anastasopoulos_www

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ: Ή μαζί «αλλάζουν» ή χώρια... βουλιάζουν

Βασ. Αναστασόπουλος

«Γιατί άνοιξε η Γεννηματά την πόρτα της εξόδου από το ΚΙΝΑΛ στο Βενιζέλο;»: ιδού η απορία. Το... μέγα ερώτημα των ημερών.

Και θα σας απαντήσω ευθύς αμέσως: για τον ίδιο λόγο, που ο Αλέξης Τσίπρας πίνει εσχάτως τον πρωινό του καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με τρία στελέχη από το «παλιό ΠΑΣΟΚ», που έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ: τον Γιάννη Ραγκούση, τον Νίκο Μπίστη και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Με το χέρι στην καρδιά, επιχειρήστε αν θέλετε, να απαντήσετε στο εξής: δεν σας κάνει εντύπωση, που αίφνης βάλθηκαν όλοι να μας πείσουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τον τόπο και η Φώφη Γεννηματά έκανε λάθος, που με την στάση της τον απομάκρυνε, ουσιαστικά, από το ΠΑΣΟΚ; Ούτε ένας, βρε άνθρωπε, να υποστηρίξει το αντίθετο; Να... ψελλίσει, έστω, ένα «καλά έκανε η Φώφη»; Τίποτα; Τόσο μεγάλο ήταν το ολίσθημα της κυρίας Γεννηματά, τόσο σοβαρό το «ατόπημά» της; Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε... Η αλήθεια, ωστόσο, εκτιμώ ότι είναι άλλη. Λαμβάνοντας τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων και, εν συνεχεία, της ευρω-κάλπης της 26ης Μαΐου, στο Κίνημα Αλλαγής δεν «καταστρώνουν», πια, σχέδια νίκης. Αντίθετα, προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Προετοιμάζονται, για να διαχειριστούν την ήττα.

Και τι είναι ήττα για το ΚΙΝΑΛ; Το 7,72% των ευρωεκλογών. Ναι, μην σας φαίνεται παράξενο. Ήττα ήταν για το κόμμα της Φώφης Γεννηματά αυτό το 7,72%. Και κάτι ακόμα: ήταν «ταβάνι». Με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν ακόμα και διψήφια ποσοστά, ή να το «ρίχνουν» το πολύ μέχρι το 8%, το Κίνημα Αλλαγής γνωρίζει πολύ καλά ότι έχασε μια μεγάλη ευκαιρία στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου: να εδραιωθεί ως το αντίπαλον δέος του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς και να «ψαλιδίσει» ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Κόντρα στο κύμα αισιοδοξίας που προηγήθηκε της κάλπης, κόντρα στον πήχη του διψήφιου ποσοστού, που έβαζαν επιφανή στελέχη του ΚΙΝΑΛ, το 7,72% ήταν «χαστούκι» για τη Χαριλάου Τρικούπη και μήνυμα για την ηγεσία της. Το αφήγημα «τη μία ΚΙΝΑΛ, την άλλη ΠΑΣΟΚ», ουδόλως έχει πείσει. Ελάχιστοι «τσίμπησαν» -και το έδειξαν στην κάλπη. Ο δρόμος, λοιπόν, για την επόμενη μέρα, είναι «μονόδρομος»...

Με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου να πλησιάζουν, στο ΚΙΝΑΛ δείχνουν επιτέλους να κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να «αλληθωρίζουν» άλλοτε προς τη Νέα Δημοκρατία και άλλοτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Προτού καταλήξουν να έχουν την τύχη του... Ποταμιού, πρέπει να αποφασίσουν που θα πάνε. Και επειδή η προηγούμενη, μνημονιακή κυβερνητική συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία, επί Βενιζέλου και Σαμαρά, δεν τους βγήκε σε καλό και «στιγμάτισε» για πάντα την παράταξη, επιλογές δεν υπήρχαν πολλές. Θέλοντας και μη, θα πάνε με τον επίσης «λαβωμένο» ΣΥΡΙΖΑ, να... γλείψουν μαζί τις πληγές τους και να προσπαθήσουν να περισώσουν ό,τι μπορούν.

Σε αυτό το εγχείρημα της επόμενης μέρας, στο νέο αφήγημα λίγο πριν και -κυρίως- πολύ μετά τις προσεχείς εκλογές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε χώρο. Η θεωρία του για «στρατηγική ήττα της κυβέρνησης» έριχνε βαριά «σκιά» στην προσπάθεια του ΚΙΝΑΛ για διμέτωπο απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Το πώς αυτή η «στρατηγική ήττα της κυβέρνησης» δεν θα συνεπαγόταν και στρατηγική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν εξηγήθηκε επαρκώς. Η Φώφη Γεννηματά μπορεί να μην θεωρείται... ηγετική φυσιογνωμία, αλλά, όσο να πεις, μια... εμπειρία στα πολιτικά πράγματα, την έχει. Κατάλαβε ότι δεν μπορεί να κερδίσει ψηφοφόρους από τα δεξιά της. Αυτούς τους προσεγγίζει η ΝΔ, με... φόρα αυτοδυναμίας από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Δεν είχε λοιπόν άλλη επιλογή, από το να στοχεύσει στον επαναπατρισμό αντιδεξιών ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν συγχώρεσαν ποτέ τη σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ το 2012-2014. Και αυτός ο στόχος δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να «ωθεί» το ΚΙΝΑΛ προς άλλη μία συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Σκεπτόμενη όχι ως επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, αλλά ουσιαστικά ως αρχηγός του «παλιού ΠΑΣΟΚ», η κυρία Γεννηματά δεν δίστασε να του δείξει την πόρτα της εξόδου.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο ΚΙΝΑΛ, στον ΣΥΡΙΖΑ επίσης ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Με τη νίκη -και την αυτοδυναμία- της ΝΔ στις κάλπες της 7ης Ιουλίου να μοιάζει σχεδόν προδιαγεγραμμένη, οι επιτελείς της Κουμουνδούρου δεν έχουν άλλη επιλογή, από το να προετοιμάσουν το έδαφος για μια... ομαλή προσγείωση του κυβερνώντος κόμματος στην αντιπολίτευση, την επομένη των εκλογών, αλλά και να αναζητήσουν συνεργασίες για την επόμενη μέρα. Με το πολιτικό τοπίο κατακερματισμένο και όλα τα μικρά κόμματα (Ποτάμι, Λεβέντης, Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνης, Καμμένος) διαλυμένα από το «τσουνάμι» της διακυβέρνησης Τσίπρα, ο μόνος πιθανός σύμμαχος μπορεί -και πρέπει- να αναζητηθεί στο ΚΙΝΑΛ. Κοινός τόπος υπάρχει, πολιτικά στελέχη με κοινές αναφορές επίσης, σε βαθμό που τα δύο κόμματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν «συγκοινωνούντα δοχεία» -γι' αυτό και ο πρωθυπουργός πίνει πλέον τον πρωινό καφέ του με Ραγκούση, Μαριλίζα και Μπίστη. Πλέον, όμως, υπάρχει και μια «μαγιά», μια βάση μετρήσιμη και υπολογίσιμη, όχι με βάση τα γκάλοπ, αλλά με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το 23,76% του ΣΥΡΙΖΑ και το 7,72% του ΚΙΝΑΛ μπορούν, αναλογικά, να δώσουν στο εγχείρημα του κοινού βηματισμού των δύο κομμάτων ένα ποσοστό δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία, κοντά στο 25% με 30% -ήτοι, διόλου ευκαταφρόνητο. Και κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «ανάσα» και... φιλί της ζωής για δύο κόμματα που, εάν δεν συνυπάρξουν ως ανάχωμα στη Δεξιά και την ακροδεξιά, είναι καταδικασμένα να συμβιβαστούν με τη μοίρα τους: ο μεν ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει όχι στο 3%, αλλά σε ένα ποσοστό κοντά στο 10%, το δε ΚΙΝΑΛ να έχει ως μόνιμο «ταβάνι» το 6% με 7%.

Κοινώς, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ή θα συνυπάρξουν και θα συνεργαστούν, ή θα «βουλιάξουν», αφήνοντας «πεδίον δόξης λαμπρόν» στη Δεξιά για να κυβερνάει τη χώρα επί δεκαετίες. Θα το κάνουν, βέβαια, με «φθαρτά», δοκιμασμένα υλικά, που είναι άγνωστό πόσο ακόμα θα αντέξουν στη φθορά. Από την άλλη, ωστόσο, και η ΝΔ με ανάλογα υλικά θα κυβερνήσει...

ΥΓ: Όσο για εκείνους που επιμένουν να χύνουν τόνους μελάνι για το... πολιτικό μέγεθος του δήθεν «αδικημένου» αυτής της υπόθεσης, του Ευάγγελου Βενιζέλου, η απορία προκύπτει αβίαστα: εάν είναι τέτοιο το πολιτικό κεφάλαιο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν κατεβαίνει να το μετρήσει με σταυρό στις επερχόμενες εκλογές ή να το διεκδικήσει ακόμα και με ένα δικό του κόμμα, στο εγγύς μέλλον; Το ερώτημα, ασφαλώς, είναι ρητορικό...

ΣΧΟΛΙΑ (99)

Μάρκος

Να μη φοβάσαι ρόδο μου τη χειμωνιά που μπαίνει μα `γω θα στέκω του καιρού κόντρα να μη σε γραίνει.

Τάκης

Πάνε για βρούβες το χάσες!

Νύκτωρ

Το ερώτημά σας το χαρακτηρίζετε ρητορικό, αλλά δυστυχώς δείχνει πως ο ρήτορας χρειάζεται να εκπαιδευτεί λίγο περισσότερο στην ικανότητα της σωστής κρίσης και περισσότερο στην βάσιμη επιχειρηματολογία και όχι σε τυχάρπαστες κενολογίες Η τέχνη της κριτικής είναι πανάρχαια και μεγάλη χρειάζεται ο κριτής να ενεργεί ή να γράφει αφήνοντας πίσω την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση για να γίνει αντικειμενικός και κατ ακολουθίαν πειστικός. Συμπερασματικά είναι δυσάρεστο να εκφράζει κανείς αδιάκριτα μηνύματα τα οποία πολλές φορές έχουν σκοπό να προβληματίσουν τον αναγνώστη και να τον οδηγήσουν σε υπονοούμενα πομφολυγώδη συμπεράσματα.

ass

Σε βγάλανε απο το κλουβί σου όπως σε έχουν συνηθίσει κάθε Κυριακή για να κάνεις προπαγάνδα στον τσύριζα και κατά επέκταση στην καρκινογόνα αριστερά ρετάλι.Και πριν πάρεις ταυτότητα ανθρώπου για θύμισε μας που σε έχουμε δεί όπως έλεγε και ο Ζήκος.

@@@

Το έχουμε ξαναδεί το έργο.Κλασική ελληνική συνταγή.Μετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βαρέσει κανόνι,ο Βενιζέλος θα ιδρύσει δικό του κόμμα,θα προσπαθήσει να απορροφίσει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ετσι κι αλλιώς θα τρέχουν προς πάσα κατεύθυνση να σωθούν,θα κονταροκτυπηθούν άγρια για μια 4ετία με τη Φώφη,η οποία ποντάρει και αυτή στα ποντικάκια του ΣΥΡΙΖΑ,στο τέλος θα φάνε τα μουστάκια τους και τότε,θα εμφανιστεί η γνωστή οικογένεια που θα επαναφέρει το όνομα Πασοκ ξανά στο προσκήνιο.Χαχαχαχα.Τόσο προβλέψιμο...

Χασισοπουλος

Εσενα μπαρμπα που ξερεις να γραφεις αρλουμπες, ποσα σου εδωκε ο Φλαμπουραρης; Γκιατι εμενα γκυφτο δινει λιγα για να κουναω σημαιες στις πλατειες.

Ακατοίκητο....

Πραγματικά εντυπωσιάζομαι με την ανυπαρξία σκέψης με τους αριστερούς ( φυσικά αν είχαν δεν θα ήταν αριστεροί) . Έχουμε και λέμε : Η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου , έσωσε την χώρα από την απόλυτη καταστροφή. Αν δεν το θυμάσαι, αν δεν ξεπερνούσαν τις αντιπαλότητες, θα έτρωγες στα σκουπίδια ή θα περίμενες στην Ειδομένη να σε αφήσουν οι Σκοπιανοί να φύγεις... Δεύτερον , ο Τσίπρας την υστάτη ώρα κατάλαβε τι πήγαινε να κάνει/ πάθει και έκανε την κωλοτούμπα.. Τρίτον , αν κάποιος πασόκος ήθελε τον Τσίπρα θα είχε πάει όταν ήταν στα πάνω του, τώρα μόνο ένας ηλίθιος ή "Μπίστης" θα πάει... Τέταρτον, το Πασοκ/ Κιναλ θα αλλάξει αρχηγό ( βλέπε Ανδρουλάκης) και με την νέα γενιά θα αποτελέσει την επόμενη αντιπολίτευση - συντιθέμενη από τα ερείπια του διαλυμένου Συριζα και τους κεντροαριστερούς. Πέμπτον και τελευταίο : Ο Τσίπρας μετά τις 8/7 θα ακολουθήσει τον δρόμο Καμμένου... ο Συριζα θα διαλυθεί και από τον Βαρουφάκη και τα εκτός βουλής κόμματα... Το 23 % θα είναι όνειρο.. Τουλάχιστον έχει τον μπάρμαν Καρανίκα γιατί ούτε την μπάρα δεν θα καθαριζει...

Νίκος Μπαλαούρας

Κύριε Αναστασόπουλε, αν και είχατε γίνει καπνός μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που προεξοφλούσατε για μια ήττα διαχειρίσιμη κάτω των 7 μονάδων εμφανιστήκατε πάλι προς τερψιν του αναγνωστικού κοινού του protothema που στην θερινή ραστώνη ψάχνουν για λίγο γέλιο διαβάζοντας γελοίες πολιτικές αναλύσεις. Σε άρθρα σας ενημερώνατε ότι ο Τσίπρας θα εξαντλήσει την θητεία του αλλά και σε αυτό "μέσα" έπεσες. Φαίνεται πως οι πληροφορίες σου είναι έγκυρες (εδώ γελάμε) Το να κρίνεις όμως έναν μεγάλο πολιτικό ηγέτη τον Βαγγέλη τον Βενιζέλο και να τον βάζεις σε κείμενο στο οποίο αναφέρεις και τους Λεβέντη, Κωνσταντοπούλου κλπ κλπ είναι όχι ατόπημα αλλά δημοσιογραφικό έγκλημα. Ζήτα συγνώμη Αναστασόπουλε για αυτό το εσκεμμένο λάθος σου, όχι από τους αναγνώστες αλλά από τον εαυτό σου.

XAXAXAXAAX

Θεός! Kudos

AT

Προς κάθε αριστερό αρθρογράφο : Η αριστερίλα απομυθοποιήθηκε και εδώ. Η θεωρίες σας δεν πουλάνε ποιά . Βρείτε άλλη δουλειά γιατί σας βλέπω άνεργους. Οι αριστερές ιντριγκες και καμαρίλες δεν μας ενδιαφέρουν. Ο κόσμος προχωράει. Προσγειωθείτε στο σήμερα

33

ακου αριστερουλη της πλακας,η μςγαλη δημοκρατικη παραταξη θα βρει το δρομο της,αφου πρωτα αποβαλλει ολα τα σκουπιδια της δηθεν αριστερας,δηλαδη συριζα,θα γινει οπως ηταν πρωτα η δημοκρατικη παραταξη ειτε λεγεται πασοκ,ειτε κιναλ,ειτε οποιοδηποτε αλλο ονομα,δεν εχει καμια σημασια ,σημασια εχει οτι η παραταξη αυτη σε γρηγορο χρονικο διαστημα θα βρει το δρομο της,την επομενη των βουλευτικων ,θα αρχισει η αποσυνθεση του συριζα ο λαος θα παει σε δημοκρατικο φορεα ,θα δοθει ενα ονομα,ολα τα σκουπιδια θα μεινουν στο συριζα ειτε θα πανε ,μαλλον στον βαρουφακη,ολα τα σκουπιδια το ποσοστο που θα παρουν θα ειναι κατω του 9% ,καποιο σκουπιδι θα μπαινει στη βουλη ,αλοτε ναι και αλοτε οχι,αυτο θα εχει υλοποιηθει το πολυ σε 20 μηνες,.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία