Ύστατη προσπάθεια εξευμενισμού των ψηφοφόρων
Αλέξανδρος Κασιμάτης

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Ύστατη προσπάθεια εξευμενισμού των ψηφοφόρων

O φόβος της εκλογικής ήττας ανάγκασε τον Α. Τσίπρα να τα δώσει όλα. Μέτρα ελάφρυνσης και ανακούφισης των πολιτών όχι μόνον για φέτος, αλλά και για το 2020. Ειδικά τα μέτρα για τον επόμενο χρόνο που όπως δείχνουν τα γκάλοπ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στην Κυβέρνηση είναι η απόλυτη κοροϊδία.

Υπό το φόβο της εκλογικής ήττας, η Κυβέρνηση προσπαθεί να εξευμενίσει τους ψηφοφόρους κάνοντας παροχές που υπερβαίνουν ακόμη και τη συνταγματική της θητεία.

Το ίδιο έργο το έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πολλές φορές και σε διαφορετικές εκδοχές: Το 1981 όταν ο Γ. Ράλλης μοίραζε στον Έβρο επιταγές στους αγρότες, αργότερα όταν ο Α. Παπανδρέου είπε το «Τσοβόλα δώστα όλα», ή όταν ο Κ. Σημίτης μοίρασε το πακέτο του 2003 κόκ. Κανένα πακέτο προεκλογικών παροχών δεν δούλεψε. Κανένα δεν κατάφερε να αντιστρέψει την βασική τάση που επικρατούσε στο εκλογικό σώμα.

Γιατί τώρα η κατάσταση να εξελιχθεί διαφορετικά για τον ΣΥΡΙΖΑ; Πολύ περισσότερο όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες μέτρα που κατά κάποιο τρόπο αποτιμούν το κόστος της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της το 2015, όπως ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση. Τον είχαν μειώσει και οι Σαμαροβενιζέλοι από το 2014 και καταργήθηκε στην υπερήφανη διαπραγμάτευση με τους δανειστές που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογη περίπτωση είναι και η εξαγγελία για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ξεκίνησε σαν προσωρινό μέτρο με την επωνυμία έκτακτη εισφορά και κατέληξε αυξημένο και μόνιμο ως εισφορά αλληλεγγύης.

Μετά από τέσσερα χρόνια αχρείαστης λιτότητας φαίνεται τώρα σαν να παλεύουμε να επιστρέψουμε εκεί που είχαμε φτάσει το 2014. Η ελληνική οικονομία πράγματι βγαίνει από την κρίση, αλλά εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένη σε πολλούς κινδύνους. Η απειλή ενός εμπορικού πολέμου σκιάζει τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας και απειλεί με απρόβλεπτες υφεσιακές επιπτώσεις. Η Ελλάδα με έναν χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και αποκλεισμένη από τις ιδιωτικές επενδύσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτη αν επιδεινωθούν οι συνθήκες στην ευρωπαική οικονομία.

Μόλις χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές προβλέψεις της προειδοποίησε για συστηματική υποχρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων και έλλειψη ιδιωτών επενδυτών. Η UBS σε έκθεση της σύστησε πώληση στα ελληνικά ομόλογα λήξεως μετά το 2020 επειδή εκτιμά ότι το υψηλό ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας δεν αντισταθμίζει το πόσο ευάλωτη είναι η χώρα στον κίνδυνο της ύφεσης. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται προεκλογικά πακέτα μέτρων. Χρειάζεται χωρίς ιδεοληψίες, δραστική μείωση φόρων και απλοποίηση διαδικασιών ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και να θωρακιστεί από τα σύννεφα που μαζεύονται στη διεθνή και ευρωπαική οικονομία. Μην ξεχνάμε ότι το 2008 όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers κανείς δεν φανταζόταν ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης