PROTOTHEMA

Κόσμος

25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο

Ξεσηκώθηκε η υφήλιος από τον «εμπορικό πόλεμο» των ΗΠΑ με δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

Ξεσηκώθηκε η υφήλιος από τον «εμπορικό πόλεμο» των ΗΠΑ με δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

Ιαπωνία, Κίνα, Βρετανία και ΔΝΤ έσπευσαν να επικρίνουν την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας για πλήγμα σε διμερείς σχέσεις και για επικείμενο εμπορικό πόλεμο

Η απόφαση που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο είναι «λυπηρή» και είναι πολύ πιθανό ότι θα καταφέρει πλήγμα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, τόνισε ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του σήμερα.


Ο Κόνο προέβλεψε ότι η κίνηση θα έχει «μεγάλη επίπτωση» στις διμερείς σχέσεις, προεξόφλησε ότι η απόφαση του Τραμπ θα πλήξει επίσης την παγκόσμια οικονομία, ενώ διεμήνυσε ότι το Τόκιο θα αντιδράσει με τον τρόπο που θα θεωρήσει το ίδιο κατάλληλο, αφού εξετάσει προσεκτικά τις συνέπειες για τις ιαπωνικές βιομηχανίες και ανατρέξει στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών ύψους 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο την Πέμπτη, ωστόσο εξαίρεσε από το μέτρο, τουλάχιστον προσωρινά, τον Καναδά και το Μεξικό, υπαναχωρώντας από την προηγούμενη δέσμευσή του ότι η κίνηση θα αφορούσε όλες τις χώρες.

Για «εσκεμμένη επίθεση» μιλά το Πεκίνο
Η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε την «έντονη αντίθεσή» της στους δασμούς που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβληθούν στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ, μέτρο το οποίο για το Πεκίνο αποτελεί «επίθεση» εναντίον του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου.

«Η κατάχρηση της ρήτρας περί εθνικής ασφάλειας από μέρους των ΗΠΑ αποτελεί εσκεμμένη επίθεση εναντίον του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που ενσαρκώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα έχει ασφαλώς πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη», έκρινε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του. «Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά» στο μέτρο αυτό, προστίθεται στο κείμενο.

Κινεζικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου ήδη απαιτούν το Πεκίνο να λάβει αντίμετρα.

Η Κίνα είναι η χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, αλλά η δική της παραγωγή δεν καλύπτει παρά μόνο ένα μικρό μέρος (2,7% των ποσοτήτων του χάλυβα, 9,7% του αλουμινίου) του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών, πολύ πίσω από την παραγωγή του Καναδά, της Βραζιλίας ή χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι διεμήνυσε νωρίτερα την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι το Πεκίνο «ασφαλώς» θα δώσει την «προσήκουσα και απαραίτητη απάντηση» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην έναρξη εμπορικού πολέμου.

Ενώ ανακοίνωνε τους δασμούς ο Τραμπ αποπειράθηκε να δείξει συμφιλιωτικό πρόσωπο έναντι της Κίνας, αναφερόμενος στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις για να μειωθεί το αμερικανικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με το Πεκίνο.
 
Για λάθος χειρισμού μιλά η Βρετανία
Και ο βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ επέκρινε την απόφαση, κρίνοντας πως αυτός είναι ο «λάθος τρόπος» να χειρίζεται κανείς ζητήματα που άπτονται του εμπορίου.

«Η άποψή μας είναι ότι ναι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολυμερώς το ζήτημα της υπερπροσφοράς χάλυβα, όμως αυτός είναι ο λάθος τρόπος να το χειριστεί κανένας. Ο προστατευτισμός, οι δασμοί, δεν φέρνουν ποτέ αποτέλεσμα στην πραγματικότητα», τόνισε ο Φοξ το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια εκπομπής της βρετανικής δημόσιας τηλεόρασης.

Ο Φοξ συμπλήρωσε ότι θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον την προσεχή εβδομάδα για συνομιλίες με αμερικανούς αξιωματούχους για τους δασμούς και τις πιθανές εξαιρέσεις για χώρες που είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Φόβους για αντίποινα εκφράζει η Λαγκάρντ
Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως φοβάται ότι θα υπάρξουν αντίποινα κι αυτά θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο , ενώ παράλληλα επισήμανε ότι διαβλέπει κίνδυνο να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη και να τρωθούν οι επενδύσεις.

Τοποθετούμενη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα The Washington Post για το γυναικείο ζήτημα, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν είναι τόσο οι άμεσες οικονομικές συνέπειες των συγκεκριμένων δασμών αυτές που την ανησυχούν, όσο ο ρόλος των μέτρων αυτών ως «σκανδάλης» για την επιβολή αντιποίνων από μέρους των εταίρων των ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα.

«Είναι αυτή η κλιμάκωση που είναι καθαυτό, ή αφ' εαυτής, επικίνδυνη -- εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για όλες αυτές τις οικονομίες, κι επιπλέον εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για την εμπιστοσύνη», διευκρίνισε η Λαγκάρντ και πρόσθεσε πως το εμπόριο ήταν η μηχανή της ανάπτυξης που οδήγησε στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας τους τελευταίους μήνες.

«Η εμπιστοσύνη είναι υπερπολύτιμο αγαθό, το οποίο παίρνει καιρό να αποκτηθεί, και μπορεί να καταστραφεί εν ριπή οφθαλμού», προειδοποίησε η γαλλίδα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Αν οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο το εκλάβουν αυτό ως ένδειξη αβεβαιότητας, (ως ένδειξη) του ότι δεν ξέρεις ποτέ πού θα πάνε οι δασμοί, πόσο υψηλοί ή πόσο χαμηλοί θα είναι, σε βάρος τίνος (...), τότε θα κάνουν ένα βήμα πίσω και δεν θα επενδύσουν, θα περιμένουν, και οι συνέπειες που θα έχει αυτό για την εμπιστοσύνη μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές».

Να εξαιρεθεί η ΕΕ τονίζει η ευρωπαία επίτροπος εμπορίου
Η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και ότι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να εξαιρέσει τα κράτη-μέλη της από τους δασμούς.

Σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, η Μάλμστρεμ σημείωσε: «Η ΕΕ είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και συνεχίζουμε να είμαστε της γνώμης ότι η ΕΕ θα όφειλε να εξαιρεθεί από αυτά τα μέτρα».

«Θα επιδιώξω περισσότερη σαφήνεια για το ζήτημα αυτό τις ημέρες που έρχονται. Αδημονώ να συναντήσω τον USTR (σ.σ. τον αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι καθ' ύλη αρμόδιος για τα ζητήματα που άπτονται του διεθνούς εμπορίου, Ρόμπερτ) Λάιτχαϊζερ στις Βρυξέλλες το Σάββατο για να συζητήσουμε».Ο Λάιτχαϊζερ, που έχει αναλάβει να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη που θέλουν να εξαιρεθούν, θα συναντηθεί με τη Μάλμστρεμ και με τον ιάπωνα υπουργό Εμπορίου Χισοσίγκε Σέκο στις Βρυξέλλες το Σάββατο για συνομιλίες όσον αφορά την υπερπροσφορά χάλυβα στην αμερικανική αγορά.

Η συνάντηση αυτή θα δώσει «μια καλή ευκαιρία ειλικρινούς και ανοικτού διαλόγου για τα μέτρα τα οποία λογαριάζει να πάρει η ΕΕ στην περίπτωση που οι ΗΠΑ υιοθετήσουν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν», είχε διευκρινίσει η επίτροπος, η οποία παρουσίασε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα προβλεπόμενα αντίμετρα. Οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να στοχοθετήσουν εμβληματικά αμερικανικά προϊόντα, όπως τα τζιν παντελόνια, οι μοτοσικλέτες Χάρλεϊ ή ακόμη το μπέρμπον, σε περίπτωση που η ΕΕ δεν εξαιρεθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να καταθέσει παράλληλα, αν η στάση της Ουάσινγκτον δεν μεταβληθεί, προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), πιθανόν από κοινού με άλλες χώρες.


Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

naso09/03/201817:44

Οι ταρίφες δηλαδή ο φόρος στο εισαγόμενο πάντα τονώνει την εγχώρια παραγωγή φυσικά όταν ελέγχεις και τα διερχόμενα. Τα εμπορικά πλεονάσματα παγκόσμιας ζήτησης στην αντίδραση αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής πιθανότερο είναι να μειώσουν τις αξίες. Αλλαγές στην βιομηχανία αυτών των εμπορευμάτων θα είναι δεδομένες όμως δεν είναι αυτό που είναι πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ αλλά γενικά αυτό που απλοποιημένα λέει ο πρόεδρος Τράμπ αμοιβαίο εμπόριο που σημαίνει αλλαγές στο σύνολο του παγκόσμιου εμπορίου. Δεδομένο ότι οι ψευτοδιεθνιστές έχουν δημιουργήσει καπιταλιστική αναρχία μεγιστοποιώντας σήμερα αυτό που έκαναν εδώ και 30 χρόνια σε κάθε προϊόν διαθέσιμο παγκόσμια και οι επιπτώσεις σε όλες τις οικονομίες του πλανήτη είναι το πιο υπερβολικά επιβλαβές που έχει δει ενίοτε ο πλανήτης με τρομακτικές μετατοπίσεις κεφαλαίου και μια άνιση μάχη για όλους αναγκαστικά οποιουδήποτε εκτός των επιβαλλόμενων κανόνων τους ενός νέου οικονομικού μοντέλου που είναι απόλυτα εκτός καπιταλισμού. Μέγιστη διασκόρπιση και μετατόπιση κεφαλαίου στην ανατολή είναι η μεγαλύτερη ασυμφωνία ενίοτε του καπιταλιστικού μοντέλου απόρροια έντονων συνεχώς αυξανόμενων παρεμβάσεων απαγορεύοντας οποιαδήποτε διόρθωση της αγοράς τοιουτοτρόπως φούσκες και μετατοπίσεις κεφαλαίου που έχουν φέρει την δυσχέρεια σε τόσες πολλές χώρες της δύσης και απίστευτη παράλογη ευμάρεια στην ανατολή και τέτοια μεγάλα κενά ανισοτήτων θα διορθωθούν προσεχώς ενώ ο χάλυβας και το αλουμίνιο είναι μόνο η αρχή.

Απάντηση
Γιώργος09/03/201813:56

Ο Τράμπ είναι πατριώτης και νοιάζεται για τη χώρα του. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν το παράδειγμα του και ας γίνουμε κι εμείς πατριώτες και να νοιαστούμε για τη χώρα μας επιβάλλοντας μαζί με τους υπόλοιπους της ΕΕ κυρώσεις στην Αμερική του Τράμπ. Από πατριωτικό καθήκον και για τα οικονομικά μας συμφέροντα. Η Αμερική έχει ξεφύγει τα τελευταία χρόνια και ο πλανήτης οφείλει να την βάλει στη θέση της

Απάντηση
δε μπορούν να κάνουν τίποτα09/03/201812:07

τον τελευταίο λόγο πάντα τον έχουν τα όπλα. Οι ΗΠΑ έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι, θα τους διαλύσουν όλους.

Απάντηση
Ποιο μαχαιρι και καρπουζι;09/03/201813:12

Γι αυτο σκουζουν για το Νατο, να τους πληρωνουν σαν...νταβατζηδες οι αλλοι; Καθε αλλο, η Κινα εχει ξεπερασει κατα πολυ εμπορικα την Αμερικη (αυτοκινητα που παραγουν στις ΗΠΑ πωλουνται περισσοτερο στην Κινα παρα στην ΕΕ!), η δε Ρωσια στρατιωτικα (ασε τωρα τις μαγκιες, ο Πουτιν τυχαια δεν στηριξε Τραμπ σε εκλογες ε!) και η ΕΕ που ηταν καποτε υπο, εχει μια εσωτερικη αγορα πολλων δις, που οι ΗΠΑ δεν πωλουν ουτε καρφακι, μονο...Βιαγκρα!

Απάντηση
Κυνικός09/03/201812:05

Η "Καθημερινή" και ο Σκάι έχουν κυρήξει τριήμερο παγκόσμιο πένθος. Καλά, ο Αλαφούζος χάλυβα παράγει;

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία