Η σπορά του μίσους, μεγαλύτερο πρόβλημα από το προσφυγικό
anastasopoulos_www

Βασ. Αναστασόπουλος

Η σπορά του μίσους, μεγαλύτερο πρόβλημα από το προσφυγικό

Σύμφωνοι, με το μεταναστευτικό τα βρήκαν... σκούρα. Υπόσχονταν ότι είχαν τις «μαγικές» λύσεις που δεν είχαν οι... ανίδεοι του ΣΥΡΙΖΑ, και μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες διακυβέρνησης βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στη ραγδαία αύξηση των προσφυγικών ροών, από τη μία, και την δική τους ιδεοληψία και ανετοιμότητα, από την άλλη. Το αξιοπερίεργο είναι ότι, κάτι τέτοιο, προκάλεσε και προκαλεί έκπληξη σε πολλούς. Θαρρείς πως δεν το είχαν καν αντιληφθεί να έρχεται...

Κι όμως, εάν παρακολουθούσε κανείς την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ στο προσφυγικό επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα το είχε εύκολα διαπιστώσει. Καμία πρόταση, καμία συναίνεση, καμία διάθεση διαλόγου για την εξεύρεση λύσης, «συμπυκνωμένα» όλα σε μία φράση: «Η Τασία (σ.σ. Χριστοδουλοπούλου) φέρνει τους πρόσφυγες». Ώσπου, μετεκλογικά, συνειδητοποίησαν την «ωμή αλήθεια» και άρχισαν να τα γυρνάνε. Που απέδιδε, σε πρόσφατες δηλώσεις του, την αύξηση των μεταναστευτικών ροών ο καθ' ύλην αρμόδιος, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος; Μετρήστε:

1. Στην επιχείρηση-«σκούπα» στην Κωνσταντινούπολη από το νέο δήμαρχο, Εκρέμ Ιμάμογλου.

2. Στην κατάσταση στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή της Ιντλίμπ.

3. Στο Ιράν και στη μετακίνηση αφγανικών πληθυσμών και

4. στην ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με Ευρώπη και ΗΠΑ.

Εκτιμώ ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, για να καταλάβει κανείς για ποιους λόγους «συνελήφθη κοιμώμενη» η ΝΔ στο μεταναστευτικό και γιατί ψάχνει τώρα να βρει αποσπασματικές και πρόχειρες λύσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει ωστόσο να αντιμετωπίσει, είναι το «τέρας» που η ίδια εξέθρεψε, υποδαυλίζοντας ως αντιπολίτευση την οργή των τοπικών κοινωνιών κατά των προσφύγων: το «τέρας» του φασισμού και του ρατσισμού.

Κλείσιμο
Αναζητώντας -και καταφέρνοντας, εν τέλει, να «αλιεύσει» ψήφους από την παρακμάζουσα άκρα δεξιά- η Νέα Δημοκρατία έστησε ένα «αφήγημα», το οποίο... μπολιάστηκε με μια «εσάνς» φιλελευθερισμού και έφερε το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία. Η ανικανότητά της, ωστόσο, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη νέα προσφυγική κρίση, έφερε εκ νέου στο προσκήνιο το αποκρουστικό, ακροδεξιό προφίλ της. Στελέχη νεόκοπα στον κοινοβουλευτισμό «επένδυσαν» σε αυτό και πρωτοστάτησαν στη νέα «έξαρση», με αποτέλεσμα οι εμπειρότεροι εκ των συναδέλφων τους να τρέχουν να... μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Θα το πετύχουν, άραγε; Θα προλάβουν; Ή θα «τρομάξουν» ακόμα και τους συντηρητικούς ψηφοφόρους τους, τους πιο μετριοπαθείς, τους «νοικοκύρηδες» -και όχι τους «νοικοκυραίους»; Ίσως να είναι ήδη πολύ αργά, ίσως και όχι. Όπως φάνηκε άλλωστε και προσφάτως στη Νάουσα, δεν θέλουν και πολύ οι προδομένοι «Μακεδονομάχοι», να βγάλουν ξανά τις στολές από την ντουλάπα και να πάρουν το δόρυ, για να ριχτούν σε έναν «πόλεμο» που υπάρχει μόνο στα πλανημένα τους μυαλά. Και μπορεί ο σπόρος της ακροδεξιάς να εκριζώθηκε -επισήμως- από τη Βουλή, η σπορά του μίσους όμως είναι διάχυτη σε όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση.

ΥΓ: «Πάρτε τους σπίτια σας» είναι το δόγμα των φασιστών προς όσους εκδηλώνουν τάσεις συμπάθειας και κατανόησης στο προσφυγικό δράμα. Και τώρα που όντως πάνε κάποιοι να τους πάρουν στα ξενοδοχεία τους, βγαίνουν και κλείνουν τους δρόμους. Πουθενά δεν τους πετυχαίνεις...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ