Τουρκία: Συγκρότηση επιτροπής που θα ερευνήσει τα σκάνδαλα διαφθοράς

Τουρκία: Συγκρότηση επιτροπής που θα ερευνήσει τα σκάνδαλα διαφθοράς

Θα αποφασίσει εάν θα παραπέμψει τους τέσσερις συναδέλφους τους στη Δικαιοσύνη - Θα είναι 15μελής και τα εννέα μέλη της θα προέρχονται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης

Τουρκία: Συγκρότηση επιτροπής που θα ερευνήσει τα σκάνδαλα διαφθοράς
Τη συγκρότηση επιτροπής που θα αναλάβει να ερευνήσει τις κατηγορίες περί διαφθοράς σε βάρος τεσσάρων πρώην υπουργών της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε η τουρκική Εθνοσυνέλευση το βράδυ της Δευτέρας.

Οι βουλευτές, μετά από πολύωρη συζήτηση, ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία, 453 ψήφους υπέρ έναντι 9 κατά, τη συγκρότηση αυτής της επιτροπής η οποία θα αποφασίσει εάν θα παραπέμψει τους τέσσερις συναδέλφους τους στη δικαιοσύνη.

Κλείσιμο
Οι τέσσερις πρώην υπουργοί, για πρώτη φορά μίλησαν στο κοινοβούλιο και αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Οι τρεις από αυτούς, οι Μουαμέρ Γκιουλέρ (Εσωτερικών), Ζαφέρ Τσαγλαγιάν (Οικονομίας) και Ερντογάν Μπαϊρακτάρ (Περιβάλλοντος) αναγκάστηκαν να παραιτηθούν στα τέλη Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες αφότου παραπέμφθηκαν οι γιοι τους για μια υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκονταν δεκάδες συγγενείς στελεχών της κυβέρνησης. Ο τέταρτος, ο Εγκεμέν Μπαγίς (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) έχασε τη θέση του μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που προκάλεσε η παραίτηση των τριών συναδέλφων του.

«Από τις 17 Δεκεμβρίου, αντιμετωπίζουμε μια συστηματική δυσφημιστική εκστρατεία. Διαπράττουμε έγκλημα μιλώντας για όλα αυτά», υποστήριξε ο Τσαγλαγιάν ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του είχαν γυρίσει τις πλάτες. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με ένα ρολόι από τον Ιρανό επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ για να «καλύψει» μια επιχείρηση πώλησης χρυσού από το Ιράν, χώρα στην οποία είχε επιβληθεί εμπάργκο.

Η συζήτηση αναμεταδόθηκε από τον ιστότοπο του κοινοβουλίου -και όχι από το κανάλι, γεγονός που προκάλεσε την οργή των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Κάποιοι από αυτούς βιντεοσκοπούσαν τη συνεδρίαση με τα κινητά τους και μετέδιδαν απευθείας τη συζήτηση σε ιστοτόπους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η επιτροπή που συγκροτήθηκε θα είναι 15μελής και τα εννέα μέλη της θα προέρχονται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, με 313 έδρες σε σύνολο 550. Η επιτροπή θα διακόψει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές -από 1ης Ιουλίου- και κατόπιν για την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, από τις 10 μέχρι τις 24 Αυγούστου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης