Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις για τα κόκκινα δάνεια
Αλέξανδρος Κασιμάτης

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις για τα κόκκινα δάνεια

Το 2016 η ελληνική οικονομία αποτελούσε μόλις το 1,2% της Ευρωζώνης. Ωστόσο, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% των κόκκινων δανείων στην ΕΕ που φθάνουν το 1 τρις. ευρώ.

Η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της με την οποία προσδιορίζει τις εποπτικές προτεραιότητες για το 2019, αξιολογεί τη μείωση των προβληματικών δανείων μαζί με το κυβερνοέγκλημα και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες (Brexit) ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις τράπεζες της Ευρωζώνης κατά τον επόμενο χρόνο. Η ΕΚΤ ξεκαθάρισε μάλιστα πως θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στις ευρωπαικές τράπεζες ώστε να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και επίσης ότι προτίθεται να ελέγξει διεξοδικά τις πρακτικές δανειοδοτήσεων για να περιορίσει τους πιθανούς κινδύνους.

Όλα αυτά δεν είναι καλά νέα για την Ελλάδα, που η οικονομία της μετά από μια μακρόχρονη και βαθειά ύφεση προσπαθεί να βρει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, να ορθοποδήσει και να επιστρέψει σε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς που θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των πολιτών και θα επιτρέπουν την εξυπηρέτηση του χρέους.

Η ΝΔ δείχνει να έχει γνώση του προβλήματος όπως φάνηκε από την ομιλία του προέδρου της Κυρ. Μητσοτάκη στο 3ο Ελληνοαραβικό Οικονομικό Φόρουμ. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μη αποτελεσματική την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανέφερε πως «οι τράπεζες έχουν δύσκολο δρόμο μπροστά τους».

Η επόμενη κυβέρνηση δεν έχει ελπίδες να αλλάξει τη δυναμική της οικονομίας αν δεν λύσει τον γόρδιο δεσμό των κόκκινων δανείων. Οι πλειστηριασμοί και οι αναδιαρθρώσεις δανείων μπορεί να δημιουργούν μια εικόνα σταδιακής βελτίωσης, αλλά δεν δημιουργούν άμεσα προυποθέσεις απεγκλωβισμού της οικονομίας από τα σημερινά δεδομένα. Οι τράπεζες πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους και να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Αυτό όμως απαιτεί κεντρικές λύσεις, όπως πχ την ίδρυση μιας bad bank, μια γενική ρύθμιση για τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια και άλλες μελετημένες και σταθμισμένες σωστά παρεμβάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι χώρες που έκαναν την επιλογή της bad bank, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Ιρλανδικής NAMA, αντιμετώπισαν αποτελεσματικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Αντίθετα η Ελλάδα όπως και η Κύπρος που κινήθηκαν σε άλλες κατευθύνσεις παραμένουν εγκλωβισμένες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης