Αμφισβητείται η ανακάλυψη νέου είδους της οικογένειας των ανθρωπιδών

Αμφισβητείται η ανακάλυψη νέου είδους της οικογένειας των ανθρωπιδών

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Homo Naledi δεν αποτελεί νέο είδος της βιολογικής οικογένειας Hominidae

Αμφισβητείται η ανακάλυψη νέου είδους της οικογένειας των ανθρωπιδών
Η πρόσφατη ανακάλυψη απολιθωμένων οστών σε σπήλαια έξω από το Γιοχάνεσπουργκ και η ανακοίνωση ότι ανήκουν σε έναν μέχρι σήμερα άγνωστο μέλος της οικογένειας των ανθρωπιδών έδωσαν στη Νότια Αφρική, μία χώρα που μαστίζεται από τη φτώχεια, έναν λόγο να πανηγυρίζει.

Κάποιοι ειδικοί ωστόσο αμφισβητούν τη σπουδαιότητα της εν λόγω ανακάλυψης, υποστηρίζοντας ότι ο Homo Naledi (όπως ονομάστηκε προς τιμήν του σπηλαίου όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα) δεν αποτελεί νέο είδος της βιολογικής οικογένειας Hominidae, η οποία περιλαμβάνει ανώτερα θηλαστικά όπως ο άνθρωπος.

«Στην επιστήμη υπάρχει πάντα ένα χάσμα ανάμεσα στα δεδομένα και την ερμηνεία τους. Στην περίπτωση της ανακήρυξης ενός νέου είδους, το χάσμα είναι πραγματικά μεγάλο» σχολίασε στο Reuters o Christoph Zollikofer του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.

Κλείσιμο
Ο Tim White, παλαιοανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, προχωρά ακόμα παραπέρα, δηλώνοντας πως, με βάση ό,τι έχει δει μέχρι τώρα, τα απολιθωμένα οστά ανήκουν στον Homo erectus, έναν πρόγονο του σύγχρονου ανθρώπου που είναι γνωστός από τον 19ο αιώνα.

«Τα νέα είδη δεν μπορούν να δημιουργούνται με προχειρότητα. Για να ισχυριστεί κανείς ότι ανακάλυψε νέο είδος πρέπει να αποδείξει ότι το είδος αυτό είναι διαφορετικό από όλα όσα γνωρίζουμε» τόνισε.

Κατά την άποψη του Lee Berger, του επικεφαλής της ομάδας που ανακάλυψε τα οστά,  οι επικριτές του βιάζονται να εξάγουν συμπεράσματα. «Δεν πρέπει να μιλούν αλόγιστα, βασιζόμενοι στις παγιωμένες ιδέες τους αλλά να διαβάσουν με ανοιχτό μυαλό τη μελέτη και να διατυπώσουν με επιχειρήματα την κριτική τους σε επιστημονικά περιοδικά», λέει χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης