Panama Papers: Δείτε τις 10 χώρες που εμπλέκονται περισσότερο

Panama Papers: Δείτε τις 10 χώρες που εμπλέκονται περισσότερο

Η -αναλογικά- χαμηλή θέση των ΗΠΑ ενισχύει τις υπόνοιες ότι πρόκειται για ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης

Panama Papers: Δείτε τις 10 χώρες που εμπλέκονται περισσότερο
Οι αποκαλύψεις των Panama Papers οι οποίες έχουν συγκλονίσει όλο τον κόσμο, φαίνεται ότι θα μας απασχολούν για πολύ καιρό, καθώς μεγάλα και τρανταχτά ονόματα της πολιτικής αλλά και της οικονομικής ζωής σε όλο τον κόσμο φαίνονται να εμπλέκονται σ' αυτόν τον σύγχρονο λαβύρινθο της ελεύθερης αγοράς και των μυστικών οικονομικών διεργασιών.

Τα στοιχεία των 2,6 Τerabytes και των 11,5 εκατομμύριων φακέλων για αντίστοιχες εταιρίες, στην οποία εμπλέκονται πάνω από 14.000 τράπεζες, δικογηρικές εταιρίες και άλλοι μεζάζοντες, κατάφεραν να στήσουν ένα δίκτυο πάνω από 210.000 εταιριών και οργανισμών σε χώρες οικονομικούς και φορολογικούς «παραδείσους».

Από την πρώτη ανάλυση των εκατομμυρίων διαπλεκόμενων στοιχείων προκύπτουν και κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά για το από που προέρχεται η κυριότερη δραστηριότητα όσων αποκαλύπτονται από τα Panama Papers. 

Όπως βλέπουμε και από το σχήμα, στην πρώτη θέση βρίσκεται το Χονκ Κονκ με 2.212 υποθέσεις, ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκεται η πρωταθλήτρια της Ευρώπης, η γνωστή και μη εξαιρετέα σ' αυτού του είδους τις υποθέσεις Μεγάλη Βρετανία με 1.924 εγγραφές. Την τρίτη θέση στο βάθρο έχει η Ελβετία με1.223 υποθέσεις.

Πιο κάτω στην λίστα βρίσκονται οι ΗΠΑ, ο Παναμάς, το Λουξεμβούργο, η Βραζιλία, ο Ισημερινός και η Ουρουγουάη. 
Κλείσιμο

Πάντως από την δημοσιοποίηση των πρώτων στοιχείων, έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις που κάνουν λόγο για επιλεκτική χρήση των πληροφοριών. Οι πιο σκεπτικιστές παρατηρούν την μικρή (αναλογικά) συμμετοχή των ΗΠΑ σ΄αυτή την λίστα, ενώ αντίθετα μεγάλη είναι η έκθεση χωρών της Ευρώπης, κάτι που δημιουργεί την υπόνοια ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης σ' αυτού του είδους τα σκοτεινά οικονομικά περιβάλλοντα.

Παράλληλα η προβολή πολιτικών όπως ο Πούτιν ή ηγετών χωρών της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής (σε συνδυασμό και με τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας, που ήδη παραιτήθηκε), επιβεβαιώνουν αυτούς που υποστηρίζουν ότι η έρευνα και η επεξεργασία των στοιχείων έγινε επιλεκτικά, και με κύριο στόχο την προστασία των Αμερικανών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που σε κάθε περίπτωση έχουν στα χέρια τους το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πλούτου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης