Τουρκία: Ποιος είναι ο υποψήφιος - έκπληξη κόντρα στον Ερντογάν

Τουρκία: Ποιος είναι ο υποψήφιος - έκπληξη κόντρα στον Ερντογάν

Ο πρώην γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης Εκμελεντίν Ιχσάνογλου θα διεκδικήσει την τουρκική προεδρία - Πώς θα επηρεάσει την υποψηφιότητα του Τούρκου πρωθυπουργού

Ελληνική φρεγάτα αποχώρησε από τουρκική άσκηση
Τουρκία: Ποιος είναι ο υποψήφιος - έκπληξη κόντρα στον Ερντογάν
 

Με μία κίνηση - έκπληξη η αντιπολίτευση στην Τουρκία ανακοίνωσε τον υποψήφιο που θα αναμετρηθεί με τον νυν πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προεδρία της χώρας.

Ο πρώην γενικός γραμματέας του Οργανισμούς Ισλαμικής Διάσκεψης, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, προτάθηκε από κοινού από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης του (MHP), αναστατώνοντας την τουρκική πολιτική σκηνή και πιθανώς να επηρεάσει την απόφαση του Ερντογάν για την υποψηφιότητα που σχεδίαζε να υποβάλει.

Γεννημένος στο Κάιρο, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Αγκύρας, ακαδημαϊκός, με σπουδαία διπλωματική καριέρα, γνώσεις αγγλικών, αραβικών, γαλλικών, περσικών, ο Ιχσάνογλου έγινε ευρύτερα γνωστός μετά την ανάδειξή του στην προεδρία του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης το 2005, αλλά και έπειτα από τις προσπάθειές του προσέγγισης ανάμεσα στη μουσουλμανική και τη δυτική κουλτούρα.

Κλείσιμο

Παντρεμένος με τρία παιδιά, δεν έκρυψε ποτέ τη θρησκευτική του πίστη, ενώ η σύζυγός του, σε αντίθεση με εκείνη του σημερινού προέδρου, Αμντουλάχ Γκιουλ, και του πρωθυπουργού, δεν εμφανίζεται με μαντίλα.

Στο μεταξύ, οι δεσμοί του με την Αίγυπτο αναμένεται να ευνοήσουν τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία.

«Προτείνουμε ένα όνομα το οποίο θα γίνει αποδεκτό από όλους και θα αποτελέσει παράδειγμα για όλους εξαιτίας της φήμης, της τιμιότητας, των γνώσεων και της εμπειρίας του», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στους δημοσιογράφους.

«Θέλουμε να ξεκινήσει μια διαδικασία που ευνοεί την ειρήνη και την γαλήνη και που μας κρατά μακριά από διαμάχες», πρόσθεσε ο Κιλιτσντάρογλου.

Παρόλα αυτά, η υποψηφιότητά του αιφνιδίασε το κυβερνητικό στρατόπεδο που έμοιαζε έτοιμο να αναγγείλει και επισήμως την υποψηφιότητά του πρωθυπουργού Ερντογάν για τις προεδρικές εκλογές.

Ο ίδιος ο Ιχσάνογλου μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, δήλωσε πως χωρίς αμφιβολία υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αξίζουν τη θέση και μπορούν να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για αυτή τη δουλειά, αλλά ευχαρίστησε τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης για την πρόταση που του έκαναν.

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης