Αίγυπτος: 51 νεκροί υποστηρικτές του Μόρσι από πυρά αστυνομίας και στρατού

Αίγυπτος: 51 νεκροί υποστηρικτές του Μόρσι από πυρά αστυνομίας και στρατού

Ένοπλες δυνάμεις και αστυνομία άνοιξαν πυρ σε καθιστική
διαμαρτυρία οπαδών του Μοχάμεντ Μόρσι
- Σε εξέγερση καλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

Αίγυπτος: 51 νεκροί υποστηρικτές του Μόρσι από πυρά αστυνομίας και στρατού
Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο, καθώς η βία στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις κλιμακώνονται.

Ο απολογισμός των νεκρών από τα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας στο αρχηγείο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο αυξήθηκε σε 51, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του εθνικού κέντρου άμεσης βοήθειας της Αιγύπτου, ενώ οι νεκροί «αγγίζουν» τους 435.

Η αστυνομία και ο στρατός προσπάθησαν σήμερα τα ξημερώματα να διαλύσουν  συγκέντρωση υποστηρικτών του αποπεμφθέντος από τον στρατό Μοχάμεντ Μόρσι έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Κλείσιμο
Ωστόσο αντικρουόμενες είναι οι εκδοχές για το περιστατικό. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δηλώνουν ότι ο στρατός επενέβη ανοίγοντας πυρ ενόσω εκείνοι πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία. Κατονομάζει δε ως υπεύθυνο για τη «σφαγή» τον Φάταχ αλ Σίσι.

Σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στο Facebook, υποστήριξε μάλιστα ότι ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων θέλει να οδηγήσει την Αίγυπτο σε μια τύχη παρόμοια με εκείνη της Συρίας.
Ο στρατός από την άλλη, διατείνεται από την πλευρά του ότι «ομάδα τρομοκρατών» αποπειράθηκε να εισβάλλει στο στρατόπεδο της Φρουράς.

«Είδα με τα ίδια μου τα μάτια να ανοίγουν πυρ εναντίον του κόσμου», δήλωσε ένας μεταξύ αυτών και τόνισε ότι οι δυνάμεις της τάξης καταδίωξαν κατόπιν πολλούς διαδηλωτές.

Άλλος διαδηλωτής είπε ότι οι δυνάμεις της τάξης πυροβολούσαν στον αέρα με πραγματικές σφαίρες και έριξαν πολλά δακρυγόνα. "Υπάρχουν τραυματίες αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τον ακριβή αριθμό. Θέλουν να διώξουν τους διαδηλωτές" που δήλωσαν χθες ότι θα συνέχιζαν την καθιστική τους διαμαρτυρία επ' αόριστον, πρόσθεσε.

Ο πολιτικός βραχίονας των Αδελφών Μουσουλμάνων, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (FJP) κάλεσε τους Αιγύπτιους να εξεγερθούν εναντίον όσων «επιχειρούν να κλέψουν την επανάστασή τους με τα τανκς».

Εν τω μεταξύ, ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τα αιματηρά γεγονότα έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο, τονίζοντας ότι η χώρα έχει «επείγουσα ανάγκη» συμφιλίωσης.

Οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι, πραγματοποιούν μαζικές κινητοποιήσεις τις τελευταίες τουλάχιστον δέκα ημέρες σε διάφορα σημεία του Καΐρου για να προασπίσουν τη "νομιμότητα" του πρώην αρχηγού του κράτους, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου στην ιστορία της χώρας.

Σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις και περισσότεροι νεκροί και τραυματίες, ο αιγυπτιακός στρατός σε ανακοίνωσή του ζήτησε από τους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι να δώσουν ένα τέλος στις διαδηλώσεις.

«Ο στρατός δε θα επιτρέψει σε κανέναν να απειλήσει την εθνική ασφάλεια», δήλωσε εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, ο ιμάμης Αχμέντ ελ Ταγιέμπ, σεΐχης του Αλ Αζχάρ, δήλωσε πως θα αποσυρθεί μέχρι να σταματήσουν τα επεισόδια βίας.

Απευθυνόμενος στους Αιγύπτιους, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, απέστειλε μήνυμα ώστε η μεταβατική κυβέρνηση να μην έχει διάρκεια μεγαλύτερη των έξι μηνών, ενώ πρότεινε τη σύσταση επιτροπής ώστε να επανέλθει η εθνική ισορροπία.

 
Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ο στρατός απομάκρυνε από την προεδρία τον Μόρσι έπειτα από τις μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αίγυπτο.

Μετά οι δυνάμεις της τάξης άρχισαν μεγάλη επιχείρηση συλλήψεων στελεχών της ισχυρής αδελφότητας φυλακίζοντας πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης