Η φυγή της ΤΙΤΑΝ και η σιωπή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Η φυγή της ΤΙΤΑΝ και η σιωπή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

«Συνάντηση με τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΙΤΑΝ είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.  Ο κ. Παπαλεξόπουλος ενημέρωσε  τον κ. Δραγασάκη…» για την εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Εuronext κλπ,  «καθώς και για τη μεταφορά της καταστατικής έδρας.  Όπως επισημάνθηκε η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του εξωστρεφούς προσανατολισμού της εταιρίας…». « Ο κ. Παπαλεξόπουλος σημείωσε ότι η παρουσία στην Ελλάδα του ομίλου ΤΙΤΑΝ παραμένει σταθερή…» κλπ. 

«Στο πλαίσιο αυτό οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, όπου θα έχει θετικές επιδράσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα τις επενδύσεις και την απασχόληση». Αυτό είναι σε σύντομη εκδοχή το επίσημο δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που εκδόθηκε στις 19/10/18, δηλαδή την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι η ΤΙΤΑΝ μετακομίζει στο Βέλγιο.

Μια ιστορική ελληνική βιομηχανία με ιστορία 111 ετών μεταφέρει την έδρα της στο Βέλγιο και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης συζήτησε με τον επιχειρηματία που φεύγει από τη χώρα «απόψεις για την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος»! Σαν να μην τρέχει τίποτε. Μήπως πράγματι μας ψεκάζουν;

Η ΤΙΤΑΝ μπορεί ανεπίσημα να επικαλείται το κόστος χρήματος για την αποχώρηση από την Ελλάδα, αλλά επειδή το ίδιο και μεγαλύτερο κόστος χρηματοδότησης είχε και τα προηγούμενα χρόνια, η πραγματικότητα είναι ότι η άγρια φορολογία, οι έκτακτες εισφορές, οι εκτός οικονομικής πραγματικότητας ασφαλιστιστικές εισφορές έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον αντιεπιχειρηματικό και ασφυκτικό, όπου όποιος έχει τη δυνατότητα και μπορεί, την κοπανάει από τη χώρα με ελαφρά πηδηματάκια. Και στο μεταξύ οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να μιλούν για την οικονομία που ανακάμπτει, ενώ και η ΝΔ σφυρίζει αδιάφορα. Οι ιστορικές ελληνικές εταιρίες φεύγουν γιατί δεν συμφέρει να παραμένουν επιχειρηματικά στην Ελλάδα. Και μόλις τα φώτα της επικαιρότητας στραφούν αλλού, μειώνουν και την παρουσία τους στην Ελλάδα όσο περισσότερο μπορούν.

Οι μέτοχοι της ΤΙΤΑΝ, οι οικογένειες Κανελλόπουλου και Παπαλεξόπουλου δεν έκαναν κάτι διαφορετικό από την οικογένεια Δαυίδ η οποία μετέφερε την έδρα της πρώην 3 Ε / Coca Cola στην Ελβετία. ‘Η την οικογένεια Στασινόπουλου που μετέφερε τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ στις Βρυξέλλες, ή την οικογένεια Φιλίππου που διάλεξε για τη ΦΑΓΕ το Λουξεμβούργο, ή την οικογένεια Κυριακόπουλου που προτίμησε να πουλήσει την πάλαι ποτέ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης σε Γάλλους και να περιοριστεί σε ρόλο μετόχου σε έναν μεγαλύτερο ξένο όμιλο κλπ Πολύ μεγαλύτερη είναι η φυγή από τη χώρα επιχειρηματιών και εφοπλιστών σε ατομική-φορολογική βάση. Πληθώρα πλουσίων Ελλήνων μετακόμισαν σε Λονδίνο, Μονακό, Ελβετία, Κύπρο και άφησαν πίσω τους τον ΣΥΡΙΖΑ να φτιάχνει το περιουσιολόγιο για να πιάσει υδραυλικούς ηλεκτρολόγους, ταβερνιάρηδες κι άλλες περιπτώσεις… μεγάλης φοροδιαφυγής.

Η χώρα υποφέρει από έλλειμμα επενδύσεων. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το σύνολο των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίων) το 2007 ήταν 60 δις. και το 2016 μειώθηκε στα 21-22 δις. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να κρατήσουμε ούτε τις υπάρχουσες επενδύσεις στη χώρα. Μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές, οι μεγάλες εταιρίες προσπαθούν να βρουν ευκαιρία να μεταφερθούν εκτός συνόρων και οι πλούσιοι έλληνες επιλέγουν τη χώρα μόνον για τις διακοπές τους. Το μοναδικό που καταφέραμε να διατηρήσουμε αλώβητο από την κρίση είναι το πληθωρικό και αναποτελεσματικό δημόσιο. Να το χαιρόμαστε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ