vgontzas_antonis

Ιβάν ο Μαινόμενος. Και ο άλλος

Αντώνης Ν. Βγόντζας

Τα γεγονότα στην Τούμπα την περασμένη Κυριακή δεν μπορούν να σβήσουν εύκολα από τη μνήμη μας και την καθημερινότητά μας. Δεν είναι λίγο πράγμα. Ενας μαινόμενος πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας με το πιστόλι στην τσέπη  εφορμά μέσα στο γήπεδο εναντίον εκείνων που θεωρεί ότι βλάπτουν την ομάδα του.

Δεν είναι τυχαίος ο πρόεδρος αυτός. Εχει κάποιους φίλους μέσα στην κυβέρνηση, κυρίως όμως είναι ο «εκλεκτός» της. Με απλά λόγια, είναι ο πολιορκητικός κριός για την άλωση του πιο σημαντικού κομματιού ή μέρους των μέσων μαζικής επικοινωνίας. Η κρίση για την προσφορότητα και την έκταση της ανήθικης αυτής επέμβασης ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Η τελευταία δεν αρνείται τη φιλοδοξία της να καθυποτάξει τα πιο σημαντικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και στην επιλογή της αυτή δεν διστάζει να εντάξει στον στόχο της όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας που, κατά την εκτίμησή της, είχαν σταθεί εμπόδιο στα πιο τυχοδιωκτικά της σχέδια. 

Τι τράβηξε την προσοχή όλων μας από το οπτικό υλικό των επεισοδίων; Σα να ήθελε να επιδείξει το πιστόλι. Και προφανώς, δεν τον ένοιαζαν οι συνέπειες. Δεν τις υπολόγιζε. Ενιωθε κοντά του τη ζεστή επιδοκιμαστική αναπνοή του πρωθυπουργού της χώρας και της παρέας του. Και ήθελε να τη διατρανώσει. Με πολλούς και παραπλήσιους στόχους. Αυτό, όμως, ξύπνησε, επιτέλους, τις συνειδήσεις. Και κινητοποίησε τη διεθνή και εθνική κοινή γνώμη. Καταιγισμός! Με εντυπωσιακή αδράνεια τόσο των αστυνομικών όσο και άλλων διωκτικών αρχών. Που το μόνο που πέτυχαν ήταν η επαύξηση του κοινού ενδιαφέροντος και η ύψιστη ενεργοποίηση των δημοκρατικών αντανακλαστικών όλων μας. 

Τι ξέραμε όλοι για τον Ιβάν; Κάτι που δεν έχει σχέση με την ιστορική ομάδα της Θεσσαλονίκης. Με τους πιστούς και φανατικούς οπαδούς της. Κάθε Κυριακή, όταν παίζει ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα, χτυπάει η καρδιά όλης της Θεσσαλονίκης. Ολης της Μακεδονίας. Και αυτή η ένταση του πάθους επιτρέπει και σε ακραία στοιχεία να διεκδικούν, και εκείνα, τον επικίνδυνο ρόλο τους. Ολους αυτούς τους έλεγχε ο Ιβάν. Ο τυχοδιώκτης! 

Απαρνήθηκε την ελληνική ιθαγένεια, για να ανακτήσει τη ρωσική. Ετσι πολύ δύσκολα μπορούσε να επιστρέψει στη νομική αγκαλιά της Ελλάδας. Και τότε κάποιοι, ένοχοι μπροστά στην ιστορία μας, του δώσανε την ελληνική ταυτότητα. Πάλι. Για τις, δήθεν, υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα!

Τώρα ετοιμάζει πάλι τις βαλίτσες του. Για να επιστρέψει στη Ρωσία. Και στους δύσκολους χειμώνες της. Μας προετοιμάζει γι’ αυτό ακόμα και ο γιος του. Την ώρα που αυτός και ο πατέρας του θα έπρεπε να γονατίσουν μπροστά στην ελληνική έννομη τάξη. Και να ζητήσουν αυτός και ο Ιβάν μια μεγάλη συγγνώμη. Για όσα έπραξε ο Ιβάν. Για όσα ιερά και όσια ποδοπάτησε.

Ομως...
Δεν ήταν ο Ιβάν αυτός που παρέσυρε τη χώρα μας σε παραληρηματικούς τυχοδιωκτισμούς ολόκληρο το 2017 και έβλαψε την οικονομία μας πάνω από 200 δισ. ευρώ.
Δεν ήταν ο Ιβάν αυτός που κατασκεύασε με κουκουλοφόρους κατηγορίες εναντίον δέκα κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων μόνο και μόνο για να κρατήσει την καρέκλα της εξουσίας.

Δεν ήταν ο Ιβάν αυτός που επέδειξε ασυγχώρητη για δημοκρατικό ηγέτη παροιμιώδη ανοχή απέναντι στη διάχυτη βία και ανομία από μασκοφόρους που περιέρχονται απειλητικά όλους τους δημόσιους χώρους. Ακόμα και εκείνους που υπηρετούν κορυφαίους θεσμούς. 
Δεν ήταν ο Ιβάν που επέβαλε στους βουλευτές του να απορρίψουν και να απαγορεύσουν κάθε απόδειξη ή ανταπόδειξη για τους βρώμικους ισχυρισμούς του Αλέξη σε βάρος κορυφαίων αντιπάλων του. Περιμένετε! Αυτοί θα κλείσουν την προανακριτική επιτροπή χωρίς ούτε μια ουσιαστική απόδειξη. Χωρίς ανοιχτή εξέταση ούτε ενός κρίσιμου μάρτυρα. 
Δεν ήταν ο Ιβάν αυτός που επέβαλε σε θεσμικούς παράγοντες όλες τις ανομίες που ευτυχώς ο ελληνικός λαός κατανόησε έγκαιρα.

Ιβάν είναι ένα συνηθισμένο ρωσικό όνομα. Η αίγλη του οφείλεται στον πρώτο τσάρο του βασιλείου της Ρωσίας. Η πραγματική ιστορία είναι δεμένη με πολλούς ρωσικούς μύθους. Χαρακτηριστικό είναι το Παραμύθι του αγγειοπλάστη. Ο τσάρος γίνεται φίλος με έναν απλό αγγειοπλάστη χάρη στο κοινό τους παιχνίδι να λύνουν δύσκολα αινίγματα. Κάποια στιγμή ο Ιβάν, εντυπωσιασμένος από την ευστροφία του φτωχού τεχνίτη, τον προτρέπει: Ελα μαζί μου και τότε θα έρθω κι εγώ μαζί σου. Πράγματι, με τη βοήθεια του τσάρου, ο αγγειοπλάστης αναπτύσσει την επιχείρησή του και φτιάχνει κεραμικά για όλη τη Ρωσία. Αργότερα εμφανίζεται ένας παραδοσιακός βογιάρος αριστοκράτης, εχθρός του Ιβάν, που χρωστά πολλά χρήματα στον πάλαι ποτέ φτωχό αγγειοπλάστη φίλο του. Ο Ιβάν τον τιμωρεί για το χρέος του. Και τον αναγκάζει να αποδώσει τον τίτλο ευγενείας στον αγγειοπλάστη. Ετσι φτιάχτηκε η ρωσική παράδοση. Ο Ιβάν είναι o άτεγκτος μα συνάμα συμπονετικός και φωτισμένος ηγεμόνας. Πρόθυμος να προστατεύσει τον απλό λαό από τους τεμπέληδες παρηκμασμένους βογιάρους. Εστω κι αν φτάνει στα άκρα για να το πετύχει.

Αυτή η πλαστή εικόνα του Ιβάν περιγράφεται ανάγλυφα στην πρώτη ταινία της σειράς «Ιβάν ο Τρομερός» του Σεργκέι Αϊζενστάιν. Προσπάθησε να δημιουργήσει ιστορικές αναλογίες ανάμεσα στον ήρωα και τον Στάλιν. Ο Ιβάν μετά από εκστρατείες και πολεμικές επιχειρήσεις που δίνει μακριά από τη Μόσχα καλείται να επιστρέψει. Μετά από λαϊκή απαίτηση. Για να πει, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, «θα κυβερνώ πια απολυταρχικά… με τη θέληση του λαού»!
Ιβάν ο Μαινόμενος. Και μάλλον, «τρομερός». Μάλλον και ο φίλος του. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και η παρέα τους. Η παραπλανητική ιδεολογική κουκούλα τους δεν κρύβει τίποτα πια. 

ΣΧΟΛΙΑ (14)

nova*artis

ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΠΙΟΥ ....ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ..... ΟΙ 10 ΠΑΡΘΕΝΕΣ ..ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ...ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ....ΑΛΛΑ ΤΣΕΠΩΣΑΝ ... ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ Ο ..(.ΣΑΒΙΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ) ΦΤΑΙΕΙ.....ΔΙΟΤΙ Η ΡΕΜΟΥΛΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ....ΟΥΤΕ 5% ΔΕΝ ΠΕΡΝΕΤΕ ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΓΙΝΕ. ΕΚΕΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ.

Τακης

Ο υπάλληλος της φωφης και του λαλιωτη που διέλυσε το συνέδριο με τις μηχανοραφιες του έχει θράσος και δίνει μαθήματα.Τριζουν τα κόκαλα του Ανδρέα που αν δεν σας μάζευε θα εισανταν παντελώς άγνωστοι

κωστας

Βγοντζας ο Αριστερουλης! Που αφου μας διογκωσε τα μεζεα με την Τσιπροαριστερα, αποφασισε να περασει στην αντιπολιτευση με την υποθεση Σαββιδη. Ο οποιος την εκανε μεν επι ΝΔ και περεστροικα, αλλα στην πραγματικοτητα περιμενε να πουλησει αριστεροσυνη και μαμα Ρωσια. Και του βγηκε, και την πουλησε μια χαρα. Δυο δις μαζεψε ο Ρωσος (ουτε καν ποντιος, γιατι τους ποντιους που ξερω, δυο ελληνικες λεξεις τις λενε και περηφανευονται). Και τωρα ο αρθρογραφος προσπαθει να εξασφαλισει την θεσουλα του "πηγαινοντας με το περι κοινου αισθημα"! Συνελληνες, τερμα τα τριανταφυλλα. Οταν ανεχεστε τετοια τρωκτικα, σας αξιζει η μιζερια σας! (Λογοκρισια: θα το κοψεις;;;;)

Panos - Frankfort

Ποτε σε ειδε για τελευταια φορα ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ;;;;;;

Πασοκος=Η καταστροφή της Ελλαδος

Εσυ τωρα ως τι μιλας ? Ως ενα απο τα πολιτικα παρασυτα πουκατεβηκαν στον πολιτικο στιβο κ καταχρεωσαν τη χωρα,εχεις κ το θρασος σαν πρωην πολιτικο σαπακι να μιλας για την Μακεδονία κ τον Ιβαν? Για τον ναρκοεμπορα του Νουρ κ υποδικο για συσταση εγκληματικης εγραψες κανενα αρθρο η στο απαγορεψαν τα αφεντικά σου? Η γενια κατεστρεψε την ελλαδα κ εχεις το σθενος ναμιλας για τον Ιβαν?Ρε κατι τετοια ουγκανα σαν κ σενα δεν εχουν δικαιωμα να μιλαν για τον Ιβαν πρωην πασοκε

Ελεος

Τον Ιβάν δεν τον φτάνεις ούτε στο νύχι του αρθρογραφε, εσυ και το κατεστημένο που υπηρετείς κυρίως ως άνθρωπο και όχι σαν επιχειρηματία. Ζήτησε συγγνώμη που κανείς στην Ελλάδα πολιτικός ή επιχειρηματίας που σε κλέβει δεν έχει κάνει. Και ασφαλώς θα τιμωρηθεί για αυτο όπως αρμόζει. Μέχρι εκεί όμως, όχι και να τον αποδομήσει η διαπλοκή και το κατεστημένο που δεν επιτρέπει νέες δυνάμεις να εμφανιστούν και επιτρέπει μονο αυτές που θεωρεί διαχειρισημες. Ευτυχώς και δυστυχώς για σας δεν το βάζει κάτω ως Πόντιος.

ΕΣΥτης

Συμφωνώ απολύτως. Μήπως όμως ο Ελληνικός λαός τελικά δεν θέλει την ελευθερία που τον βάζει μπροστά στις ευθύνες του, αλλά θάλει έναν "πατερούλη" έναν "νονό" ένα δικτάτορα που τον φροντίζει όπως ο βοσκός τα αρνάκια;

Τωρα πανε στ αφεντικα σου

Αντωνακη το εβγαλες το μαροκαματο ...?

Λευτέρης

Εσύ ρε σανοφάγε, έχεις μάθει να πηγαίνεις στην Κουμουνδούρου και στους ψεκασμένους να εισπράτεις τα 60 λεπτά. Άξιος ο μισθός σου !

Ντινος

Λευτερακη ρουφα τ αυγο σου

Ιβαν και Τσιπρας Συριζα οι απληστοι αηδιαστικοι

Tα τρολ του Σαββιδη και του Τσιπρα που χαιρονται , χωρις και οι ιδιοι να ξερουν γιατι, ποσα σας πληρωνουν για να γλυφετε τον Ιβαν πατοκορφα, 0,60 και αλλα 0,60 απο τον Τσιπρα, βγηκε το μεροκαματο! Οι Ελλαδα των εξαθλιωμενων κομμουνιστων, με ουρες για επιδοματα και συσσιτια, αυτο ονειρευεται για παντα ο Σαββιδης με τον Τσιπρα, δουλους να τους υπηρετουν και να περιμενουν ποτε θα τους πεταξουν κανα κοκκαλο! Καρφι δεν του καιγεται του Σαββιδη που ο Τσιπρας δινει τη Μακεδονια, τα εκατομμυρια προστιμο απο το αιμα των Ελληνων που τους χαριζουν μονο νοιαζει την οικογενεια των απληστων αυτων! Βρε ουστ!

Χριστος

Μ.... Σ το. Αναγνωσμα. είναι ο πρωτος

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία