Η μεγάλη ευκαιρία
Άννυ Ποδηματά

Άννυ Ποδηματά

Η μεγάλη ευκαιρία


Οι αβεβαιότητες γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας, παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, παραμένουν και επιδρούν αρνητικά στις προβλέψεις για τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Στην υπόθεση της υγειονομικής κρίσης η χώρα μας κατά γενική ομολογία τα πήγε καλά, γιατί με απόφαση του πρωθυπουργού η πολιτική έκανε ένα βήμα πίσω: άφησε χώρο στους ειδικούς -την Επιτροπή Τσιόδρα- να έχουν τη βασική ευθύνη της παρακολούθησης και της ανάλυσης των επιδημιολογικών δεδομένων και της εισήγησης του δέον γενέσθαι προς την Πολιτεία, η οποία έχει την ευθύνη των αποφάσεων.

Το σχήμα λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία, γιατί οι ειδικοί που βγήκαν μπροστά είχαν κύρος και αξιοπιστία, με αποτέλεσμα να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της εμπιστοσύνης των πολιτών. Σε εποχές πολύ ταραχώδεις σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία της πολιτικής και των θεσμών εκπροσώπησης στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, το ελληνικό πείραμα που έφερε στο προσκήνιο ένα υβριδικό μοντέλο συνεργειών και συνεργασίας μεταξύ ειδικών και πολιτικών, με σαφείς οριοθετήσεις μεταξύ τους, προσφέρεται και για άλλες εφαρμογές.

Ειδικά στην Ελλάδα, όπου οι χρόνιες πελατειακές λογικές, ο συντεχνιασμός, ο κομματισμός και η ασυνεννοησία του πολιτικού συστήματος ακόμα και στα θεμελιώδη δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τη χρεοκοπία αλλά και για τη μεγάλη διάρκεια της κρίσης που ακολούθησε, φαίνεται ότι το μοντέλο αυτό μπορεί να δώσει λύσεις.

Είναι από αυτή την άποψη πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να το εφαρμόσει και για τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου για την Ανάκαμψη και τη Θωράκιση της Οικονομίας (National Recovery and Resilience Plan) που θα υποβληθεί, στην τελική του μορφή, το φθινόπωρο στα ευρωπαϊκά όργανα.

Η Επιτροπή Πισσαρίδη, την οποία στελεχώνει η αφρόκρεμα των οικονομολόγων που διαθέτει η χώρα -μεταξύ αυτών και αρκετοί από τα εγκυρότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού-, υπέβαλε ήδη στον πρωθυπουργό ένα πρώτο σχέδιο των προτάσεών της οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν από τον κ. Μητσοτάκη και στις δύσκολες συζητήσεις που θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 16 και 17 του μηνός.

Μακριά από συντεχνιακές λογικές ή λογικές εξυπηρέτησης «ημετέρων», η Επιτροπή μελετά και αναλύει τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, σε συνάρτηση με εκείνα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, εντοπίζει τις παθογένειες, τις αδυναμίες, αλλά και τις ευκαιρίες και καταλήγει σε προτάσεις συμβατές με τους ευρωπαϊκούς στόχους, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι ωφέλειες.

Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι η Επιτροπή, η οποία θα εισηγηθεί, δεν θα αποφασίσει, βρίσκεται σε καλό δρόμο: νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, με ενίσχυση του παραγωγικού και εξαγωγικού τομέα της οικονομίας μέσα από ώθηση της καινοτομίας και του τεχνολογικού και ψηφιακού εκσυγχρονισμού, μαζί με γενναίες μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, στην παιδεία, στην υγεία και τη δικαιοσύνη.

Τα στοιχεία αυτά που θα αποτελούν τους άξονες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης είναι απολύτως συμβατά με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες -κλιματικός μετασχηματισμός, ψηφιακή ατζέντα, ευρωπαϊκές αξίες και ισχυροποίηση της Ευρώπης στον κόσμο- και εφόσον συνοδευτούν από τις κατάλληλες προτάσεις πολιτικής μπορούν να εγγυηθούν, με την υποστήριξη και των ευρωπαϊκών πόρων, τη σύγκλιση, τη θωράκιση και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης