Στη Νέα Ζηλανδία το βραβείο του... «καλύτερου χαρτονομίσματος»

Στη Νέα Ζηλανδία το βραβείο του... «καλύτερου χαρτονομίσματος»

Tο πεντοδόλαρο που απεικονίζει τον ορειβάτη Έντμουντ Χίλαρι να κοιτά το όρος Κουκ, με έναν πιγκουίνο hoiho με κίτρινα μάτια στην άλλη του πλευρά κατάφερε να ξεπεράσει 40 άλλα σχέδια από 20 διαφορετικές χώρες

Στη Νέα Ζηλανδία το βραβείο του... «καλύτερου χαρτονομίσματος»
Αν και πρόκειται για ένα μάλλον άγνωστο βραβείο, η Νέα Ζηλανδία το κέρδισε... Η χώρα εξασφάλισε το βραβείο «καλύτερου τραπεζογραμμάτιου της χρονιάς» της International Bank Note Society (IBNS) για το 2015, με το χαρτονόμισμα της των πέντε δολαρίων που κατάφερε να ξεπεράσει 40 άλλα σχέδια από 20 διαφορετικές χώρες.

Το χαρτονόμισμα των πέντε στερλινών της σκοτσέζικης Clydesdale Bank, το νόμισμα 20 σουηδικών κορωνών, το ρωσικό νόμισμα 100 ρουβλίων και το χαρτονόμισμα 20.000 τένγκε του Καζακστάν, επίσης ήταν φαβορί. Ωστόσο, η IBNS ανέφερε στον ιστότοπό της ότι το πεντοδόλαρο της Νέας Ζηλανδίας που απεικονίζει τον ορειβάτη Έντμουντ Χίλαρι να κοιτά το όρος Κουκ, με έναν πιγκουίνο hoiho με κίτρινα μάτια στην άλλη του πλευρά, ήταν ο «ξεκάθαρος νικητής».

Προκειμένου να είναι επιλέξιμο, κάποιο χαρτονόμισμα θα πρέπει να έχει εκδοθεί για πρώτη φορά μέσα στο εν λόγω έτος. Επιπλέον, θα πρέπει να φέρει «καλλιτεχνική αξία και καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας».

Κλείσιμο
Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνονται οι υποψηφιότητες για το Χαρτονόμισμα της Χρονιάς 2016. Νομίσματα από τις Μαλδίβες, την Ελβετία, τη Σκωτία και την Νέα Ζηλανδία, ήδη συμμετέχουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης