Θρίλερ με τον αστυνομικό που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Ρώσο πρέσβη

Θρίλερ με τον αστυνομικό που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Ρώσο πρέσβη

Ήταν γκιουλενιστής ή υποστηρικτής της Αλ Νούσρα ο 22χρονος Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς; - Είχε λάβει ειδική άδεια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος 

Θρίλερ με τον αστυνομικό που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Ρώσο πρέσβη
«Είναι πάντα εύκολο να καταστρέφεις, αλλά δύσκολο να χτίζεις», αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, πριν ο Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς τον πυροβολήσει εν ψυχρώ στα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας στο Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης της τουρκικής πρωτεύουσας.

Ο 62χρονος διπλωμάτης δέχθηκε τα πυρά του 22χρονου εν ενεργεία αστυνομικού λίγη ώρα αφού είχε ανέβει στο βήμα για να εκφωνήσει την ομιλία του στην πρώτη του εκδήλωση στην Τουρκία μετά την επαναπροσέγγιση Μόσχας - Άγκυρας έπειτα από το ψυχροπολεμικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί από την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού.

Ο δράστης πριν ανοίξει πυρ κατά του Ρώσου διπλωμάτη, ο οποίος είχε διατελέσει πρέσβης στη Βόρειο Κορέα και είχε αναλάβει καθήκοντα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2013, φώναξε συνθήματα σχετικά με το Χαλέπι και τη Συρία στα τουρκικά και τα αραβικά.

Κλείσιμο
Η στιγμή της δολοφονικής επίθεσης κατά του Ρώσου πρέσβη



Η ειδική άδεια που ο 22χρονος αστυνομικός είχε λάβει μετά την απόπειρα πραξικοπήματος




Συγκλονιστική φωτογραφία: Ο δράστης πίσω από το θύμα, δευτερόλεπτα πριν τη δολοφονία




«Μην ξεχάσετε το Χαλέπι. Μην ξεχάσετε τη Συρία. Ούτε εσείς, ούτε εγώ θα βγούμε ζωντανοί από εδώ μέσα. Εμείς πεθαίνουμε στο Χαλέπι, εσείς θα πεθάνετε εδώ. Όσο τα κράτη μας δεν είναι ασφαλή, ούτε εσείς θα νιώσετε ασφάλεια. Όποιος έχει μερίδιο για τη σφαγή στη Συρία θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες», φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων, ο νεαρός εν ενεργεία αστυνομικός ντυμένος με κοστούμι και γραβάτα, ενώ μιλώντας στα αραβικά και πριν πέσει νεκρός από σφαίρες αστυνομικών φώναξε: «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και «είμαστε οι απόγονοι εκείνων που στήριξαν τον προφήτη Μωάμεθ, στο όνομα της τζιχάντ». 

Μέσα σε λίγα λεπτά, η τουρκική αστυνομία εκκένωσε το κτίριο του Κέντρου Μοντέρνας Τέχνης, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πρεσβεία των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Αυστρίας, καθώς και από το γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας και την λεωφόρο Ατατούρκ που διανύει καθημερινά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να μεταβεί στο γραφείο του.

Σε μία περιοχή όπου θεωρητικά τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας, κυρίως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν πλήξει την Τουρκία, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός πώς ένας ένοπλος κατάφερε να εισέλθει στο χώρο δίχως να σημάνει «συναγερμός».
Αρχικά, πληροφορίες ήθελαν τον δράστη να είχε παρουσιάσει πλαστή αστυνομική ταυτότητα για να περάσει τον έλεγχο, εντούτοις λίγες ώρες μετά τη φονική επίθεση, αποκαλύφθηκε πως ο 22χρονος ήταν εν ενεργεία αστυνομικός και δη μέλος κατασταλτικής μονάδας στην Άγκυρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχει ελεύθερη πρόσβαση δίχως έλεγχο σε ένα φυλασσόμενο κτίριο.


H λίστα με τις πρεσβείες της Ρωσίας σε Ουγκάντα, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν και Αλβανία

Όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, μάλιστα, χρησιμοποίησε την πραγματική του αστυνομική ταυτότητα για να βρεθεί στο εσωτερικό του χώρου και να φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τον 62χρονο πρέσβη, τον οποίο πυροβόλησε θανάσιμα στην πλάτη. 
Μετά τη φονική επίθεση, αστυνομικοί τον εκτέλεσαν και λίγη ώρα αργότερα τέθηκαν υπό κράτηση η μητέρα, η αδελφή και ο συγκάτοικός του στο Αϊδίνιο, ενώ τρεις είναι οι τραυματίες που άφησε πίσω του ο Αλτιντάς, οι οποίοι νοσηλεύονται. 

Βέβαια, όπως επισημαίνει ο Μουράτ Γιεκτίν της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, αν ο δράστης είχε συλληφθεί το έργο της αστυνομίας θα ήταν ευκολότερο μέσω της ανάκρισης. Ωστόσο, οι αστυνομικοί επέλεξαν να τον «εξουδετερώσουν», με τον αρθρογράφο να τονίζει πως ο Καρλόφ ήταν ο πρώτος πρέσβης που δολοφονείται στη χώρα και να χαρακτηρίζει το θάνατό του «ντροπή για την Τουρκία».

Μετά την είδηση της ενέδρας του Καρλόφ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε συναντηθεί πρόσφατα με τον Ρώσο διπλωμάτη, έκανε λόγο για «πρόκληση που έχει στόχο τον εκτροχιασμό των δεσμών Ρωσίας - Τουρκίας και την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία» και τόνισε ότι επιθυμεί να μάθει ποιος «καθοδήγησε το χέρι του δολοφόνου».

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε πως Ρώσοι ερευνητές θα συμμετάσχουν στην έρευνα για τη δολοφονία του πρεσβευτή, ενώ από την πλευρά του ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τα σημαντικότερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα καταδίκασε την επίθεση υποστηρίζοντας πως πρόκειται για απόπειρα να καταστραφεί η προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, αλλά διαβεβαίωσε πως συμφώνησε με τον Πούτιν η συνεργασία και η αλληλεγγύη για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας να ενισχυθεί. 


Νεκρός από τα πυρά αστυνομικών έπεσε ο 22χρονος που εκτέλεσε τον Ρώσο πρέσβη

Όλα αυτά, μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή της τριμερούς συνάντησης Ιράν, Τουρκίας, Ρωσίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Μόσχα όπως είχε προγραμματιστεί με κεντρικό ζήτημα τη συριακή κρίση. 

Σε αντίθεση με τις αρχικές ανησυχίες για πρόκληση περαιτέρω κρίσης ανάμεσα στις δύο πλευρές μετά το φονικό περιστατικό, αναλυτές προβλέπουν ότι η… λυκοφιλία Άγκυρας - Κρεμλίνου όχι μόνο δεν πρόκειται να επηρεαστεί, αλλά είναι πιθανό να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, δίνοντας την ευκαιρία στον Τούρκο πρόεδρο να αναπτύξει ακόμα πιο σκληρή ρητορική, να τιμωρήσει όσους κρίνει ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση, αλλά και να επιτρέψει στη Ρωσία να κάνει τα επιθυμητά βήματα στη Συρία. 




Υποστηρικτής της Αλ Νούσρα ή γκιουλενιστής ο δράστης;
Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της έρευνας σχετικά με τη δράση του 22χρονου αστυνομικού, τη στιγμή που δύο σενάρια έχουν δει το φως της δημοσιότητας: Από τη μία εικάζεται η σχέση του με το Τζαμπάτ Φατάχ αλ Σαμ (το Μέτωπο της Αλ Νούσρα πριν μετονομαστεί), από την άλλη ενισχύεται η υπόθεση να διατηρούσε διασυνδέσεις με την οργάνωση του υπ’αριθμόν ένα εχθρού του Ερντογάν, την FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το ενδεχόμενο να συνδεόταν με την Αλ Νούσρα είχε επικρατήσει κατά τις πρώτες ώρες μετά την δολοφονία του Ρώσου διπλωμάτη, με ομάδες που ορκίζονται πίστη στην τρομοκρατική οργάνωση να επικροτούν την πράξη του και να χαρακτηρίζουν τον 22χρονο «ήρωα» που «δεν έμεινε άπραγος την ώρα που μουσουλμάνοι στο Χαλέπι και τη Συρία σφαγιάζονται», απειλώντας με νέες επιθέσεις κατά ρωσικών πρεσβειών. Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς οι υποστηρικτές της Αλ Νούσρα, αλλά και του Ισλαμικού Κράτους διαμορφώνουν λίστες με τις διευθύνσεις των ρωσικών πρεσβειών σε ολόκληρο τον κόσμο καλώντας τους μαχητές τους να δράσουν εναντίον διπλωματών.

Παρ’όλα αυτά, φιλοκυβερνητικά τουρκικά δίκτυα απορρίπτουν σταδιακά το ενδεχόμενο αυτό και εστιάζουν στην πιθανότητα ο Αλτιντάς να διατηρούσε επαφές με την FETO. 

Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μελίχ Γκιοκτσέκ, έσπευσε να «δείξει» την οργάνωση του Γκιουλέν, λέγοντας πως «ο δράστης είναι αστυνομικός. Σύμφωνα με όσα άκουσα είναι μέλος της FETO».
Ανάλογη ήταν η στάση Τούρκου αξιωματούχου, ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υποστήριξε πως «υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις» ο δολοφόνος να συνδέεται με την οργάνωση.

Βέβαια, το κίνημα του πρώην συντρόφου του Ερντογάν και αυτοεξόριστου ιμάμη απέρριψε τις κατηγορίες, με εκπρόσωπο να χαρακτηρίζει «αστείους» τους ισχυρισμούς και να κάνει λόγο για απόπειρα της τουρκικής αστυνομίας να καλύψει τα κενά ασφαλείας. 

Η τουρκική εφημερίδα Sabah, μάλιστα, δημοσίευσε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο 22χρονος αστυνομικός είχε λάβει διήμερη άδεια για τις 16 και 18 Ιουλίου, αμέσως μετά δηλαδή την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η έρευνα των τουρκικών αρχών για την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης αποκάλυψε ότι οι πραξικοπηματίες είχαν προγραμματίσει να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους στις 16 Ιουλίου, αλλά αφότου ενημερώθηκαν πως οι μυστικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες για τα πλάνα τους, αποφάσισαν να επισπεύσουν κατά μία ημέρα την επιχείρησή τους.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι η αναγραφόμενη διεύθυνση του δράστη συμπίπτει με εκείνη του Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, υψηλόβαθμου στελέχους του κινήματος του Γκιουλέν, ενώ ένας από τους αστυνομικούς που έχουν υπογράψει την άδεια είναι ο Καχραμάν Σεζέρ, ο οποίος έχει συλληφθεί με την κατηγορία ότι διατηρεί διασυνδέσεις με τη FETO.

Η Sabah επισημαίνει δε, ότι παρότι όλες οι άδειες των αστυνομικών είχαν ανακληθεί εκείνη την περίοδο λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, εκείνη του Αλτιντάς είχε εγκριθεί, ενώ τις υποψίες για τις επαφές του με το κίνημα του Γκιουλέν ενισχύει το γεγονός ότι ο δράστης είχε φοιτήσει σε ένα από τα σχολεία του ιμάμη. 

Φωτογραφία από το σημείο της επίθεσης


Ο δράστης πριν την επίθεση





Ο πρεσβευτής Αντρέι Καρλόφ 



Συγκλονιστική μαρτυρία του φωτογράφου που κατέγραψε την επίθεση
Τη στιγμή που όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά σχετικά με το παρελθόν του δολοφόνου, ο φωτογράφος του Associated Press, Μπουρχάν Οζμπιλιτσί, που κατέγραψε με το φακό του τις δραματικές στιγμές της εν ψυχρώ εκτέλεσης του Ρώσου πρέσβη, περιέγραψε όσα βίωσε πριν ο 22χρονος πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Ο φωτογράφος εξήγησε πως έφτασε στην έκθεση λίγα λεπτά αφού ο Καρλόφ είχε ανέβει στο βήμα και πλησίασε περισσότερο στον Ρώσο διπλωμάτη για να τον φωτογραφίσει.

«Μιλούσε ήρεμα και με αγάπη για τη χώρα του, σταματώντας σταδιακά ώστε να δώσει τη δυνατότητα στον διερμηνέα να μεταφράσει τα λόγια του στα τουρκικά. Θυμάμαι ότι σκέφτηκα πόσο ήρεμος και ταπεινός φαινόταν», είπε ο φωτογράφος.

Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, το σκηνικό γαλήνης άλλαξε τραγικά, καθώς «ακολούθησαν πυρά και πανικός στο κοινό. Το σώμα του πρέσβη στο δάπεδο, λίγα μέτρα μακριά από εμένα. Δεν μπορούσα να δω αίμα γύρω του. Πιστεύω γιατί είχε χτυπηθεί στην πλάτη».

Όπως είπε «μου πήρε λίγα δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσω τι συνέβη: Ένας άνδρας πέθανε μπροστά μου, μία ζωή χάθηκε μπροστά στα μάτια μου. Ο ένοπλος ήταν ταραγμένος. Περπατούσε γύρω από τη σορό του πρέσβη, διαλύοντας κάποιες από τις φωτογραφίες που κρέμονταν στον τοίχο. Εγώ φυσικά, φοβόμουν και γνώριζα τον κίνδυνο ο ένοπλος να στραφεί προς το μέρος μου. Αλλά προχώρησα λίγο και τον φωτογράφισα».

Στη συνέχεια ο Οζμπιλιτσί σκέφτηκε: «Ακόμα και αν με πυροβολήσει, με τραυματίσει ή με σκοτώσει, είμαι δημοσιογράφος. Πρέπει να κάνω τη δουλειά μου. Θα μπορούσα να τρέξω μακριά χωρίς να βγάλω φωτογραφίες. Αλλά δεν θα είχα μία σωστή απάντηση σε όσους θα με ρωτούσαν γιατί δεν έβγαλα φωτογραφίες».

Ο φωτογράφος, παρά τον κίνδυνο παρέμεινε στο σημείο μέχρι την εκκένωση του χώρου και πριν ο εκτελεστής του Καρλόφ πέσει νεκρός.

«Όταν επέστρεψα στο γραφείο για να επεξεργαστώ τις φωτογραφίες, σοκαρίστηκα που είδα ότι ο ένοπλος βρισκόταν πίσω από τον πρέσβη ενώ μιλούσε. Ήταν σαν φίλος ή σαν φρουρός του», δήλωσε ο Οζμπιλιτσί. 
















Δείτε βίντεο:
Δολοφονική επίθεση εναντίον του πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα - Πληροφορίες ότι είναι νεκρός


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης