vgontzas_antonis

Ο διαβρωτικός φόβος μπροστά στην πτώση

Αντώνης Ν. Βγόντζας

Είναι πεντακάθαρο ότι ξέρει (ο Αλέξης Τσίπρας) και ξέρουν (οι Συριζαίοι) μερικές κρίσιμες αλήθειες. 

Θα πέσουν. Θα ηττηθούν. Οσες παροχές κι αν επιχειρήσουν. Θα έχουν, κατά κανόνα, τη μορφή και την ουσία της παράδοσης αντίδωρου αντί της μετάληψης σε μια γνήσια φιλολαϊκή πολιτική.

Δεν συμφωνώ με ορισμένους ότι κυρίαρχο κίνητρό τους είναι η παρούσα παραμονή τους, όσο το δυνατόν παρατεταμένη, στην εξουσία. Η βασική έγνοια τους έχει έναν μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα. Η επόμενη ήττα τους να έχει περιορισμένη έκταση. Και να είναι τέτοια ώστε να τους επιτρέπει να διατηρήσουν ένα συμπρωταγωνιστικό ρόλο και χώρο στο πολιτικό σύστημα. Εχουν όλα τα στοιχεία για να κατανοήσουν ότι ο κύριος όγκος των εκλογέων που τους υπερψήφισαν το 2015 προέρχεται από χρησιδάνειο από το ΠΑΣΟΚ που αναζητούσε ταυτότητα στη λαίλαπα της κρίσης. Δεν τους έχουν παραδοθεί. Δεν είναι οριστική η παραμονή τους σε αυτούς. Η ενδεχόμενη έξοδος των πασοκογενών από τον εναγκαλισμό των όποιων Συριζαίων μπορεί να λάβει «κινηματικές» διαστάσεις. Κάτω φυσικά από συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις. 

Δύο επιλογές έχουν μπροστά τους. 

Η πρώτη: να ακολουθήσουν τον δρόμο της κανονικής άσκησης των κυβερνητικών καθηκόντων τους τηρώντας όλες τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει τόσο έναντι των δανειστών γραπτά όσο και έναντι του ελληνικού λαού με τους ψηφισμένους νόμους. Να ενθαρρύνουν όντως την επιχειρηματικότητα και να θεμελιώσουν και να ενισχύσουν ένα στέρεο επενδυτικό περιβάλλον.

Μακριά από τις κραυγαλέες ιδεοληψίες τους και τις ολοφάνερες και προκλητικές ανικανότητες κορυφαίων στελεχών τους. Ποια μπορεί να είναι η αντίστοιχη ελπίδα τους; Η αναπόφευκτη ήττα τους να μη λάβει δραματική έκταση. Να καταλάβουν τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να ροκανίσουν την αξιοπιστία της επόμενης κυβέρνησης. Οχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Κρατώντας μάλιστα τα όποια ερείσματα έχουν καταφέρει να αποκτήσουν. Μια τέτοια επιλογή μοιάζει, προς το παρόν, εξαιρετικά δύσκολη. Οι ιδεολογικές και προσωπικές αγκυλώσεις τους είναι σκληρές. Οι πολιτικές και βιωματικές ιδεοληψίες τους παραμένουν βαθιές. 

Η δεύτερη: να εντείνουν τον διχαστικό πολιτικό λόγο και συμπεριφορά. Τόσο έναντι των αντιπάλων τους. Οσο, και κυρίως, έναντι των θεσμών. Οι προσωπικές επιθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί αυτό τον καιρό. Και συχνά πυκνά είναι βρώμικες. Με τη νέα χρονιά θα εγκαινιάσουν λίμνες και ποτάμια λάσπης. Δεν θα σεβαστούν τίποτε. Αγνοώντας έτσι τον κίνδυνο της οριστικής τους πολιτικής περιθωριοποίησης. 

Αυτό που πρέπει κατεξοχήν να μας προβληματίσει είναι η εντατικοποίηση των κυμάτων επίθεσης κατά των θεσμών. Το Σύνταγμα προβλέπει τρεις εξουσίες. Τη νομοθετική. Την ελέγχουν ασφυκτικά. Την εκτελεστική. Είναι αυτοί οι ίδιοι. Αγκαλιασμένοι πάρα φύση. Και τη δικαστική. Που στον πυρήνα του νομικού μας πολιτισμού είναι ανεξάρτητη. Και στο Σύνταγμα της Μεταπολίτευσης έχει εξασφαλιστεί πλήρως η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών. 

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν αντέχει τον έλεγχο από τη Δικαιοσύνη των πράξεων και των πρωτοβουλιών της. Ιδίως των νομοθετικών. 

Δεν άντεξε δικαιοπολιτικά την κήρυξη ως αντισυνταγματικού του νόμου του Ν. Παππά για την τηλεόραση. Προληπτικά επιχείρησε να εκβιάσει στοχοποιώντας συγκεκριμένους και ευάλωτους, κατά την ατεκμηρίωτη εκτίμησή της, δικαστές. Με τον πιο χυδαίο τρόπο. Και κατασταλτικά λασπολόγησε με τα άφθονα, υποκριτικά και ψεύτικα δάκρυά της εναντίον των ανώτατων δικαστών που έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις. Παραποιώντας και καταστρατηγώντας, μάλιστα, το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων.  

Αντέδρασε, με εξαιρετική βαναυσότητα, ωσάν να υπέστη στερητικό σύνδρομο από τις συνεχείς παρατάσεις της παραγραφής των ενδεχόμενων φορολογικών αξιώσεων κατά των συμπολιτών μας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με επανειλημμένες αποφάσεις του ανακήρυξε αντισυνταγματικό κάθε νόμο που οδηγούσε συνεχώς προς τα πίσω την έναρξη της παραγραφής.

Η κυβέρνηση κατανόησε επαρκώς ότι έτσι στερήθηκε των υπηρεσιών ενός μηχανισμού εκβίασης συμπολιτών μας, που είχαν συμπεριφερθεί έναντι του Δημοσίου με εξαιρετικά καλή πίστη. 

Κυρίως, όμως, η κυβέρνηση εκτροχιάστηκε, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κήρυξε αντισυνταγματικές όλες τις διατάξεις του νόμου για το «πόθεν έσχες». Αρχικώς πλαστογράφησε το περιεχόμενο των αποφάσεων. Εφτασε, μάλιστα, ένας ξυλοσχίστης υπουργός (αυτός που όφειλε να είναι προσεκτικότερος) να δηλώνει ότι οι δικαστές «κοροϊδεύουν την κοινωνία»! Αυτός δεν τόλμησε καν να διαβάσει τη δικαστική απόφαση. Και λασπολόγησε ισχυριζόμενος αναληθέστατα ότι οι δικαστές δεν θέλουν να υποβάλλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες».Μια υποχρέωση που το σώμα των Ελλήνων δικαστών τηρεί ανελλιπώς και απαρέγκλιτα εδώ και δύο δεκαετίες! 

Το σινιάλο μιας τέτοιας συμπεριφοράς το δίνει σε τακτική βάση ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Να ασκούν βάναυση κριτική σε όποια δικαστική απόφαση δεν τους εξυπηρετεί επικοινωνιακά. Πρώτος παραλήπτης; Ο γνωστός Παύλος Πολάκης. 

Το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό σύστημα γνωρίζει και μια άλλη εξουσία. Τον Τύπο, γραπτό και ηλεκτρονικό. Αποκαλείται και τέταρτη εξουσία. Ελεύθερη. Ακηδεμόνευτη. Υπάκουη μόνο στο Σύνταγμα. Ούτε αυτή σέβονται ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ. Ο τελευταίος σπάνια πραγματοποιεί εμφάνιση στη Βουλή χωρίς να δείξει ότι δεν αντέχει την κριτική από τον Τύπο. Γι’ αυτό και δεν αντιμετωπίζει ευθέως την άσκηση αυτής της δημοκρατικής ελευθερίας. Παρά μόνο λασπολογεί. Και στα μετόπισθεν, εκβιάζει. 

Οσο πέφτουν, τόσο σκληραίνουν. Δεν δείχνουν να έχουν την αίσθηση του κινδύνου. Αγνοούν έτσι έναν βασικό ιστορικό κανόνα. Η επόμενη απόφαση του ελληνικού λαού θα έχει ένα ισχυρό αποδοκιμαστικό μήνυμα. Και αντί της «κόπωσης» των θεσμών που επιδιώκουν και φαντασιώνονται, θα βρεθούν και αντιμέτωποι με τις κυρώσεις που προβλέπονται για κάθε παράνομη και ενδεχομένως αξιόποινη συμπεριφορά. 
Αντώνης Ν. Βγόντζας

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ ΣΥΡΙΖΑ ΕΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ (ΣΩΜΑΤΕΙΑ,ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ,ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΝΤΑΙΡΙΣΜΟΙ , ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ).ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΠΡΕΠΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΓΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΛΑΙΚΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.ΗΔΗ ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΑ,ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΩΣ ΤΩΡΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ..

12

αρθρογραφε καλα τα λες,επι πλεον τους ενδιαφερει να γλυτωσουν το ειδικο δικαστηριο,αυτο ειναι το βασικο τους προβλημα,διοτι ξερουν οτι το λαθος που εκανε ο λαος να τους φερει στην εξουσια δεν θα το κανει παλι τον αιωνα τον απαντα,,επισης ξερουν οτι την επομενη των βουλευτικων εκλογων οποιο ποσοστο και εαν εχουν παρει θα το χασουν,θα πανε στο μηδεν ,ο χρονος ειναι γιατρος ,ως αντιπολιτευση αυτοματως γινονται αναξιοπιστοι ,διοτι εχουν αφησει το πολιτικο τους αποτυπωμα ως κυβερνηση,θα μου πειτε γιατι ο λαος δεν τους μηδενιζει τωρα,ο λαος εχει προβλημα ειναι ανωριμος πολιτικα,κομπλεξικος δεν μπορει δεν θελει να παραδεχτει οτι εκανε εγκλημα σε βαρος του εαυτου του και των παιδιων του,δεν μπορει πχ ο φιλος μου ο συγγενης μου να παραδεχτει οτι εκανε λαθος και εγω δεν εκανα,και κατι ακομα ,εχω αλλα τρια αδελγια οι τρεις ψηφισαν συριζα αυτοι και οι τρεις δεν μπορουν να παραδεχτουν οτι κανανε λαθος και εγω δεν εκανα,με την παροδο του χρονου ο ενας το γυρισε υπερ του πασοκ φανερα των αλλων δυο τα παιδια τους τα περισοτερα θα ψηφισουν πασοκ,τα αλλα λενε οτι δεν θα πανε να ψηφισουν τα αδελφια μου το εχουν βουλωσει ,δεν λενε τιποτα,.

Αποκαλυπτικότατο άρθρο!!!

Οι δημοσκοπήσεις πλέον δεν κρύβουν ειδήσεις - λένε όλες τα ίδια πράγματα... Η δυσαρέσκεια είναι συντριπτική. Στην τελευταία MRB το 87,2% θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα πάνε πολύ ή αρκετά άσχημα και το 88,6% ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι κακή ή πολύ κακή. Μόνο 1,6% και 1,1% αντιστοίχως έχουν αντίθετη άποψη, αποδέχονται δηλαδή το αισιόδοξο κυβερνητικό αφήγημα. Ευλόγως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας δεν ανακάμπτουν. Η ΝΔ έχει πάρει μεγάλο προβάδισμα. Και το Κίνημα Αλλαγής κάνει μια ελπιδοφόρα εμφάνιση. Η μόνη είδηση (αν αποτελεί είδηση...) είναι ότι η ΝΔ κινείται πλέον στα όρια της αυτοδυναμίας. Μια παρατήρηση. Η αυτοδυναμία εξαρτάται αποκλειστικά από το ποσοστό του πρώτου κόμματος και από το ποσοστό που θα μείνει εκτός Βουλής. Η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο ενδιαφέρει μόνο τους περίεργους και γι' αυτό οι φανφάρες του τύπου κλείνει η ψαλίδα είναι άνευ σημασίας. Παράδειγμα. ΝΔ 38%, ΣΥΡΙΖΑ 17,5% και 8% εκτός Βουλής, πόσους βουλευτές βγάζει η ΝΔ; Περίπου 155-156. ΝΔ 38%, ΣΥΡΙΖΑ 37% και 8% εκτός Βουλής, πόσους βουλευτές βγάζει η ΝΔ; Πάλι 155-156. Συνεπώς το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σημασία για την αυτοδυναμία της ΝΔ. Πάμε παρακάτω. Πού κινείται τώρα η ΝΔ; Ολες οι αξιόπιστες δημοσκοπήσεις τη μετρούν κάπου μεταξύ 33% και 35,5% - εκτίμηση που διασταυρώνεται και από τις μετακινήσεις ψηφοφόρων. Για να πάρω ένα σημείο σύγκρισης, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο του δημοσκοπικού ποσοστού με το οποίο πήγε ο Καραμανλής στις εκλογές του 2004 και του 2007 ή του ποσοστού με το οποίο ο Παπανδρέου πήγε στις εκλογές του 2009. Ολοι πήραν τελικά πάνω από 40%. Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ θα πάρει πάνω από 40%; Καθόλου. Σημαίνει απλώς ότι σε όλες τις εκλογές που ξέρουμε (με εξαίρεση τον Μάιο 2012) η τελική εκλογική ευθεία αποβαίνει υπέρ του πρώτου κόμματος. Το ίδιο συνέβη τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενα δημοσκοπικό ποσοστό της τάξεως του 27%-29% κατέληξε στην κάλπη 35%-36%. Αυτά λένε οι αριθμοί.

Nikos Gakisis

Και εγώ συμφωνώ απολύτως με τον προηγούμενο να φύγουν το γρηγορότερο αυτή τα καθάρματα για έρθουν το συντομότερον τα επόμενα γνωστά καθάρματα!!!

katalana cristin

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διαθέτει και τμήμα Δημοσκοπήσεων? Και αν ναι παρέχει και πτυχία στους αποφοιτήσαντες από αυτό φοιτητές?

Από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

"Στα πλαίσια της προσπάθειας του Πανεπιστημίου για την προώθηση της έρευνας δημιουργήθηκε και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, του οποίου στόχος είναι η μελέτη και η έρευνα θεμάτων που άπτονται των γνωστικών αντικειμένων των επιμέρους Τμημάτων του Πανεπιστημίου". Αυτό το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών διεξάγει τις δημοσκοπήσεις.

Λιγότερο από δεκαεπτά, (17), μήνες...

Ως υπόθεση εργασίας θεωρούμε ότι η πανάθλια συγκυβέρνηση συριζανέλλ θα προσπαθήσει να γαντζωθεί μέχρι τέλους στη εξουσία. Πότε θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές. Την Κυριακή, 19 Μαίου 2019, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, Δηλαδή, σε λιγότερο από δεκαεπτά, (17), μήνες από σήμερα!!! Τα καθάρματα πλέον μετράνε αντίστροφα...

Τι ορίζουμε ως "εκλογικό αγγούρι"...

Την διαφορά των ποσοστών ψήφου μεταξύ του 1ου κόμματος και του 2ου κόμματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, (δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δημοσιευθείσα την 18-12-2017), τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων, (με αναλογική κατανομή του ποσοστού των αναποφάσιστων σε όλα τα κόμματα), είναι: Νέα Δημοκρατία 35,88 % και Σύριζα 21,18 %. Συνεπώς το "εκλογικό αγγούρι" το οποίο εισπράττει από τη Νέα Δημοκρατία ο Σύριζα είναι 14,70 %, (35,88 % - 21,18 %). Προς τους καταναλωτές συριζαίους ευχόμεθα: Απολαυστικά καλοφάγωτο!!!

Με τι ποτό θα συνοδευθεί το "εκλογικό αγγούρι";

'Ολοι οι φίλοι, οι γνωστοί και οι συγγενείς μου δηλώνουν ότι στις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές οι συριζαίοι θα τον "πιούνε ζεστόν - ζεστόν". Διερωτώμαι, με τι ποτό θα συνοδευθεί το "εκλογικό αγγούρι";

Οι φίλοι σου έχουν δίκιο.

Οι συριζαίοι θα τον "πιούνε ζεστόν - ζεστόν" και θα τον ευχαριστηθούν τα μάλα!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία