Πίσω και από τους ακροδεξιούς της AfD η Μέρκελ στις τοπικές εκλογές

Πίσω και από τους ακροδεξιούς της AfD η Μέρκελ στις τοπικές εκλογές

Σοκ για τους Χριστιανοδημοκράτες στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, την εκλογική περιφέρεια της Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τα exit poll το ξενοφοβικό AfD αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη με 21%, αφήνοντας πίσω την CDU που έλαβε 19%.

Πίσω και από τους ακροδεξιούς της AfD η Μέρκελ στις τοπικές εκλογές
Η λαϊκιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη στις τοπικές εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, ξεπερνώντας τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση της Αγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Τα Exit polls
Το αντιμεταναστευτικό, λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εξασφάλισε τη δεύτερη θέση και σχεδόν το 21% των ψήφων στις εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, εκτοπίζοντας στην τρίτη θέση τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls.

Κλείσιμο
Πρώτη δύναμη παραμένουν οι Σοσιαλδημοκράτες. Σύμφωνα με τα exit poll της δημόσιας τηλεόρασης το SPD του νυν πρωθυπουργού του κρατιδίου Έρβιν Ζέλερινγκ λαμβάνει 30,2% έως 30,4% των ψήφων, χάνοντας πέντε περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2011.

Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται το ξενοφοβικό Εναλλακτική για τη Γερμανία που συγκεντρώνει 21% - 21,4%. Σημειώνεται ότι η πρώτη του συμμετοχή στις τοπικές εκλογές του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας. Οι δεξιοί λαϊκιστές του AfD εκπροσωπούνται πλέον σε 9 από τα συνολικά 16 κρατίδια της χώρας.

«Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι αφήνουμε πίσω μας την CDU της Μέρκελ (...) και ίσως αυτό να είναι και η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ», δήλωσε ο Λάιφ-Ερικ Χολμ, επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, η οποία ανήκε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία.

Το λαϊκιστικό κόμμα κάνει έτσι θριαμβευτική είσοδο στο τοπικό κοινοβούλιο κατά την πρώτη του συμμετοχή στις εκλογές του γερμανικού κρατιδίου αυτού. Το AfD βάσισε την εκστρατεία του «στο χάος» που προκάλεσε η απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίου να ανοίξει τις πόρτες της Γερμανίας στους πρόσφυγες. 

Στα υπόλοιπα κόμματα: το κόμμα της Αριστεράς (DieLinke) συγκέντρωσε το 12,6% των ψήφων ενώ ώρες αγωνίας για τους Πράσινους (Grüne) που κινούνται στο εκλογικό όριο του 5%. Εκτός Βουλής, όπως αναμένετο, το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) αλλά και το νεοναζιστικό NPD που με 2,9% και 3,2% αντίστοιχα δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το σκόπελο του 5%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 10 χρόνια συγκυβερνούν στο κρατίδιο Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες. Το πιο πιθανό μετεκλογικό σενάριο είναι η συνέχιση της συνεργασίας αυτής.

Μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017 αναμένεται μια σειρά σημαντικών περιφερειακών εκλογικών αναμετρήσεων στη Γερμανία. Σε δυο εβδομάδες εκλέγεται στο Βερολίνο το νέο τοπικό κοινοβούλιο ενώ την ερχόμενη χρονιά πραγματοποιούνται τοπικές εκλογές στα κρατίδια Ζάαρ, Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης