Διπλωματικός πόλεμος στη G20

Διπλωματικός πόλεμος στη G20

Αντικρουόμενες πληροφορίες για τη στάση του Πούτιν - Διάψευδει το Κρεμλίνο τα περί πρόωρης αποχώρησης του Ρώσου προέδρου - Μπαράκ Ομπάμα και Στίβεν Χάρπερ τον πίεσαν για τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση - Ποιος ο ρόλος της Μέρκελ

Διπλωματικός πόλεμος στη G20
Η ουκρανική κρίση φαίνεται ότι προκάλεσε κρίση και στη σύνοδο των G20 στην Αυστραλία καθώς το θέμα αυτό αποτέλεσε σημείο τριβής σε πολλές - αν όχι όλες - τις διμερείς επαφές του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ήταν τέτοια η πίεση που ασκήθηκε από ηγέτες όπως ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, που κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Ρώσος πρόεδρος σκόπευε να μην παραστεί την Κυριακή σε ομάδα εργασίας στο πλαίσιο της συνόδου των 20 ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών στο Μπρισμπέιν και να επισπεύσει την αποχώρησή του.



Λίγο αργότερα, ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ με δήλωσή του διέψευσε αυτές τις πληροφορίες υποστηρίζοντας ότι «ο Πούτιν θα αποχωρήσει όταν ολοκληρωθούν όλες οι εργασίες». Ο Πεσκόφ παραδέχθηκε, εντούτοις, ότι το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας (σ.σ. για την ουκρανική κρίση) αποτέλεσε θέμα «ευρείας και ζωντανής» συζήτησης σε όλες τις διμερείς επαφές, «χωρίς όμως να ασκηθεί πίεση».
Κλείσιμο

Της ανακοίνωσης του Πεσκόφ προηγήθηκε συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο ξενοδοχείο του ρώσου προέδρου η οποία, όπως μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ, διήρκησε πάνω από μια ώρα, πολύ περισσότερο, δηλαδή, από ό,τι ήταν προγραμματισμένο, και στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
 
"Φαντάζομαι θα ανταλλάξουμε χειραψία, αλλά έχω μόνο ένα πράγμα να σας πω: πρέπει να φύγετε από την Ουκρανία", είπε ο Χάρπερ στον Πούτιν στη σύνοδο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Καναδού πρωθυπουργού Τζέισον ΜακΝτόναλντ. Η απάντηση του Πούτιν στο σχόλιο του Χάρπερ δεν ήταν θετική, δήλωσε σε email του ο ΜακΝτόναλντ χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.



Οι δυτικοί ηγέτες έχουν απειλήσει με την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων τη Ρωσία αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία, γεγονός που επισκίασε τις συνομιλίες στη σύνοδο.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης