδεις αλήθειες της ελληνικής πραγματικότητας.

89

Είναι πηχιαίοι οι τίτλοι των τελευταίων εβδομάδων. Ίσως τους έχετε δει: «Κόντρα ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ για το προοδευτικό μέτωπο». «Αναμέτρηση ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ». «Μάχη ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ». «Πόλεμος Τσίπρα - Γεννηματά για τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ».

22

«#love_is_in_the_chair» έγραφε πρόσφατα το ελληνικό Twitter. Ήταν, βλέπετε, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, κι έτσι πολλοί χρήστες της δημοφιλέστατης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης θέλησαν να δώσουν... ερωτικές διαστάσεις στην «τρυφερή» σχέση που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την εξουσία, με την «καρέκλα» -εντός και εκτός εισαγωγικών- και όσα αυτή συμβολίζει.

19

Καλή (κατά τον υπογράφοντα, για λόγους που έχω εξηγήσει σε παλαιότερα άρθρα μου) ή κακή (για μια σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης), η Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται την επόμενη εβδομάδα προς κύρωση στην ελληνική Βουλή και κάθε... κατεργάρης πάει στον πάγκο του -ή, αν προτιμάτε, κάθε ένας βουλευτής εκ των 300 καλείται να αναλάβει τις ευθύνες του, επιχειρηματολογώντας για την θετική ή την αρνητική ψήφο που θα δώσει.

24