Και η Κομισιόν διαψεύδει ότι υπάρχει συμφωνία για τις συντάξεις

Και η Κομισιόν διαψεύδει ότι υπάρχει συμφωνία για τις συντάξεις

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», ερωτηθείς αν υπάρχει συμφωνία για ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων - Τη διαρροή του ΑΠΕ περί συμφωνίας είχε διαψεύσει νωρίτερα και το πρακτορείο Reuters 

gdgw
Και η Κομισιόν διαψεύδει ότι υπάρχει απόφαση αναφορικά με το θέμα των συντάξεων, αυτό δηλαδή που είχε μεταδώσει νωρίτερα με τηλεγράφημά του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έχει ήδη εκτιμηθεί ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν είναι απαραίτητες απάντησε ότι η θέση έχει καταγραφεί από τον επικεφαλής της Κομισιόν και είναι «Pacta sunt servanda» (σ.σ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Οπως είπε αυτή είναι η μόνη θέση.

Είχε προηγήθει τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίς το πρωί το κρατικό ΑΠΕ ότι οι δανειστές μιλούν για ακύρωση του μέτρου μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων αναφέρει ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία .

Η μια πηγή είπε ότι η εικασία πως οι δανειστές συμφώνησαν με την ελληνική θέση για τις συντάξεις είαι «πρώιμη». «Πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά» είπε στο Reuters η ίδια πηγή των δανειστών.

comission1


Κλείσιμο
Η δεύτερη πηγή είπε ότι δεν έχει υπάρξει καμία κατάληξη στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Στο τηλεγράφημα υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% έως το 2022 και με αυτό το σκεπτικό νομοθέτησε τη μείωση συντάξεων και αφορολογήτου το 2019 και το 2020, αντίστοιχα, με την κυβέρνηση να δηλώνει τις τελευταίες ημέρες ότι θεωρεί αχρειάστα αυτά τα μέτρα καθώς ξεπερνά τους δημοσιονομικούς στόχους.

reuters
Κοινοτικές πηγές: «Δεν γνωρίζουμε για τέτοια ενημέρωση»

Ενδιαφέρον έχει παράλληλα πως κοινοτικές πηγές δηλώνουν «πλήρη άγνοια» αναφορικά με την υποτιθέμενη ενημέρωση από τους θεσμούς προς τα κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης.

Η επίσημη θέση των θεσμών θα γίνει γνωστή αργότερα μέσα στη μέρα, με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος τους έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης αποστολής «ενισχυμένης μεταπρογραμματικής παρακολούθησης», ακυρώνοντας έτσι τις όποιες προηγούμενες διαρροές.

Παράλληλα έπειτα από το θρίλερ του 2015, τακτική των θεσμών είναι να μην υπάρχει σχολιασμός των διαπραγματεύσεων ενώ αυτές βρίσκονται εν εξελίξει στην Αθήνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης