kasimatis_aleksandros

Οι αγορές θα πειθαρχήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξανδρος Κασιμάτης

O ΣΥΡΙΖΑ κατά την προσφιλή του τακτική επιχειρεί να διχάσει ακόμη και τους εργοδότες, διαχωρίζοντας τους σε καλούς και κακούς. Οι καλοί είναι στη Θεσσαλονίκη στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος και οι κακοί είναι στην Αθήνα στον ΣΕΒ. Οι πολιτικοί αναλυτές βλέπουν προεκλογικές σκοπιμότητες πίσω από την πρόσφατη επίθεση του Πρωθυπουργού στον ΣΕΒ. Οποιο όμως κι αν ήταν το κίνητρο του κ. Τσίπρα για να ανεμίσει την επαναστατική παντιέρα κατά του ΣΕΒ, ευκαιριακές επιθέσεις πολιτικού χαρακτήρα κατά της σημαντικότερης επιχειρηματικής ένωσης, σε μια χώρα που περιμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με υψηλότερο ρυθμό δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα.

Ο Πρωθυπουργός μπορεί στο όνομα των πολιτικών σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούν τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, να προσαρμόζει τη ρητορική του ανάλογα με την περίσταση με την κατάλληλη δόση λαικισμού. Δυστυχώς για αυτόν όμως η οικονομία και οι αγορές καταλαβαίνουν και ανταποκρίνονται σε μια μόνον γλώσσα. Δικαίως ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας απάντησε στις κατηγορίες, λέγοντας ότι οι αγορές δεν θα συγχωρήσουν τη διγλωσσία, το ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και την τεχνητή πόλωση. Η κυβέρνηση, είπε, νομοθετεί με τέτοιο τρόπο που αποθαρρύνει τους επενδυτές, προωθώντας διατάξεις που αντιστρατεύονται τη γνώμη του συνόλου των κοινωνικών εταίρων εργοδοτών αλλά και εργαζομένων.

Τα ελληνικά ομόλογα φαίνεται ότι μπορεί τον Αύγουστο να συμπεριληφθούν στις αγορές της ΕΚΤ στα πλαίσια του QE. Η προοπτική αυτή βοήθησε να βελτιωθούν κάπως οι αποδόσεις, ενώ το Χρηματιστήριο είναι σε χαμηλή πτήση, καθώς οι ξένοι επενδυτές απέχουν. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γιορτάζει την έξοδο από τα μνημόνια, η καχυποψία των αγορών και η αναιμική οικονομική ανάπτυξη παραμένουν και είναι το αντίτιμο της λαικίστικης «αριστερής» πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος σοβαρός επενδυτής θα εμπιστευόταν για τις επενδύσεις του μια Κυβέρνηση που πορεύεται αντιπολιτευόμενη αυτά που ή ίδια ψήφισε, όπως πχ τη μείωση των συντάξεων;

Το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 25 δις. υπάρχει ως έκτακτη δικλείδα ασφαλείας. Δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί γιατί αν αυτό συμβεί, τότε αμέσως οι αγορές θα μας αποκλείσουν και πάλι. Με το χρέος στα 343 δις. την ποσοτική χαλάρωση να αποσύρεται και την άνοδο των επιτοκίων να είναι ορατή για το 2019, οι αγορές δεν πρόκειται να συγχωρέσουν λάθη σε οποιαδήποτε ελληνική Κυβέρνηση. Αν οι εταίροι-δανειστές προσγείωσαν ανώμαλα στην πραγματικότητα τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015, το ίδιο θα κάνουν οι αγορές για τον ΣΥΡΙΖΑ του 2018-2019.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ,ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ,ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ..ΠΕΡΙΠΟΙΗΘΟΥΝ ΔΕΟΝΤΩΣ ΝΑΣΤΕ ΒΕΒΑΙΟΙ,ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ(ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ 2 ΧΕΡΙΑ ,ΚΑΙ ΑΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΑ ..ΤΖΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΠΟΥ ΣΤΑ ΠΑΝΕΛ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ..ΣΥΝΕΧΕΙΑ,ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΤΗΓΟΡΟΙ..ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ,ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΑΛΛΟΙ(ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟ 2020)ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ!ΤΟ ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΛΟΓΩ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΘΑΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ,ΕΝΩ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΘΑ ΤΟΥΣ..ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΜΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ,ΕΝΩ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΑΧΟΥΝ ΨΗΦΙΣΕΙ 2 ΦΟΡΕΣ!

ΝΙΚΟΣ

Γράφετε: "Ποιος σοβαρός επενδυτής θα εμπιστευόταν για τις επενδύσεις του μια Κυβέρνηση που πορεύεται αντιπολιτευόμενη αυτά που ή ίδια ψήφισε, όπως πχ τη μείωση των συντάξεων;". Μάλλον δεν διάβασα καλά. Το πρόβλημα σας είναι που ενδέχεται να μην κοπούν οι συντάξεις; Δηλαδή θέλετε να μειωθούν; (άσε που οι επενδυτές κοιτάνε άλλα και όχι το ύψος της σύνταξης για να επενδύσουν στη χώρα). Τελικά δεν υπάρχει σωτηρία καμία..

Platonas

Άστο φίλε δε το χεις

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία