Οι εναλλακτικές μορφές αυτόνομης θέρμανσης

Οι εναλλακτικές μορφές αυτόνομης θέρμανσης

Φυσικό αέριο, γεωθερμία και συστήματα αντλιών θέρμανσης, ορισμένες από τις επιλογές των νοικοκυριών 

Οι εναλλακτικές μορφές αυτόνομης θέρμανσης
Στην τελική ευθεία μπαίνει η ρύθμιση που αφορά τα διαμερίσματα πολυκατοικιών που θέλουν να αυτονομηθούν, από την κεντρική θέρμανση, καθότι αναμένεται να κατατεθεί άμεσα τροπολογία που θα λύνει τα ανοιχτά θέματα για τα κοινόχρηστα έξοδα.

Φυσικό αέριο, γεωθερμία, συστήματα αντλιών θέρμανσης είναι ορισμένες από τις επιλογές των νοικοκυριών που προβλέπει η διάταξη για χρήση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπει οι  μεμονωμένες ιδιοκτησίες να μπορούν να αποκόπτονται από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας των συνιδιοκτητών και θα απαλλάσσονται πλήρως από τις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης. Μοναδική υποχρέωση θα είναι να συμμετέχουν στην ετήσια δαπάνη συντήρησης του καυστήρα της κεντρικής θέρμανσης. Δεν αναμένεται να συμμετέχουν σε έκτακτα έξοδα ή στις δαπάνες για την κατανάλωση καυσίμου.  Ήδη έχει ψηφιστεί τροπολογία με την οποία τα διαμερίσματα μπορούν να είναι αυτόνομα χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας, ωστόσο δεν είχε λυθεί τι θα γίνει με τα κοινόχρηστα για τη θέρμανση.

Κλείσιμο
Τα βήματα

-Κάθε ιδιοκτήτης οριζόντιας ιδιοκτησίας, ανεξαρτήτως ποσοστού συνιδιοκτησίας και αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισμό σχέσεων συνιδιοκτητών πολυκατοικίας, μπορεί να ζητήσει εγγράφως από τον διαχειριστή τη σύγκληση συνέλευσης με θέμα τη λήψη απόφασης για την αποσύνδεση της ιδιοκτησίας του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου.

-Σε πολυκατοικίες όπου δεν υπάρχει διαχειριστής ή αν ο διαχειριστής δεν συγκαλέσει συνέλευση εντός 30 ημερών, ο ιδιοκτήτης τη συγκαλεί αναρτώντας πρόσκληση στην είσοδο του κτιρίου, Αυτή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 10 ημέρες από τότε που ανάρτησε την πρόσκληση.

-Αν η συνέλευση των συνιδιοκτητών λάβει αρνητική απόφαση ή δεν λάβει απόφαση εντός 30 ημερών από την ημερομηνία της πρώτης σύγκλησης της συνέλευσης, τότε ο ιδιοκτήτης που τη ζήτησε δικαιούται με δική του δαπάνη, ευθύνη και επιμέλεια και με τρόπο που να μη θίγει τη θέρμανση των συνιδιοκτητών του να αποσυνδεθεί από το κεντρικό σύστημα, μονώνοντας τους σωλήνες που διέρχονται από την ιδιοκτησία του και να τη συνδέσει με το δίκτυο φυσικού αερίου ή να εγκαταστήσει σε αυτή αυτόνομο σύστημα θέρμανσης.


-Ο απαιτούμενος εξοπλισμός εγκαθίσταται σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων και τοποθετείται εντός της αυτονομούμενης οριζόντιας ιδιοκτησίας ή σε χώρο που ανήκει στην κυριότητα ή στην αποκλειστική χρήση του ιδιοκτήτη.

Οι σωληνώσεις της παροχής μπορεί να διέρχονται από την πρόσοψη του κτιρίου ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, σύμφωνα με τους όρους των κείμενων πολεοδομικών διατάξεων.

-Ο ιδιοκτήτης πριν από την έναρξη της εγκατάστασης του αυτόνομου συστήματος θέρμανσης γνωστοποιεί στους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας την αποσύνδεσή του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου, τον τρόπο όδευσης των σωληνώσεων της παροχής μέχρι την ιδιοκτησία του και τον χρόνο έναρξης και την αναμενόμενη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης