Φωτιά στο Λονδίνο: Παραδοχή Μέι - Ήμασταν κατώτεροι των περιστάσεων

Φωτιά στο Λονδίνο: Παραδοχή Μέι - Ήμασταν κατώτεροι των περιστάσεων

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας συναντήθηκε για περισσότερο από δύο ώρες με κατοίκους πύργου Γκρένφελ

Φωτιά στο Λονδίνο: Παραδοχή Μέι - Ήμασταν κατώτεροι των περιστάσεων
Τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην φωτιά που κατέκαψε το Grenfell Tower
, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, την ώρα που η πρωθυπουργός
Τερέζα Μέι παραδέχθηκε ότι η ανταπόκριση των βρετανικών αρχών δεν ήταν η προσήκουσα.

Κλείσιμο
Καθώς αυξάνεται η οργή για την διαχείριση της τραγωδίας, η Μέι συναντήθηκε με κατοίκους του Grenfell Tower και δεσμεύθηκε προσωπικά να εποπτεύσει την διαχείριση των συνεπειών της καταστροφής, ενώ διαδηλωτές κατέκλυζαν τους δρόμους γύρω από την Ντάουνινγκ Στριτ για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Αποδυναμωμένη από την ήττα της στο εκλογικό στοίχημα της περασμένης εβδομάδας, η Τερέζα Μέι επικρίθηκε για την αντίδρασή της στην καταστροφή και χρειάσθηκε να απομακρυνθεί από συγκέντρωση κατοίκων χθες υπό ισχυρή αστυνομική προστασία, καθώς οι διαδηλωτές φώναζαν «Ντροπή σου!».

«Η ανταπόκριση των υπηρεσιών Εκτακτης Ανάγκης, του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της κοινότητας ήταν ηρωική», δήλωσε η πρωθυπουργός σε ανακοίνωή της. «Ομως, ειλικρινά, η υποστήριξη επί τόπου για οικογένειες που χρειάζονταν βοήθεια ή στοιχειώδη ενημέρωση τις πρώτες ώρες έπειτα από αυτήν την φοβερή καταστροφή δεν ήταν αρκετή».

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου Στιούαρτ Κάντι δήλωσε ότι ο αριθμός 58 αντιπροσωπεύει τους αγνοούμενους και θεωρούνται νεκροί από την πυρκαγιά που κατέστρεψε το 24ώροφο κτίριο εργατικών κατοικιών τα ξημερώματα της Τετάρτης. «Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 58 που πληροφορηθήκαμε ότι βρίσκονταν στο Grenfell Tower και αγνοούνται και, κατά συνέπεια, δυστυχώς, συμπεραίνουμε ότι είναι νεκροί», πρόσθεσε. Εάν ο αριθμός επιβεβαιωθεί, η πυρκαγιά του Grenfell Tower θα είναι η φονικότερη στο Λονδίνο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αν και η τραγωδία προκάλεσε κύμα αλληλεγγύης, με πλήθος ανθρώπων να προσφέρουν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και ρούχα, απελευθέρωσε επίσης την οργή κατά των αρχών καθώς ο καμένος πύργος εξελίχθηκε σε σύμβολο μίας βαθιά διαιρεμένης κοινωνίας. Χθες οι διαδηλωτές φώναζαν «θέλουμε δικαιοσύνη» καθώς εισέβαλλαν στο δημαρχείο του Κένσιγκτον και Τσέλσι ελπίζοντας να αντιπαρατεθούν με τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Οι κάτοικοι του Grenfell Tower καταλογίζουν στην Τερέζα Μέι ότι καθυστέρησε να επισκεφθεί τους πληγέντες, στις τοπικές αρχές ότι εκώφευσαν στις προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του κτιρίου και ότι δεν υποστήριξαν τους ανθρώπους που έχασαν συγγενείς και τα σπίτια τους.
 
Οργή στο Λονδίνο
 
Σήμερα,η Μέι πέρασε περισσότερες από δύο ώρες συναντώντας κατοίκους του Κένσιγκτον στην κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ και προήδρευσε σύσκεψης για την διαχείριση της καταστροφής. Υποσχέθηκε την διενέργεια έρευνας για την τραγωδία και την διάθεση 5 εκατομμυρίων λιρών για την υποστήριξη των πληγέντων, την παροχή στεγαστικών εγγυήσεων και πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ρευστό. Οσοι έχασαν τα σπίτια τους θα επαναστεγασθούν σε τρεις εβδομάδες, είπε.

Ενας από τους στενούς της πολιτικούς της συνεργάτες, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντέιμιαν Γκριν υποστήριξε την πρωθυπουργό λέγοντας ότι ήταν «ταραγμένη από αυτό που συνέβη». «Είμαστε όλοι υπερβολικά θλιμμένοι...είμαστε όλοι πολύ οργισμένοι , αλλά φυσικά κανείς μας δεν είναι τόσο οργισμένος όσο εκείνοι που επλήγησαν. Καταλαβαίνω απολύτως γιατί είναι οργισμένοι», είπε. Η Τερέζα Μέι ερωτήθηκε σε συνέντευξή της χθες μήπως δεν αντελήφθη το δημόσιο αίσθημα. Οταν απέτυχε να απαντήσει, προτίμησε να πει ότι εστιάζει στην υποστήριξη των θυμάτων.

Σήμερα, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στου δρόμους γύρω από την Ντάουνινγκ Στριτ για να διαμαρτυρηθούν κατά του σχεδίου της να σχηματίσει κυβέρνηση με την υποστήριξη του κοινωνικά υπερσυντηρητικού DUP της Βόρειας Ιρλανδίας. Σε ένα πλακάτ διακρινόταν ένα σκίτσο της Μέι μαζί με τις λέξεις «Ντροπή» και «Ξεφτίλα».
  
Επειτα από τρεις ταραχώδεις μήνες , κατά τους οποίους η Βρετανία επλήγη από τρεις ισλαμιστικές επιθέσεις και την φονική πυρκαγιά, η βασίλισσα Ελισάβετ δήλωσε ότι η Βρετανία διακατέχεται από βαθιά θλίψη αλλά ο λαός της είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες. Αφού επισκέφθηκε κατοίκους και εθελοντές στο Grenfell Tower, η βασίλισσα τήρησε ενός λεπτού σιγή σήμερα στο ανάκτορο του Μπάκιγχαμ. «Ενωμένοι στην θλίψη μας, είμαστε αποφασισμένοι χωρίς φόβο ή αδυναμία να υποστηρίξουμε όλους εκείνους που επλήγησαν φρικτά από την απώλεια για να ξανακτίσουν τη ζωή τους».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης