Το ένα δισ. θα φτάσουν οι παχύσαρκοι σε μία δεκαετία, εξαιτίας της δυτικής διατροφής

Το ένα δισ. θα φτάσουν οι παχύσαρκοι σε μία δεκαετία, εξαιτίας της δυτικής διατροφής

Ανέφικτοι πλέον χαρακτηρίζονται οι στόχοι που είχε θέσει ο ΟΗΕ για τις παθήσεις που σχετίζονται με τη παχυσαρκία

Το ένα δισ. θα φτάσουν οι παχύσαρκοι σε μία δεκαετία, εξαιτίας της δυτικής διατροφής
Οι στόχοι του ΟΗΕ για τις παθήσεις που σχετίζονται με τη παχυσαρκία δεν είναι πλέον δυνατό να επιτευχθούν εξαιτίας της δραματικής αύξησης των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων, προειδοποιεί ανάλυση που δημοσιεύει ο Guardian.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό δημοσίευμα, οι παχύσαρκοι άνθρωποι, δηλαδή οι άνθρωποι που ο δείκτης μάζας-σώματός τους ξεπερνά τα 30 kg/m2, αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο μέχρι το 2025. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο υπαίτιος αυτής της αλματώδους αύξησης είναι η ανθυγιεινή δίαιτα της Δύσης, η οποία έχει εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο ως αποτέλεσμα του εκτεταμένου μάρκετινγκ της βιομηχανίας τροφίμων.

Η αυξανόμενη ανησυχία για τον διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, τον καρκίνο και άλλες παθήσεις που προκαλούνται από τη παχυσαρκία είχε οδηγήσει τον ΟΗΕ το 2011 στο να ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να καθορίσει συγκεκριμένους στόχους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του φαινομένου στον πλανήτη. 

Κλείσιμο
Ένας από αυτούς τους στόχους ήταν τα επίπεδα των παχύσαρκων και των διαβητικών να μην υπερβαίνουν το 2025 εκείνα του 2010. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, ο συγκεκριμένος στόχος έχει πλέον καταστεί τελείως ανέφικτος. 

Συγκεκριμένα , όπως αναφέρει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας, το 2010 οι παχύσαρκοι αποτελούσαν το 11,5% των ενηλίκων ανά τον κόσμο (565 εκατ. άνθρωποι). Το 2013, το ίδιο ποσοστό είχε ήδη ανέλθει σε 13% (670 εκατ. άνθρωποι) με την ανοδική τροχιά του να συνεχίζεται αμείωτη μέχρι και σήμερα.

Όπως προειδοποιεί ο οργανισμός, εάν δεν γίνουν αλλαγές και δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, το 2025 το 17% του ενήλικου πληθυσμού θα είναι παχύσαρκοι. Αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους ανά την υφήλιο, ενώ εάν προστεθούν σε αυτόν και οι υπέρβαροι φτάνει τα 2,7 δισεκατομμύρια (από 2 δισ. που ήταν το 2010).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης