Αιθιοπία: Νέα σύλληψη δημοσιογράφου καταγγέλλει ΜΚΟ

Αιθιοπία: Νέα σύλληψη δημοσιογράφου καταγγέλλει ΜΚΟ

Πρόκειται για τη δεύτερη χώρα της Αφρικής στην κατάταξη αυτών με τους περισσότερους δημοσιογράφους στις φυλακές μετά την Ερυθραία, όπου ο ανεξάρτητος Τύπος έχει τεθεί εκτός νόμου

Αιθιοπία: Νέα σύλληψη δημοσιογράφου καταγγέλλει ΜΚΟ
H Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ζήτησε την Πέμπτη να αποφυλακιστεί ένας δημοσιογράφος ο οποίος συνελήφθη την Αιθιοπία τη Δευτέρα και έγινε, έτσι, ο δλεκατος κατά σειρά που φυλακίζεται από τα τέλη του Απριλίου στη χώρα αυτή.

«Η κράτηση χωρίς την απαγγελία κατηγοριών του Ελίας Γκεμπρού είναι η πιο πρόσφατη ενέργεια εκ μέρους της κυβέρνησης της Αιθιοπίας προκειμένου να σφίξει τον κλοιό γύρω από τα ανεξάρτητο Τύπο» στην Αιθιοπία, εκτίμησε ο Μοχάμεντ Κεϊτά, υπεύθυνος της CPJ στην Αφρική, καλώντας «τις αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τον Ελίας και να σταματήσουν να συλλαμβάνουν τους δημοσιογράφους με στόχο να καταπνίξουν την πληροφόρηση και το δημόσιο διάλογο».

Σύμφωνα με την αμερικανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας, η κράτηση του Ελίας Γκεμπρού, αρχισυντάκτη του ανεξάρτητου περιοδικού Enku, παρατάθηκε την Τρίτη κατά 14 ημέρες μετά την απόφαση ενός δικαστηρίου.

Κλείσιμο
Η CPJ ανέφερε επικαλούμενη τον ιστότοπο Awramba Times, στον οποίο γράφουν δημοσιογράφοι από την Αιθιοπία που βρίσκονται στην εξορία, ότι αυτή η σύλληψη συνδέεται με ένα άρθρο γνώμης του Ελίας για ένα αμφιλεγόμενο μνημείο που αναγέρθηκε προς τιμή της εθνοτικής ομάδας των Ορόμο, που σφαγιάστηκαν τον 19ο αιώνα από το στρατό του αυτοκράτορα Μενελίκ.

Σύμφωνα με την οργάνωση οι αρχές εκτιμούν ότι αυτό το άρθρο πυροδότησε αιματηρές διαδηλώσεις φοιτητών, που βγήκαν στους δρόμους στις αρχές Μαΐου σε πολλές πόλεις του Ορόμο για να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός σχεδίου της κυβέρνησης να κάνει πιο αυστηρά τα μέτρα ελέγχου σε αυτήν την περιοχή, την μεγαλύτερη της Αιθιοπίας. Εννέα διαδηλωτές σκοτώθηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν, σύμφωνα με τις αιθιοπικές αρχές, που κατηγόρησαν «τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης» πως ενεθάρρυναν τις ταραχές.

Πολλοί δημοσιογράφοι αλλά επίσης και ακτιβιστές και στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν καταδικαστεί τα τελευταία αυτά χρόνια στην Αιθιοπία στο πλαίσιο ενός αμφιλεγόμενου αντιτρομοκρατικού νόμου που χρησιμοποιείται, σύμφωνα με τους επικριτές του, για να καταστείλει την ελευθερία της έκφρασης και να φιμώσει τις αντικυβερνητικές φωνές.

Πέραν του Ελίας, τουλάχιστον 17 δημοσιογράφοι έχουν φυλακισθεί λόγω της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στην Αιθιοπία. Πρόκειται για τη δεύτερη χώρα της Αφρικής στην κατάταξη αυτών με τους περισσότερους δημοσιογράφους στις φυλακές μετά την Ερυθραία, όπου ο ανεξάρτητος Τύπος έχει τεθεί εκτός νόμου, εκτιμά η CPJ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης