Κίνα: Τέλος οι διαφημίσεις τσιγάρων

Κίνα: Τέλος οι διαφημίσεις τσιγάρων

Πρόκειται για μία απόφαση σταθμό, καθώς η Κίνα είναι η χώρα με τους περισσότερους καπνιστές στον κόσμο ενώ παράγει και την μεγαλύτερη ποσότητα καπνού από όλα τα κράτη (και είναι πολλά τα λεφτά...)

Κίνα: Τέλος οι διαφημίσεις τσιγάρων
Για την Κίνα αυτή είναι μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Ο λόγος για τους νέους κανονισμούς που υιοθετήθηκαν στην διαφήμιση των προϊόντων καπνού κυρίως προς τους νέους.

Κάτι που έρχεται ως αποτέλεσμα των δεκάδων επιστημονικών αναφορών για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι νέοι Κινέζοι από το κάπνισμα (που σε συνδυασμό με την απίστευτη ατμοσφαιρική ρύπανση πραγματικά δημιουργεί ένα θανατηφόρο κοκτέιλ).

Η Κίνα είναι αυτή την στιγμή η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης και παραγωγής καπνού. Πάνω από... 300 εκατομμύρια κάτοικοι είναι συστηματικοί καπνιστές, ενώ οι υπόλοιποι, περίπου στα 740 εκατομμύρια εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

Κλείσιμο
Οι μεταρρυθμίσεις στον εθνικό νόμο για τις διαφημίσεις πέρασε μέσα στην άνοιξη, απαγορεύοντας τις καταχωρήσεις για τον καπνό σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε δημόσιους χώρους, πάνω σε οχήματα και σε outdoors πάνελς. 

Οι αντικαπνιστές πανηγύρισαν για τις αλλαγές, όμως κάποιοι πιο σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι το κρατικό μονοπώλειο του καπνού δεν θα παραδώσει εύκολα τα όπλα. Ιδίως όταν πρόκειται για έναν μηχανισμό ο οποίος έχει τεράστια δύναμη καθώς παρέχει περίπου έως και 10% στο ΑΕΠ της χώρας με έσοδα που έφθασαν το 2013 στα 127 δισεκατομμύρια δολάρια! 

Οι νέοι νόμοι πάντως φαίνεται ότι έχουν την ευρύτερη υποστήριξη της κυβέρνησης, ιδίως στις μεγάλες πόλεις όπως το Πεκίνο, αλλά και σε ότι αφορά τις μικρότερες ηλικίες και τα παιδιά. Ενώ ένα ακόμα μέτρο που μελετάται είναι και η αύξηση της τιμής, κάτι που θα μειώσει σημαντικά το κάπνισμα στους νέους που δεν έχουν χρήματα για αγορά τσιγάρων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης