Ο Κακλαμανάκης δαμάζει κύματα τύπου «Χαβάης» στην Κρήτη

Ο Κακλαμανάκης δαμάζει κύματα τύπου «Χαβάης» στην Κρήτη

Ο «γιος του Ανέμου» μέσα στο καταχείμωνο παλεύει με τεράστια κύματα στην δυτική Κρήτη - Απίστευτες εικόνες για ελληνικό τοπίο - Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης εξομολογείται τις σκέψεις του για τη θάλασσα και παραμένει αφοσιωμένος στο σπορ που τον ανέδειξε σε παγκόσμιο θρύλο

Ο Κακλαμανάκης δαμάζει κύματα τύπου «Χαβάης» στην Κρήτη
Εκπληκτικές και αλλόκοτες εικόνες δημιούργησε ο φωτογράφος Κυριάκος Μαράκης, παρακολουθώντας τον Νίκο Κακλαμανάκη να παλεύει με θεόρατα κύματα στα δυτικά παράλια της Κρήτης. Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής της ιστιοσανίδας προπονείται καθημερινά, σαν να μην πέρασε μια μέρα από την περίοδο της σκληρής του προετοιμασίας ως αγωνιζόμενου. Όπως φαίνεται από τις εικόνες και την ανάρτηση του Κακλαμανάκη στο facebook, τα κύματα της Κρήτης μάλλον δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από εκείνα της Αυστραλίας ή της Νότιας Αφρικής -εκτός βέβαια από τη συχνότητα του μεγάλου κυματισμού και το θερμότερο κλίμα των συγκεκριμένων περιοχών, οι οποίες θεωρούνται και αγαπημένοι «αγωνιστικοί χώροι» για τους σέρφερ όλου του κόσμου.



Κλείσιμο
Τα εντυπωσιακά κύματα, που φαίνονται ασυνήθιστα για την Ελλάδα, όπως αυτά που απεικονίζονται στις φωτογραφίες, δημιουργούνται από χαμηλά βαρομετρικά στη δυτική Μεσόγειο. Σε έναν «θυελλώδη» χειμώνα όπως τον φετεινό, το πρώτο 20ημερο του Γενάρη είχαμε τρία παρόμοια φαινόμενα, διάρκειας 2-3 ημερών το καθένα. Ξεκινούν με ανέμους έντασης 6-9 μποφόρ και άνω, νοτιοδυτικούς που γυρίζουν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς φτάνοντας στην Κρήτη. Όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα που συντηρείται το φαινόμενο δίχως να εξασθενεί, τόσο μεγαλύτερη είναι και η μεταφερόμενη κυματική ενέργεια.

Για να σηκωθεί τόσο μεγάλο κύμα στην Κρήτη, ιδανικά θα πρέπει το φαινόμενο να έχει φτάσει στη μέγιστη έντασή του μεταξύ Σικελίας και Νότιας Ιταλίας και να διατηρηθεί ισχυρό έως τη δυτική Κρήτη, στην περιοχή ανάμεσα στο Ελαφονήσι και τα Φαλάσαρνα. Σε έναν καλό, για τους σέρφερ χειμώνα, από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο -ή ακόμη και έως τον Μάρτιο, με συχνές «ΚΑΛΕΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ» όπως τις έχει βαφτίσει ο Κακλαμανάκης, εμφανίζονται τρία τέτοια φαινόμενα ανά μήνα, δηλαδή περίπου 12 κατ' έτος το μέγιστο και 6 το ελάχιστο. Ο βαρύς χειμώνας σε Γερμανία και Κεντρική Ευρώπη, με θύελλες σε Κορσική-Σικελία είναι προάγγελος παρόμοιων φαινομένων.




Το κείμενο που ανάρτησε στο facebook ο Νίκος Κακλαμανάκης σε στοχαστική διάθεση:

«ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΗ ΣΕΒΟΜΑΙ... ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ

Ακόμη και έμπειροι στο άθλημά μας, το γουίντσερφ, φίλοι, καμιά φορά με ρωτούν αν φοβάμαι. Η απάντησή μου είναι πάντα η ίδια: 'Τη θάλασσα δεν την φοβάμαι. Τη σέβομαι'. Αλλά ακόμη και ο φόβος που προέρχεται από σεβασμό είναι δημιουργικός. Ενώ όταν οδηγεί σε πανικό, γίνεται επικίνδυνος και κάποιες φορές καταστροφικός. Στον άνεμο, στα κυματα και στα θαλάσσια ρεύματα δεν πάω κόντρα. Κοντά τους, πλάι και μαζί τους πάω. Ζω στο 'εδώ και τώρα', εναλλάσσοντας ταπεινότητα και αυτοπεποίθηση. Το μόνο ίσως που με τρομάζει είναι να ζήσω μια 'φυσιολογική' ζωή μακριά από τη Θάλασσα και τα όνειρά μου. Εύχομαι και ελπίζω τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών να μην βλάπτουν συνανθρώπους μας!

* Ευχαριστώ θερμά τον Κυριάκο Μαράκη για τις φωτογραφίες στην Κρήτη».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης