Βρυξέλλες: Ο Οσάμα από το Μολενμπέκ ο βομβιστής που φώναξε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» πριν τον εξουδετερώσουν

Βρυξέλλες: Ο Οσάμα από το Μολενμπέκ ο βομβιστής που φώναξε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» πριν τον εξουδετερώσουν

Γλιτώσαμε τα χειρότερα, δήλωσε ο υπ. Εσωτερικών - Ήταν μαροκινής καταγωγής και ζούσε στο Μολενμπέκ - Δεν ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά αλλά είχε βόμβα με καρφιά - Βρέθηκαν εκρηκτικά στο σπίτι του

Βρυξέλλες: Ο Οσάμα από το Μολενμπέκ ο βομβιστής που φώναξε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» πριν τον εξουδετερώσουν
Ο τρόμος επέστρεψε στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τρίτης όταν ένας άνδρας ενεργοποίησε εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στο σταθμό των τρένων στην Grand Place.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, μάλιστα, πριν να ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά ο αγνώστων στοιχείων τρομοκράτης φώναξε στα αραβικά «Αλλάχ ακμπάρ» (σ.σ. ο Αλλάχ είναι μεγάλος).

Βελγικά μέσα μεταδίδουν την πληροφορία ότι ο άνδρας ονομάζεται Οσάμα και  ζούσε στο Μολενμπέκ μια περιοχή που έχει συνδεθεί με τους δράστες των τρομοκρατικών υποθέσεων σε Παρίσι και Βρυξέλλες την τελευταία διετία.Κατά πληροφορίες από δικαστικές πηγές δεν είχε απασχολήσει τις βελγικές αρχές για υποθέσεις τρομοκρατίας αλλά είχε φάκελο για άλλου είδους αδικήματα, όπως μετέδωσε η De Tijd.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο εισαγγελέας Έρικ βαν ντερ Σιπτ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο δράστης ήταν μαροκινός υπήκοος, ηλικίας 36 ετών και δεν είχε ιστορικό υπόπτου για τρομοκρατία. Επίσης, είπε πως ο άνδρας δεν φορούσε ζώνη με εκρηκτικά, ότι τα αρχικά του ήταν Ο.Ζ. και πως το σπίτι του στη συνοικία Μόλενμπεκ των Βρυξελλών έχει ερευνηθεί.

Κλείσιμο
Κατά την έρευνα στην οικία του, όπως ανακοίνωσε ο επιθεωρητής, βρέθηκαν εκρηκτικά, καθώς και αποδείξεις ότι ασπαζόταν τις ιδέες και τη δράση του Ισλαμικού Κράτους.

Πρόσθεσε ότι φώναξε «Αλλάχ Άκμπαρ», προτού πυροβοληθεί και σκοτωθεί από στρατιώτες που βρίσκονταν σε περιπολία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του εκπροσώπου της εισαγγελίας ο τρομοκράτης ονομάζεται Ο.Ζ., ήταν μαροκινής καταγωγής και 36 ετών.

Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, Ζαν Ζαμπόν, είχε δηλώσει ότι οι αρχές γνωρίζουν την ταυτότητα του δράστη καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «αν δεν γνωρίζαμε την ταυτότητά του, τότε ποιος ο λόγος να κάνουμε έρευνες κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Φώναξε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος»

«Κατέβηκα στον σταθμό. Κάποιος έκανε φασαρία. Τελικά φώναξε "Αλλάχ ακμπάρ" και ενεργοποίησε τα εκρηκτικά που είχε σε μια βαλίτσα» περιέγραψε τη στιγμή της επίθεσης ένας εργαζόμενος στον σταθμό.

«Εγώ βρισκόμουν πίσω από έναν τοίχο όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Δεν ήταν πολύ μεγάλη αλλά ο αντίκτυπός της ήταν πολύ μεγάλος. Ο κόσμος άρχιζε να τρέχει να ξεφύγει» πρόσθεσε ο ίδιος άνδρας.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας μάλιστα τράβηξε μια φωτογραφία στην οποία φέρεται να απεικονίζεται η φλόγα που προκλήθηκε από την πυροδότηση των εκρηκτικών του τρομοκράτη.



Καπνός γέμισε τον σταθμό μετά την έκρηξη


Εκπρόσωπος της εισαγγελίας αφού ανακοίνωσε ότι ο τρομοκράτης είναι νεκρός πρόσθεσε ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση προσθέτοντας ότι ο δράστης εξουδετερώθηκε από τους στρατιώτες που βρέθηκαν στο σταθμό αμέσως μετά την έκρηξη.

Βελγικά ΜΜΕ μετέδιδαν, επίσης, νωρίτερα ότι η πεποίθηση των εισαγγελέων ήταν πως ο άνδρας είχε βόμβα με καρφιά εκδοχή που επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε εμμέσως ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, Ζαν Ζαμπόν, δηλώνοντας το πρωί της Τετάρτης ότι «γλιτώσαμε τα χειρότερα» υπονοώντας ότι ο τρομοκράτης είχε πολύ περισσότερα εκρηκτικά πάνω του τα οποία όμως δεν κατάφερε να πυροδοτήσει. Πιθανότατα γι' αυτό η σορός του απομακρύνθηκε μετά από ώρα προκειμένου πρώτα οι πυροτεχνουργοί να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει κάποιος άλλος κίνδυνος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Libre ο άνδρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ηλικίας περίπου 30 ετών, πριν να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά επιχείρησε να τραβήξει την προσοχή των στρατιωτών που βρίσκονταν μέσα στο σταθμό στο πλαίσιο των αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση τον Μάρτιο του 2016 με στόχο τότε το αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας και τον σταθμό του Μαελμπέκ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης