Με αίμα βάφτηκε το δημοψήφισμα των Καταλανών: Απίστευτο ξύλο στους ψηφοφόρους

Με αίμα βάφτηκε το δημοψήφισμα των Καταλανών: Απίστευτο ξύλο στους ψηφοφόρους

Τρομακτικές σκηνές στα εκλογικά κέντρα, όπου οι αστυνομικοί έδερναν αδιακρίτως μικρούς και μεγάλους - Έκαναν και χρήση πλαστικών σφαιρών - Επιτέθηκαν και σε πυροσβέστες - Συνολικά τραυματίστηκαν 844 άτομα

Με αίμα βάφτηκε το δημοψήφισμα των Καταλανών: Απίστευτο ξύλο στους ψηφοφόρους
Μάχες σώμα με σώμα, ξύλο, αίματα και συνολικά 844 τραυματίες ήταν ο απολογισμός της προσπάθειας των Καταλανών να ψηφίσουν την Κυριακή, στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία, δημοψήφισμα που είχε κριθεί παράνομο από τη Μαδρίτη και το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης και άλλων καταλανικών πόλεων, όπως και στα εκλογικά κέντρα που είχαν στηθεί ήταν τρομακτικές. Άνθρωποι που προσπαθούσαν να προσέλθουν για να ψηφίσουν αντιμετώπιζαν την οργή των αστυνομικών που επιστράτευσαν κάθε τρόπο για να τους σταματήσουν.
Κλείσιμο

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα αστυνομικοί με πολιτικά κατάφεραν να διεισδύσουν σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα, καθώς είχαν εισέλθει μέσα στα σχολεία, ενώ πολίτες που περιφρουρούσαν στις εισόδους των εκλογικών τμημάτων, προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν, ώστε τα εκλογικά τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά.















Σε ένα από τα εκλογικά τμήματα, το ινστιτούτο Ramon Llull στη Βαρκελώνη, είχε αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη αντιμετώπισης ταραχών, ενώ στις εννέα το πρωί, οι αστυνομικοί με πολιτικά ζήτησαν από τους πολίτες ν’ αποχωρήσουν προκειμένου να κατασχέσουν τις ψηφοδόχους.

Οι πολίτες αποφάσισαν να καθίσουν ειρηνικά στην είσοδο, οργανώνοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα. «Όταν είδαν ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόθεση ν’ αποχωρήσουν έβγαλαν τα γκλοπ. Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα μίσους. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν ήταν γέροι άνθρωποι και μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν όλους το ίδιο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας.



«Παράλληλα, πήραν από εμάς, προσωπικά αντικείμενα ‘τσάντες, πορτοφόλια... Είχα βγάλει τα γυαλιά μου και καθώς δεν μετακινήθηκα, αυτά, ποδοπατήθηκαν. Ήταν μια θλιβερή σκηνή, ενώ ο αδερφός μου κατέληξε στο νοσοκομείο».

Τελικά, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.







«Βροχή» έπεσαν οι πλαστικές σφαίρες εναντίον όσων ήθελαν να ψηφίσουν για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, με τις εικόνες αιμόφυρτων πολιτών όλων των ηλικιών να κάνουν τον γύρο του κόσμου. «Ξαφνικά η αστυνομία μας επιτέθηκε με βάρβαρο τρόπο. Μας χτυπούσαν με κλομπ, ασπίδες, πλαστικές σφαίρες», ανέφερε ένας Καταλανός.

Σοκαριστικό βίντεο δείχνει αστυνομικούς να κλωτσούν με μανία ψηφοφόρους και να τραβούν γυναίκα από τα μαλλιά 


Στο φως της δημοσιότητας ήρθε και ένα βίντεο στο όποιο φαίνονται αστυνομικοί να επιτίθενται κατά Καταλανών πυροσβεστών.


Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι η αστυνομία έκλεισε 92 εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, έπειτα από συγκρούσεις ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και ψηφοφόρους που προκάλεσαν τον τραυματισμό 12 αστυνομικών.

Τρία άτομα συνελήφθησαν για ανυπακοή και επίθεση, ανάμεσα στα οποία ένα νεαρό κορίτσι, πρόσθεσε το υπουργείο, καθώς δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί επιχείρησαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα που έχει χαρακτηριστεί παράνομο από την κεντρική κυβέρνηση.



Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο.

«Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν», εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε», τόνισε.







Συγκλονιστικό βίντεο: Καταλανοί αστυνομικοί κλαίνε προστατεύοντας τους διαδηλωτές
Ένα βίντεο που συγκλονίζει, έφεραν στο φως της δημοσιότητας ισπανικά και διεθνή ΜΜΕ από την Καταλονία.



Πρόκειται για ένα βίντεο, στο οποίο φαίνονται Καταλανοί αστυνομικοί στην μικρή πόλη Βιέλια να ξεσπούν σε κλάματα έχοντας δημιουργήσει ασπίδα προστασίας για τους πολίτες και παρακούοντας τις εντολές για βίαιη καταστολή.

Οι αστυνομικοί κλαίνε ακούγοντας τα συνθήματα των διαδηλωτών, τους οποίους προστατεύουν.

Δείτε το βίντεο από τον Independent:

  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης